Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius G-8 üyesi yedi ülkenin, Rusya’nın üyeliğini askıya aldığını açıkladı. Fabius'un açıklamasından kısa süre sonra Kremlin Sarayı'nda parlamenterlere seslenen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise Batı'yı, Moskova'yı aldatmak ve Ukrayna konusunda 'çizgiyi aşmakla' suçladı. Putin daha sonra ise "Kırım'ın Rusya'ya bağlanması ve yeni bir federal bölge oluşturulmasını" öngören anlaşmayı imzaladı.
Kremlin Sarayı’nın bir zamanlar çarların zafer konuşması yaptığı Georgiyevski Salonu’nda parlamenterlere seslenen Putin'in sözleri birkaç cümlede bir dinleyiciler tarafından yoğun alkışlarla kesildi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in konuşmasından satır başları şöyle:
- Rusya halkını ve Kırım halk arasında geçmişe dayanan bağlar var. Kültürel ve manevi değerler var. Pek çok Rus askeri, Kırım’ın ve Rusya’nın ortak tarihinde yer almıştır. Sivastopol, Rusya’nın Karadeniz’deki donanmasına uzun bir süre ev sahipliği yapmıştı. Kırım, Rusya’nın askeri gücünü sembol eden pek çok yerli işaretle doludur. Farklı açılardan bakıldığında bile Kırım Rusya’ya çok benzerdir ve Rusya’dan ayrılabilecek bir bölge değildir.
- Sovyet döneminde pek çok adaletsizlik meydana gelmiştir ve bu tarihte Ruslar da pek çok acı yaşamıştır. Bundan sonraki süreçte Kırım Tatarlarının koşullarının iyileştirilmesi için de gerekli adımlar atılacaktır. Bu kararlar hukuka dayanmaktadır. Bu anlamda Kırım halkına destek çıkmak zorundayız. Bundan sonraki süreçte üç dil olacak; Rusça, Ukraynaca ve Tatarca.
- Kırım Rusya’nın bir parçası olarak kalmaya devam edecektir. Kırım, özellikle geçmişte Ukrayna’ya katıldıktan sonra ülkelerin, bir takım ulusal özellikleri göze alınmadan bazı adımlar atılmıştır. O dönemde, komünist partisinin döneminde, 1930’lar Rus etnik kökeninden olanlar zor zamanlardan geçmişlerdir. Bu yasalara aykırı bir durumda.
- Yasa, şunu net bir şekilde ortaya koyuyor; tarihte yaşanan sürecin sonunda Kırım Ukrayna’nın bir parçası oldu ama bugün Kırım kararını verdi. O dönem Ukrayna ve Rusya iki ayrı devlet olarak halklara tercihlerini sorması mümkün olmadı. Aradan geçen dönemde hem Rusya hem Ukrayna’da yaşayan halklar kültürel ve toplumsal bağların değerini daha iyi anladı. Ortak kültüre, değerlere ve ortak askeri güce dayalı bir yapı… Ancak bu proje gerçekleşemedi ve Kırım Rusya’dan ayrı bir yapı olarak kaldı.
- Rus halkı, dünyada en çok bölünmeyi yaşayan halklardan biri oldu. Ben yakın tarihten söz ediyorum. Tüm bu süreç boyunca yapılanları yuttuk ancak gerçeğe bakıldığında bunun artık sürdürülemez olduğu ortaya çıktı.
- Bizler Rusya olarak kararlara saygı duyuyoruz, Ukrayna’ya her zaman kardeşçe yaklaşıyoruz. Ukrayna bizim için oldukça önemli bir ülke, iyi ilişkilerimize devam etmeliyiz. Ukrayna’da yaşayan Rusları da düşünmeliyiz, onlar demokratik bir ülke altında yaşamayı hak ediyor.
- Ukrayna’daki insanların değişiklik istediğini biliyoruz. Yetkililer neredeyse insanları hasta etti. Başbakan değişti, parlamento değişti ama ulusun tavrı değişmedi. İnsanlar, iyi şeyler için mücadele ediyorlar. Ukrayna’da olanları bu şekilde değerlendirmek lazım.
- Rusya’da 3 milyon Ukraynalı var. Onlar burada çalışıyorlar, burada 3 milyar dolarkadar mal varlıkları var. Yolsuzluklara itiraz edenleri, adil seçimler isteyenleri anlıyorum çünkü seçimler iktidarları değiştirmek için vardır. Fakat Ukrayna’da sivil bir darbe girişimi oldu.
- İkinci Dünya Savaşı’nın sonunda olanları hatırlayın, Ukrayna’nın herhangi bir yönetimi yoktu. Şu anda kendini iktidar olarak gösterenler meşru değillerdir. Şu anda mevcut bakanlarla bir araya gelmek isterseniz milisler tarafından engelleniyorsunuz. Kırımlılar hayatlarında ilk kez kendi kaderlerini tayin edebiliyorlar.
- Batılı meslektaşlarımız bize uluslararası hukuk konusunda uyarılar yapıyorlar.
- Ukraynalılar bu hakkı kullandı ve yine Ukraynalılar bunu reddetti. Ukrayna’da bugün radikaller başta. Kosova’daki halkın kendi kaderini tayin hakkı tanınmıştı. Kosova’daki çatışmanın pek çok kurbanı vardı. Aynı konuda bir gün ak bir gün kara diyemezsiniz. Bugün Ukrayna’nın etrafında yaşanan gelişmeler, dünyanın geldiği istikrarsız noktayı gösteriyor. Uluslararası kurumlar maalesef dik bir duruş sergilemiyor.
- Rusya'nın Kırım'a müdahale ettiğinden bahsediyorlar. Çok ilginç, tek bir silah sesi bile duyulmadan nasıl müdahale olabiliyor?
- Batılı müttefikler Ukrayna konusunda çizgiyi geçerek sorumsuzca ve amatörce hareket etmiştir. Bu histeriye son vermek lazım. Soğuk Savaş retoriğini bir kenara bırakmak lazım. Rusya, saygı duyan ve saygı duyulmayı bekleyen bir devlet.
- Ukrayna’da olanlar konusunda gerçekten endişeliyiz. Bizler sadece komşu değiliz, bizler tek bir ulusuz. Birbirimiz olmadan yaşamamız mümkün değil. Ukrayna’yı bölmek gibi bir niyetimiz yok. Rusya, siyasi, diplomatik, ekonomik ve yasla çıkarlarını her zaman koruyacaktır. Vatanperver hisleri taşıyan herkese teşekkür ederim.
Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius G-8 üyesi yedi ülkenin Rusya’nın katılımını askıya aldıkları kararını açıkladı.
Dünyanın en zengin ülkelerinin oluşturduğu G-8 topluluğunun yedi üyesinin aldığı karar, Rusya’nın Kırım’ı istilası nedeniyle alındı.
Rusya’nın Haziran ayında Soçi’de ev sahipliğini yapmasının planlandığı bu seneki G-8 zirvesinin hazırlıklarını 7 üye ülke daha önce aldıkları kararla askıya almıştı.
Fabius bugün Europe-1 radyosuna yaptığı açıklamada, “Rusya’nın katılımını askıya almaya karar verdik. Yedi lider ülke Rusya olmadan bir araya gelecektir” dedi ve başka bir açıklamada bulunmadı.
ABD ve Avrupa Birliği de bugün Rusya’ya yönelik yeni yaptırım kararı alındığını açıklamıştı.