Putin'den Türkiye'ye doğalgaz müjdesi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 1 Ocak itibariyle doğalgaz fiyatlarında yüzde 6 indirim yapılacağını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin, sürpriz bir açıklama yaparak, Avrupa’ya gaz götürecek Güney Akım boru hattında çalışmayı sonlandırdıklarını açıkladı. Türkiye’ye doğrudan ulaşacak yeni bir boru hattı yapacaklarını belirten Putin, Türkiye’nin talepleri doğrultusunda 1 Ocak 2015’ten itibaren doğalgazda yüzde 6 indirim yapacaklarını da söyledi.

RUSYA Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Türkiye ziyaretinden, doğalgaz konusunda uzun vadede geniş etkileri olacak sürprizler çıktı. Putin, Karadeniz üzerinden Avrupa’ya yıllık 63 milyar metreküp doğalgaz taşıması planlanan Güney Akım Boru Hattı’nı yürütme çabasına mevcut koşullar altında devam etmeyeceklerini açıkladı. Bunun yerine Türkiye’ye yeni bir hat çekileceğini açıklayan Putin, bu hattın, Türkiye-Yunanistan sınırının Türkiye tarafında oluşturulacak gaz terminaline ulaşacağını söyledi.

Reklam
Reklam

GÜNEY AKIM RESTİ

Resmi temaslarda bulunmak üzere Türkiye’ye gelen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la düzenledikleri ortak basın toplantısında enerji piyasaları açısından oldukça önemli açıklamalarda bulundu. Rusya’dan Avrupa’ya Ukrayna’yı by-pass ederek gaz taşıması planlanan Güney Akım Doğalgaz Boru Hattı Projesi’ne bu koşullarda devam etmeyeceklerini açıklayan Putin, “Bulgaristan’dan izin almadan Karadeniz’in altından inşaata başlamamız doğru değil. Demek bunu gerçekleştirmeyeceğiz. Bulgaristan yıllık 400 milyon Euro gelir elde edecekti. Bahtsız bir seçim” şeklinde konuştu. Putin, bunun yerine Türkiye’ye yeni bir hat yapılabileceği mesajını vererek, “Yunanistan sınırında Türkiye topraklarında kurulacak bir gaz dağıtım merkezinden de Güney Avrupalı müşterilerin talepleri karşılanabilir” dedi.

BULGARİSTAN YERİNE TÜRKİYE

Gazprom Başkanı Aleksey Miller ise Güney Akım doğalgaz boru hattı projesinin iptal olduğunu, Türkiye’ye, 14 milyar metreküpü Ukrayna’dan transit gazın yerine geçmek üzere, 63 milyar metreküp kapasitesinde yeni bir hat kuracaklarını açıkladı. Enerji IQ Genel Müdürü ve enerji analisti Emre Ertürk ise Putin’in açıklamalarını şöyle yorumladı: “Bu değişiklikle, Güney Akım hattının Avrupa’daki kara bağlantı noktası, Bulgaristan yerine Türkiye’ye olarak değiştirilecek. Resmi açıklama örtülü yapıldı, çünkü Rusya ile Güney Akım’ın geçeceği ülkeler arasında yapılan hükümetlerarası anlaşmalar, bu aşamada daha fazla açıklamaya imkân vermedi. Bu ne anlama geliyor? TANAP gibi Güney Akım da Avrupa’ya Yunanistan üzerinden bağlanacak ve sınır teslim fiyatı burada oluşacak.”

Reklam
Reklam

Gaza yüzde 6 indirim

Putin, Türkiye’ye ek doğalgaz sağlayacaklarını ve 1 Ocak itibariyle fiyatta yüzde 6 indirim yapacaklarını söyleyerek, “Buna yönelik görüşmelerimiz devam edecek” dedi. Enerji Bakanlığı kaynakları doğalgaz indirimi konusunda anlaşmanın nihai aşamaya gelmediğini belirtti. Türkiye’nin istediği indirim oranının daha yüksek olduğu tahmin ediliyor. Petrol fiyatlarında yaşanan düşüşün de Türkiye doğalgaz fiyatlarının belirlenmesinde bir avantaj oluşturması bekleniyor. Putin, Mavi Akım’dan Türkiye’ye ulaştırılan doğalgaz miktarında da 3 milyar metreküplük artışa gidilmesi yönünde tarafların anlaştığını da belirtti. Türkiye, 16 milyar metreküp Mavi Akım ve 10 milyar metreküp de Batı Hattı’ndan olmak üzere Rusya’dan toplam 26 milyar metreküp doğalgaz alımı yapıyor. Türkiye 2015’de bu rakamı ek 3 milyar metreküple birlikte 29-30 milyar metreküpe çıkarmak istiyor.

Putin’e Akkuyu jesti

Mersin’de yapılacak Akkuyu Nükleer Güç Santralı’nın (NGS) kritik önem taşıyan ÇED Raporu onaylandı. ÇED kararı Ankara’da bulunan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yapılan jest olarak yorumlanırken, onayın geçtiğimiz cuma günü verildiği öğrenildi. ÇED onayıyla Akkuyu’nun önünde çevresel engel kalmamış oldu. Akkuyu için gerekli inşaat lisanslarının TAEK’ten alınmasının ardından nisan ya da mayıs gibi liman ve diğer geçici yapılar için ilk kazmanın vurulması bekleniyor. İnşaata ise 2017’de başlanması ve ilk ünitenin 2020 yılında devreye alınması planlanıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 3 bin 730 sayfadan oluşan ÇED raporunun komisyon aşamasında 56 kurum tarafından incelendiğini açıkladı. Akkuyu NGS, her biri 1200 megavat kurulu güce sahip 4 üniteden oluşacak.

Reklam
Reklam