Protein deposu yumurta, istenilen kıvamda nasıl haşlanır?

İçerisindeki vitamin ve minerallerin yanı sıra hazırlaması kolay bir besin olan yumurta, kahvaltı sofralarının vazgeçilmezlerinden. Herkes yumurtaya bayılmasa da çoğu insan severek tüketiyor. Söz konusu haşlanmış yumurta olduğunda ise zevkler ayrılıyor. Kimileri akışkan bir kıvam isterken kimileri sert bir kıvamı tercih ediyor. Peki, sevdiğiniz kıvama ulaşmanın püf noktaları neler?

Özellikle sporcuların sıklıkla tercih ettiği yumurta, sadece protein sağlamakla kalmıyor; kalsiyum, magnezyum ve B12 vitamini gibi vücudunuza faydalı değerler barındırıyor. Besleyici ve pratik olması sebebiyle çokça tercih edilen yumurta, içerisindeki kalsiyum sayesinde çocukların kemik gelişiminde büyük bir rol oynuyor. Ayrıca tercihe göre farklı kıvamlarda haşlanabiliyor. Peki, istediğiniz kıvama ulaşmak için ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz? İşte haşlanmış yumurtada ideal kıvama ulaşmanın püf noktaları!

Reklam
Reklam

YUMURTA HAŞLAMANIN PÜF NOKTALARI

  • Yumurtayı dolaptan çıkardığınız gibi haşlamaya çalışırsanız yumurta çatlayabilir. Yumurtanın çatlamaması için oda sıcaklığında bekletebilir ya da dolaptan çıkardıktan sonra ılık suyla yıkayabilirsiniz.

  • Yumurtayı suyun içerisine bir kaşık yardımıyla bırakın. Yumurtayı elle bırakmak da yumurtanın çatlamasına sebep olabilir.

  • Yumurtayı 14 dakikadan fazla pişirmek, besin değerlerinin kaybolmasına yol açacağı için bu süreyi aşmamanız gerekiyor.

CIVIK YUMURTA

Reklam
Reklam

Yumurtayı cıvık seviyorsanız içinde bulunduğu su kaynamaya başladıktan 2 dakika sonra yumurtayı ocaktan alın. Bu yöntem yumurta beyazının yumuşak, sarısınınsa cıvık olmasını sağlar.

RAFADAN YUMURTA

"Ben rafadan yumurta seviyorum." derseniz yapmanız gereken tek şey, yumurtayı su kaynadıktan 3 dakika sonra ocaktan alıp soğuk suya koymak. Bu yöntemle yumurta beyazı tam pişerken sarısı cıvık bir kıvamda kalır.

KAYISI YUMURTA

Tutturulması en zor kıvam olan kayısı yumurta için ocağa koyduğunuz yumurtaları, su kaynamaya başladıktan 4-4,5 dakika sonra ocaktan alın. Bu sayede yumurtanın beyazı tam pişerken sarısı yumuşak ama akmayan bir kıvamda olur.

KATI YUMURTA

Yumurtanızı hem sarısı hem beyazı pişmiş kıvamda tercih ediyorsanız yapmanız gereken su kaynamaya başladıktan 5-6 dakika sonra yumurtaları ocaktan almak.

ÇOK KATI YUMURTA

Sınırları zorlayıp daha da katı bir yumurta yemek istiyorsanız su kaynamaya başladıktan en geç 12 dakika sonra yumurtaları ocaktan alın ki besin değeri kaybı yaşanmasın.

Anahtar Kelimeler: