Kosova Meclisi’nde Cumhurbaşkanlığı için oylama yapılırken, muhalifler dışarıda polisle çatıştı. Meclis binasına Molotof kokteyli fırlatan göstericilere TOMA, göz yaşartıcı gaz ve tazyikli suyla müdahale edildi.
Pristine’nin birçok bölgesinde yayılan olaylarda çok sayıda muhalefet taraftarı gösterici ve polis yaralandı. Göstericiler ara sokaklara kaçarken, polis bazılarını gözaltına aldı.
Kosova sokaklarına yayılan olaylarda 20’nin üzerinde yaralı bulunuyor.
Meclis Binası önünde de gösteriler vardı
Meclis binası önünde muhalefet taraftarları protesto gösterisi düzenlendi. Yüzlerce taraftar hükümetin istifasını istedi. Hükümet karşıtı sloganlar dağıtan göstericiler, meclis önü ve etrafında adeta kuş uçurtmayan güvenlik güçleri ile sık sık karşı karşıya geldi. Kosova polisi, göstericileri meclise girmelerini önlemek için olağanüstü önlemler aldı. Üç siyasi partiden oluşan birleşik muhalefet aylardır, Kosova’da Sırp belediyeler Birliği Anlaşması ile Kosova ve Karadağ arasında Devlet Sınırları Anlaşmasının iptal edilmesini talep ediyor. Kosova ile Sırbistan arasında geçen Ağustos ayında AB aracılığıyla Brüksel’de imzalanan söz konusu anlaşmaların Kosova’nın bağımsızlık ve egemenliğini ihlal ettiğini iddia eden muhalefet, hükümetten istifa etmesi ve erken seçimlere gidilmesini talep ediyor. Muhalefet aylardır, göz yaşartıcı gaz kullanarak meclis genel kurulunun toplanmasını engellemekte ve meclis çalışmalarını engelliyor.
81 milletvekili oy kullandı
Thaçi'nin cumhurbaşkanı seçilmesine tepki gösteren muhalefet milletvekillerinin katılmadığı oylamanın üçüncü turunda 81 milletvekili oy kullandı. Cumhurbaşkanı adaylarından Thaçi 71 oy alırken, aynı partiden formalite gereği aday gösterilen Rafet Rama ise hiç oy alamadı. 10 oy geçersiz sayıldı.
Thaçi ilk turda 50 oyda kaldı
Cumhurbaşkanı seçiminin ilk iki turunda ise gerekli üçte ikilik çoğunluk sağlanamıştı. Thaçi ilk turda 50, ikinci turda ise 64 oy almıştı.
Hashim Thaçi kimdir?
Kosova'nın Skenderaj şehrinde 24 Nisan 1968'de doğan Thaçi, Priştine Üniversitesinde psikoloji ve tarih eğitimi aldı.
Zürih Üniversitesinde tarih ve uluslararası ilişkiler üzerine yüksek lisansını tamamlayan Thaci, 1998-1999 yıllarındaki Kosova Savaşı'nda Kosova Kurtuluş Ordusu'nun (UÇK) siyasi liderlerinden biri olarak ön plana çıktı.
Kosova'nın bağımsızlığından sonraki ilk başbakanı olan Thaci, 2014 yılındaki genel seçimin ardından kurulan koalisyon hükümetinde Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı olarak görev aldı.
Evli ve bir çocuğu bulunan Thaçi, İngilizce ve Almanca biliyor.
(DHA/İHA)