Psikolog nasıl yazılır? Psikolog mu pisikolog mu, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türk dilinde bir kelimenin doğru telaffuz edilmesi ya da doğru yazılması bu amaçla oluşturulmuş ve geliştirilmiş kurallarla mümkün olur. Bir kelimenin yazımında hata yapılmasının birden fazla nedeni olabilir. Farklı dillerden gelip Türkçe kelime dağarcığına girmiş yabancı kökenli kelimeler, birleşik kelimeler ya da bağlaçlar en sık hataya düşülen kelime türleridir.

Yabancı dillerden gelip zaman içinde bazı ekler alarak ya da söyleniş biçimlerinde değişikliğe uğrayarak Türkçeleşmiş birçok kelime vardır. Bu kelimeler hem yazımlarında hem de söyleniş biçimlerinde en sık hata yapılan kelimeler arasında yer alır. Bir kelimenin doğru şekilde yazılması Türkçe yazım kurallarına uyulması ile mümkün olabilir. Psikolog kelimesi de dilimize farklı bir dilden gelip yerleşmiş olan kelimelerdendir.

Psikolog nasıl yazılır?

Bir grubun ya da bir kişinin eylemlerini, hareket etme biçimlerini, davranışlarını, dürtülerini araştıran, inceleyen, öğrendiği bilgiler ve yetenekler ile nedenleri açıklayıp çözüm üretmek için çalışan kişilere psikolog denir. Ruhiyatçı ya da ruh bilimci ifadeleri de psikolog kelimesinin karşılığı olarak kabul edilmiştir. Fransız dilindeki psychologue kelimesinden türemiş ve zaman içinde değişip dönüşerek Türkçeleşmiş bir kelime olan psikolog kelimesi en sık hata yapılan, yanlış söylenen ve yanlış yazılan kelimelerden biridir. Bu kelimenin sonuna bir ek getirildiği zaman da genel olarak yanlış yazılır.

Reklam
Reklam

Psikolog mu pisikolog mu?

Psikolog TDK (Türk Dil Kurumu) resmî sitesinde yer alan yazım kurallarına göre psikolog şeklinde yazılması doğru kabul edilen bir kelimedir. Bu kelime pisikolog, psikolok, psikiolok gibi farklı şekillerde de yazılabilir ancak bu tür kullanımlar yazım yanlışı yapıldığı anlamına gelir. Halk arasında kullanılan günlük konuşma dilinde de sık olarak yanlış söylenen psikolog yazımı da sıklıkla karıştırılan bir kelimedir. Yabancı kökenli olan psikolog doğru yazılışı psikolog olan bir kelimedir. Aynı şekilde de telaffuz edilmesi gerekir. Bu kelime bazı ekler aldığı zaman da yanlış yazımlar ile karşılaşılabilir. Böyle durumlarda Türkçe yazım kurallarına uyulması herhangi bir yazım hatasının önüne geçilmesini sağlayacaktır.

Anahtar Kelimeler: