PYBS sonuçları MEB tarafından erişime açıldı

2016 PYBS sonuçlarının açıklanması merakla bekleniyordu. Öğrenciler tarafından merakla beklenen PYBS sonuçları Milli Eğitim Bakanlığı tarafından internet üzerinden öğrencilerin erişimine açıldı.

​PYBS sonuçları yani Bursluluk Sınavı sonuçları bugün Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklandı. Uzun zamandır PYBS sonuçları konusunda bekleyen öğrencilerin merak ve heyecan dolu bekleyişleri sona erdi. Kritik gün gelmesine geldi ancak adaylar Bursluluk Sınavı sonuçlarının tam olarak saat kaçta olduğunu bilmiyorlardı ve Bakanlık'tan bu yönde bir açıklama da yapılmamıştı. Sonuçların 15 Temmuz 2016 Cuma günü açıklanacağı ise daha önce MEB tarafından açıklanan "2016 Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınav Takvimi"nde belirtilmişti. Mayıs ayında gerçekleştirilen sınava giren binlerce aday, MEB'den yapılan PYBS sonuçları açıklaması ile rahat bir nefes almış oldu. Bursluluk Sınavı sonuçlarının açıklanmasının ardından bu kez tercih işlemlerine beklenmeye başladı ve adaylar puanlarına göre tercihlerde bulunacaklar. PYBS sonuçları bağlantısına tıklayarak haberimizden sorgulama ekranına ulaşabileceksiniz. Ayrıca PYBS süreci hakkında merak edilen konular hakkında bilgileri de haberimizde bulabileceksiniz.

Reklam
Reklam

PYBS sonuçları için tıklayın

PYBS TERCİHLERİ AĞUSTOS'TA

Bursluluk Sınavı sonuçları açıklanıyor. PYBS sonuçlarını bekleyen adaylar için süreç puanların belirlenmesiyle bitmeyecek. 28 Mayıs 2016'da sınava giren adaylar sonuçların ardından tercih işlemleri ile uğraşacaklar. PYBS tercihleri 1-14 Ağustos 2016 tarihleri arasında yapılacak. Tercihlerin yapılmasının ardından tercih sonuçları aynı ay içerisinde, 25 Ağustos 2016'da açıklanacak. Adaylar yapacakları tercihlerde okul müdürlükleri öğrenci velisinin istemesi halinde yerleştirme işlemlerini yapabilecek. Okul müdürlükleri öğrenci velisinin istemesi hâlinde “Sınav Sonuç Belgesi” ni ve/veya “Yerleştirme Sonuç Belgesi” ni elektronik ortamdan alıp, onayladıktan sonra mühürleyerek öğrenci velisi ya da öğrenciye imza karşılığı verecektir.

PYBS KONTENJANLARI NASIL DAĞITILIYOR?

PYBS bursu kontenjanları kişinin durumu göz önüne alınarak yapılıyor. Buna göre %15’i Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu kapsamına giren öğrencilere, %10’u ikamet ettiği yerden uzakta okumak zorunda kalanlara, %25’i maddi durumları kötü fakat dersleri iyi olan çocuklara, kalan %50’si ise sınava giren diğer öğrencilere verilmektedir.

Reklam
Reklam

PYBS KONTENJANI ŞARTLARI NELERDİR?

Öğretmen Çocuğu Kontenjanı: Anne veya babanın MEB'e bağlı resmî okullarda (14/7/1965 tarihli ve 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi sözleşmeli öğretmenler dâhil) öğretmen olarak görev yaptığına, emekli olduğuna veya görevde iken ya da emekli olduktan sonra vefat ettiğine dair belge istenecektir. Durumu uygun olmayanlar için bu bölüm e-Okul sisteminde kapalı olarak gelecektir.
Anne veya babası öğretmen olup boşanan öğretmenlerin çocukları da öğretmen çocuğu kontenjanından başvurabileceklerdir. Maddî durum tespitinde (EK–1) Öğrenci Ailesinin Maddi Durumunu Gösterir Beyanname çocuğun velayetinin olduğu ebeveyn tarafından doldurulacaktır.

Okul Yok Kontenjanı: Ailenin oturduğu yerleşim biriminde ortaokul veya imam hatip ortaokulu (taşımalı eğitim kapsamında olanlar dâhil) bulunmayanlardan durumlarını gösterir il/ilçe millî eğitim
müdürlüklerinden alacakları belge istenecektir.

Korunmaya Muhtaç Çocuk Kontenjanı: 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu ile 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu kapsamına giren ve yetiştirme yurtlarından gelen veya aynı kanunlar gereğince haklarında tedbir kararı verilmiş olan öğrencilerden durumlarını gösterir belge istenecektir. 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu ile 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu kapsamında yer alanlar hariç sınava müracaat edecek bütün öğrencilerden “(EK–1) Öğrenci Ailesinin Maddî -Durumunu Gösterir Beyanname” istenecektir. Başvuru şartları altındaki tüm maddeler için verilen beyanlar ve belgeler okul müdürünün, ilgili müdür yardımcısının veya görevlendirilen bir müdür yardımcısının başkanlığında, en az 2 (iki) üye öğretmenden oluşan bir komisyon oluşturulacaktır. Bu komisyon tarafından, maddî durumları 2015 Malî Yılı için tespit edilen miktarı geçmeyen ve kontenjanla ilgili durumunu belgelendiremeyen öğrencilerin başvurularının incelenip gerekli düzeltmelerin yapılmasından sonra “diğer çocuk” kontenjanından müracaatları sağlanacaktır.

Reklam
Reklam

PYBS BURS ÖDEME TARİHLERİ

PYBS sonuçlarının ardından burs almaya hak kazanan öğrencilere burslar 3 ayda bir olmak üzere verilecektir. Bir yıllık süre içerisinde 4 defa yatırılan bursların ilki genellikle Eylül yahut Ekim ayında yatırılmaktadır. Sonrasında ödemeler üç ayda bir olmak üzere tüm yıl sürdürülür.