Psikolojik Danışman Keskin: Yanlış Meslek Seçimi Bir Ömür Götürür

Üniversite hayali kuran gençler için en kritik dönem yaklaştı. Aylarca süren hazırlığın ve sınavların ardından...

Üniversite hayali kuran gençler için en kritik dönem yaklaştı. Aylarca süren hazırlığın ve sınavların ardından sırada tercih var. Açıklanan puanlara göre seçimler yapılacak, hem meslek hem de üniversiteler ve bölümler belirlenecek. Gediz Üniversitesi, adayları ve aileleri bilgilendirmek amacıyla Çankaya ve Seyrek yerleşkelerinde tercih ve tanıtım noktaları oluşturdu. Rehberlik uzmanları ve akademisyenler, buralarda gençlerin sorularına cevap veriyor, doğru meslek seçimi yapmaları için ışık tutuyor. Ayrıca "www.gediz.edu.tr" sitesinden de e-destek sağlanıyor. "Aday Öğrenciler" sayfasını tıklayanlar, tercih robotu "Puanmatik"i kullanarak, puanına göre hangi bölümleri kazanabileceğini görebiliyor. İnternet üzerinden destek sistemi aracılığıyla tercih uzmanlarıyla canlı görüşme de yapılabiliyor. Konuyla ilgili olarak 232–355 00 00 numaralı telefondan bilgi alınabiliyor.

Reklam
Reklam

BU HATALARA DÜŞMEYİN

Gediz Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanı Orhan Keskin, öğrencilerin yaşamını doğrudan etkileyecek bir kararı verme aşamasında olduğuna dikkat çekti. Tercih sırasındaki bir hatanın, telafisi güç kayıplara yol açabileceğini vurgulayarak, “Yanlış meslek seçimi bir ömür götürür, kişiyi yaşam boyu mutsuzluğa ve başarısızlığa sürükler.” dedi. Keskin, en çok yapılan hataları şöyle sıraladı:
- Yetenek ve istekleri tam olarak bilmeden, bilinçsizce seçimde bulunmak.
- Tercih listesini doldurmak için istek dışı yükseköğretim programları yazmak.
- Bölümlerin yüzdelik dilimlerini, başarı sırasını ve puanını gözönüne almayarak ölü tercih yapmak.
- Bölümlerin özel şartlarına dikkat etmemek, kodlama hatası yapmak.
- Üniversiteleri ve bulundukları şehirleri tam olarak tanımadan tercihte bulunmak.
- Üniversite ve bölüm sınırlaması yaparak, kazanma şansını azaltmak.
- Vakıf üniversitelerinin burslu ya da burssuz programlarının özel şartlarını gözönüne almamak.
- "Puanım kaybolmasın" anlayışıyla girilmek istenen yer yerine, puanın yettiği yeri tercih etmek.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: