Putin'den Türkiye'ye kritik ziyaret

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyinin 5. Toplantısı'na katılmak için bugün Türkiye'ye gelecek.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bugün Ankara’ya geliyor. İki ülkenin 2010 yılında açıkladığı 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefi için Türkiye’ye gelen Putin ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın en önemli gündem maddesi enerji olacak.

Türkiye, Papa Francesco’nun hemen ardından bugün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i ağırlayacak. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın eşbaşkanlığında toplanacak Türkiye-Rusy Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) toplantısı için beraberinde 10 bakanla Ankara’ya gelecek olan Putin’in ziyareti siyasiden öte daha çok ekonomik ağırlıklı olacak. Erdoğan ve Putin, iki ülkenin 2010’da açıkladığı 100 milyar dolarlık hedefin en geç 2020’de gerçekleşmesi için ilgili bakanlara talimat vererek bu hedef için kararlılık beyan edecek. Liderler iki ülke iş dünyasından da bu hedefe ulaşılması için yoğun çaba gösterilmesini isteyecek.

Reklam
Reklam

5 MADDELİK ANLAŞMA

Bu yıl sonunda yaklaşık 33 milyar dolar seviyesinde olması beklenen ticaret hacminin daha ileriye götürülmesi için ÜDİK toplantısında hemen her alanda görüş alış verişinde bulunulması bekleniyor. Ukrayna krizi nedeniyle AB ve ABD’nin ambargolarına karşı Batılı ülkelerden gıda alımını durduran Rusya’nın, Türkiye’den ithal etmeye başladığı yaş meyve, sebze, süt ürünleri, balık ve beyaz ette istenilen düzeyde sağlanamayan büyümenin gerçekleşmesi için nelerin yapılması gerektiği üzerinde durulacak. ÜDİK toplantısında iki ülke ekonomi bakanlarının belirli alanlarda tercihli ticaret, iki ülke arasındaki ticarette bankacılık sistemi, yatırım ve finansta milli paraların kullanılması, ticaret ve yatırımların önündeki engelleri kaldırmayi belirli bir takvim ve programa bağlamak ile iki ülke ekonomi bakanlarının düzenli şekilde biraraya gelmesini içeren beş maddelik bir anlaşmayı imzalamaları bekleniyor. İki ülkenin karşılıklı üretim sertiflakalırını kabul etmesinin de toplantıda ele alınması öngörülüyor.

Reklam
Reklam

ENERJİ AYRI BİR BAŞLIK

Ziyaretin bir diğer önemli ayağını enerji alanı oluşturacak. Türkiye Mavi Akım üzerinden aldığı doğalgaz miktarında 3 milyar metreküp artış talep ederken, dünya piyasalarındaki fiyat düşüşü nedeniyle yenilenecek sözleşmelerde fiyat indirimi isteyecek. Rusya’nın Mersin Akkuyu’da yapacağı nükleer santralle ilgili son gelişmeler de ayrıntılı şekilde ele alınacak. Putin’in Türkiye’nin planladığı üçüncü nükleer santrale talip olduğunu bildirmesi de bekleniyor.

Erdoğan’dan son pazarlık

Putin’in bugünkü ziyareti öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Gazprom Başkanı Aleksey Miller’in İstanbul’da doğalgaz konusunu son bir defa masaya yatırdığı öğrenildi. Erdoğan ile Miller’in cumartesi akşamı İstanbul’da uzun bir görüşme yaptığı Gazprom basın sözcülüğü tarafından duyuruldu. Yapılan açıklamada şöyle dendi: “Cumartesi akşamı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gazprom Başkanı Miller’i kabul etti. Yapılan görüşmede Rusya ile Türkiye arasında doğalgaz alanındaki işbirliği tüm yönleriyle geniş biçimde ele alındı. Görüşmeye ayrıca Türkiye Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da katıldı.” Türkiye, Almanya’dan sonra Rusya’dan en fazla doğalgaz satın alan ikinci ülke konumunda. 2013 yılında Rusya’dan alınan gaz 26.7 milyar metreküp olarak gerçekleşmişti. 2014 sonunda ise bu miktarın 30 milyar metreküp olması bekleniyor. Türkiye 2015 yılından itibaren Gazprom şirketinden fiyat indirim talebinde bulunduğu biliniyor.

Reklam
Reklam

Rusya’dan 2 aylık vize de istenecek

Turizm, ziyaretin ekonomik ayağındaki bir diğer önemli madde olacak. Rusya’dan gelen turistlerin vizesiz kalma süresini iki aya çıkaran Türkiye, Rusya’nın da Türk vatandaşları için uyguladığı 1 aylık süreyi 2 aya çıkarmasını isteyecek. Ziyaret sırasında iki ülkenin Sarıkamış’ta hayatını kaybeden askerler anısına Rusya ve Türkiye’de anıt mezarların yapılması konusunda bir anlaşma imzalayabileceği de belirtildi. Ziyarette iki ülke arasındaki Suriye, Ukrayna ve Kıbrıs gibi uluslararası konulardaki farklı görüşlerin devam etmesi ve bu sorunların ortadan kaldırılması yönünde bir ilerleme kaydedilmesi beklenmiyor. Moskova’yı Suriye’de Esad’a destek vermememesi için ikna edemeyen Ankara, Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasını da tanımıyor.

HÜRRİYET

Anahtar Kelimeler: