Prostatınızı 'buharlaştırın'

50 yaş üzerindeki pek çok erkeğin kabusu olan prostat büyümesinden, 'Greenlight PVP Operasyonu' adı verilen lazer tedavisiyle kurtulmak mümkün.

Adı geçen tedaviyle, büyümüş olan prostat bezi buharlaştırılıyor. Amerika Birleşik Devletleri'nde tıbbi cihazların kullanılmasını denetleyen kuruluş FDA (Food and Drug Administration) tarafından onaylanan bu yöntem, bugün dünyanın pek çok ülkesinde başarıyla uygulanıyor.

Acıbadem Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Ferruh Şimşek, Greenlight lazer cihazı ile prostatın buharlaştırılması işleminin, hem minimum girişim yöntemi olduğunu hem de kısa sürede etkili çözüm sunduğunu belirterek, "Bu lazer dalgasını bu kadar özel yapan ise kanda absorbe olmasıdır. Hücre düzeyinde hızlı emiliminden dolayı, büyümüş prostat dokusunu buharlaştırır ve prostatın etrafını saran ince alanı (1-2 mm derinliğinde) kanamayı engelleyerek onarır" dedi.

Reklam
Reklam

Bu işlemin, isteğe bağlı olarak lokal, bölgesel veya genel anestezi ile yapılabildiğini anlatan Prof. Dr. Şimşek, "Ortalama operasyon süresi 20-45 dakikadır. Hastaların sadece yarısında, işlem sonrasında mesane sondası takılmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu hastalarda da mesane sondası 24 saatten daha kısa süre kalmaktadır. Hastanede yatış süresi genellikle bir günü geçmez" diye konuştu.

GREENLİGHT OPERASYONU

Prof. Dr. Ferruh Şimşek, prostatın buharlaştırılması işleminde, özel olarak tasarlanmış fiber optik alıcı sistem içinden laser ışını uyarıları gönderildiğini ifade ederek, "Işın uyarıları prostatın dokusuna yöneltilerek çabuk ve nazik şekilde onu kansız bir biçimde buharlaştırır. Bu laser fotoselektiftir, hemoglobine yüksek ilgisi vardır ve bu nedenle kanama gözlenmez. Ayrıca prostat dokusunu kömürleşme ve artık doku bırakmadan etkin şekilde buharlaştırır. Buharlaşan alanın altında yaygın hasar yapmaz. Bütün bunlar, bu yöntemin neden başarılı olduğunu açıklamaktadır" dedi.

Prof. Dr. Ferruh Şimşek, Greenlight işleminde operasyon ve nekahat döneminin kısa olduğunu vurgulayarak, "Hastanın prostatı çok büyük değilse ve mesane fonksiyonu iyi ise hastaya sonda konmadan birkaç saat dinlendikten sonra evine gidebiliyor" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Söz konusu işlemde, lazer, buharlaşan dokunun en fazla 1-2 mm daha derinine etki ettiğinden çok daha derinlerden geçen sertleşme ile ilgili sinire zarar vermediğini kaydeden Prof. Dr. Şimşek, "Retrograd ejakülasyon (meninin dışarı gelmemesi, idrar torbasına geri kaçması) görülme oranı azdır: Açık ve kapalı ameliyatlarda bu oran yüzde 80-90'lar seviyesindeyken bu yöntemde yüzde 25 civarında görülüyor" dedi.

Prof. Dr. Ferruh Şimşek, yaş sınırlaması olmaksızın Greenlight teknolojisinin uygulanabildiği grupları şöyle sıraladı:

"İdrar tıkanıklığına yol açan prostatı olanlar, cerrahi tedavi gereken tüm BPH (Prostat büyümesi) hastaları, idrar kesesi boynunda daralma ve yükseklik olanlar, ilaç veya diğer tedavilerin başarısız olduğu hastalar."

Anahtar Kelimeler: