PÜİS Mersin Şube Başkanı Yavuz:

Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Mersin Şube Başkanı Mustafa Yavuz, ana dağıtım şirketlerine de yazar kasa ve otomasyon takılmasını istedi.

Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Mersin Şube Başkanı Mustafa Yavuz, ana dağıtım şirketlerine de yazar kasa ve otomasyon takılmasını istedi.

Yavuz, yönetim kuruluyla yaptığı toplantıdaki konuşmasında, vergi gelirini artırmak, akaryakıt kaçakçılığını önlemek ve haksız rekabetin ortadan kaldırılmak isteniyorsa, vergi indirimi yapılmasının şart olduğunu savundu.

Özel tüketim vergisinin biraz indirilerek, yasal yakıtla, kaçak yakıt arasındaki satış farkınının kapatılabileceğini bildiren Yavuz, akaryakıt fiyatlarında yaşanan her artışın kaçakçılığı ve kayıt dışılığı arttırdığını savunarak, şöyle devam etti:

Reklam
Reklam

"İşyerinin mülk veya lisans sahibi bir kişi, ikinci bir kişiye yada şirkete kiraya vermişse, kiracı da kaçakçılık yaptıysa mülkün yada sahibinin ne günahı var- Kanun ve yönetmelik boşluklarından yararlanılarak, son zamanlarda daha rahat ve kılıfına uygun bir biçimde yakıt alınıp, satıldığını duymaktayız. Piyasada el altından satılan ucuz yakıt Berdan çayından gelmiyor. Bayilerin de kuyusu yok ki oradan çıkarsın. Bu gayri resmi ürünlerin ne şekilde geldiği, kimler tarafından getirildiği ve kimlerin bu işi yaptığını yetkili makamlarımızın bilmemesi mümkün değildir."

Türkiye'de 13 bin bayiye otomasyon takıldığını ve kimin alıp, sattığının Ankara'dan online izlendiğini ifade eden Yavuz, "Buna karşılık 100 tane ana dağıtım şirketine ise otomasyon cihazı taktırılamadı. Bu ne anlama gelmektedir- Dürüst bayiler devre dışı bırakılmaya, yok edilmeye çalışılmaktadır. Pompadan 1 litre benzinin satış karı yüzde 5.3, motorinde yüzde 6.4'tür. Ayrıca piyasada taban fiyat uygulaması olmadığı için ucuz fiyatlarla satılan yakıtlarla rekabet etmek mümkün değildir" dedi.

Reklam
Reklam

Ana dağıtım şirketlerine de yazar kasa ve otomasyon takılmasını isteyen Yavuz, "Normal kullanıcı bir firma kendi K2 belgesi olan aracıyla istediği ana dağıtım şirketinden dolum tesisinden kendi ürettiği yakıtı, üstelik biz bayilerin alış fiyatından yüzde 20 daha ucuza alıp geliyor ve hiçbir güvenlik önlemi olmayan mahalledeki evinin yanına koyduğu tankın içine boşaltıyor, bittikçe ikmal yapıyor. Bayilerin tek bir ana dağıtım şirketinden mal alma zorunluluğu varken herhangi bir tüketici yatırımı yokken nasıl oluyor da istediği ana dağıtış şirketinden mal alabiliyor. Üstelik bayiinin aldığı fiyattan yüzde 20 daha ucuza. Bu nasıl uygulamadır-" diye konuştu.

Tarsus Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Duran Şen ise, Petrol ürünleri İşverenler Sendikası Yöneticilerinin doğru tespit ve doğru çözüm önerilerinde bulunduklarını belirterek, "Özellikle kamyoncu esnaflarımız da sağlıklı akaryakıt kullandıkları sürece daha karlı konuma geçeceklerdir. Ancak tavan fiyatı olan akaryakıtta ne yazık ki taban fiyatı olmaması, kaçak akaryakıtın sağlıksız olmasına rağmen ucuz fiyattan satılması çok sayıda kamyoncu esnafına cazip gelmektedir" dedi.

Reklam
Reklam

Muhabir: Selahattin Özbozkurt/Kerem Kocalar

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: