Psikolog Resmiye Öztürk:

Avrupa Hastanesi'nde görevi psikolog doktor Resmiye Öztürk, pazar günü SBS sınavına girecek öğrencilere, “Sınav kaybetme...

Avrupa Hastanesi'nde görevi psikolog doktor Resmiye Öztürk, pazar günü SBS sınavına girecek öğrencilere, “Sınav kaybetme korkusu heyecan ve kalp çarpıntısına neden olabilir. Zor sorular başa gelmiş olabilir, bu sizin moralinizi bozmasın” dedi.

Psikolog Resmiye Öztürk öğrencilere seslenerek, “Aylardır sınav için hazırlanıyorsunuz. Sınavlar yaklaştıkça sınav heyecanı ve stresi de artıyor. Yeni sınav sisteminin getirdiği belirsizlikler, ailelerin başarı beklentisi, çevrenin beklenti ve baskıları sonucunda kaygı düzeyiniz yükselmektedir. Ayrıca sınav kaybetme korkusu da heyecan ve kalp çarpıntısına neden olmaktadır” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Öğrencilerin moralini yüksek tutmaları gerektiğini belirten Öztürk, “Şimdiye kadar belli bir potansiyel oluşturdunuz. Var olan bu potansiyeli en üst düzeyde kullanabilmeniz için kaygı düzeyini belli bir seviyeye çekmeniz gerekmektedir. Biliyorsunuz ki kaygının çoğu zarar, azı yarardır. Bunun içindir ki kaygı verici düşüncelerden uzak durmalı ve olumlu düşünmelisiniz. Siz zaten elinizden gelenin en iyisini yaptınız. Çok heyecanlı olmanız, bilgi birikiminizi kullanmanızı engelleyebilir. Daha önceki başarılarınızı göz önünde bulundurmalı, kendinizi takdir etmelisiniz. Başkaları ile kıyas yapmamalısınız. Olumlu düşünmek için beyin-beden ilişkisi çok önemlidir. Yorucu olmayan hafif bedensel aktivite, açık havada yürüyüş, omuz ve boyunda kas gevşetme hareketi yaparak kendimizi rahatlatmalıyız” şeklinde konuştu.

Öğrencilere, "Sınavda sakin olun" çağrısı yapan Öztürk, “Sınav başlamadan önce gözetmenin uyarılarını dikkatle dinleyin. Sınav kağıdına kodlamaları doğru yapın. Zor sorular başa gelmiş olabilir, bu sizin moralinizi bozmasın, diğer sorulara geçin. Sınav esnasında ilk saniyelerde heyecanlı olabilirsiniz. Yarım dakika gözlerinizi yumun, sakin olun. Derin nefes alarak baş ve omuzlarınızı hareket ettirin. İlerleyen saatlerde bir soruyu 3 defadan fazla okuma gereği duymuşsanız, dikkatiniz dağılıyor demektir. Yine ara vererek bu hareketleri yaparak sınava devam edin” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: