PYBS sonuçları ne zaman ilan edilecek? MEB'den açıklama!

Öğrenciler merak ediyor, PYBS sonuçları ne zaman açıklanacak? Peki MEB bu sorunun cevabı ile ilgili bir açıklama yaptı mı? Burslu okumak isteyen öğrencilerin gözü Parasız Yatılı Bursluluk Sınavı sonuçlarında. Peki PYBS sonuçları ne zaman belli olacak? İşte MEB'in açıkladığı tarih...

Türkiye'de pek çok öğrenci için PYBS yani Parasız Yatılı Bursluluk Sınavı büyük fırsat. Burs ile okuma şansını yakalamak isteyen 8. sınıf öğrencileri 26-27 Nisan tarihlerinde PYBS'ye girdiler. Bu ayın başında 10 Haziran'da da 5, 6, 7, hazırlık sınıfı, 9, 10 ve 11. sınıflar PYBS 2017'ye girdiler. Peki tüm sınıflar için PYBS sonuçları ne zaman açıklanacak? Parasız yatılı ve bursluluk hakkını hangi öğrencilerin kazandığı ne zaman belli olacak?

MEB'in İOKBS yani ilköğretim ve Ortaöğretim kurumları bursluluk sınavı kılavuzuna göre PYBS sonuçları 18 Haziran tarihinde açıklanacak. Bilindiği sınava başvurular E-okul üzerinden gerçekleşmişti. Bursluluğa hak kazanılıp kazanılmadığı da yine e-okul sistemindeki e-burs modülü üzerinden öğrenilecek.

Reklam
Reklam

PYBS sonuçları için bekleyiş sürüyor. 2017 bursluluk sınavına giren ve burs bekleyen öğrenciler PYBS sonuçlarını merakla bekliyor. Şimdi öğrenciler internette en çok PYBS ne zaman açıklanacak sorusunun cevabını arıyor. 18 Temmuz'da açıklanacak sonuçlardan öğrenci puan durumunuz hakkın bir fikir sahibi olmak için İOKBS soru ve cevaplarına bakabilirsiniz.

Milli Eğitim Bakanlığı Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler Bursluluk sınavı (PYBS) soru ve cevaplarını yayımladı. Bursluluk (PYBS) sınavı tüm yurtta başarıyla ve yoğun katılım ile gerçekleşti. Sınavda 4 (dört) seçenekli 100 soru sorulup, adaylara 120 dakika süre verildi. PYBS sonuçlar, soru ve cevaplar için aşağıdaki linke tıklamanız yeterli.

İLKÖĞRETİM VE ORTAÖĞRETİM KURUMLARI BURSLULUK SINAVI SORULARI VE CEVAP ANAHTARLARI

PYBS BURSLULUK SINAVI PUAN HESAPLAMASI

Ortak Sınavlar kapsamında, sınavı gerçekleştirilen derslerden alınan puanlar kendi ağırlık katsayıları ile çarpılır. Çarpımların toplamından elde edilen değer, derslerin ağırlık katsayılarının toplamına bölünmesi suretiyle her bir dönem için dönemsel ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı elde edilir. Dönemsel ağırlıklandırılmış ortak sınav puanlarının aritmetik ortalaması ağırlıklandırılmış ortak sın av puanını oluşturur. Puanlama 700 tam puan üzerinden yapılır.

Reklam
Reklam

PYBS BURSLARI NE ZAMAN VERİLECEK?

Bursluluğu hakkını kazanan öğrencilerin bursluluk işlemleri okul müdürlüğü tarafından ilgili burs döneminde e - Burs Modülü üzerinden gerçekleştirilecektir. Bursluluğun devamı veya sona ermesine ilişkin iş ve işlemler “Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Resmi Okullarda Yatılılık, Bursluluk, Sosyal Yardımlar ve Okul Pansiyonları Yönetmeliği’nin 18. Maddesine göre yapılacaktır.

2017 PYBS SINAVI NASILDI?

MEB’in düzenlediği ve
5,6,7 hazırlık sınıfı, 9, 10 ve 11. sınıfların katılacağı PYBS sınavı bugün saat 14.00’te başladı. Türkiye'den 25 soru, Matematik'ten 25 soru, Fen Bilimlerin'den 25 soru ve Sosyal Bilimlerden 25 soru olmak üzere 100 sorunun sorulduğu PYBS’de sınav süresi ise 120 dakika sürdü.

Bakanlık'tan yapılan yazılı açıklamaya göre, İOKBS, yurt içinde 848 merkezde, 4 bin 39 okulda, 62 bin 146 salonda, KKTC'de bir merkezde olmak üzere, toplam 1 milyon 110 bin 563 öğrencinin katılımı ile gerçekleştirilecek.

2017 PYBS BURS ÜCRETLERİ

Bursluluk sınavını kazanıp onay alan öğrenciler 3 ayda 475 TL burs alacak. Burslar öğrenci velileri aracılığıyla öğrenci adına açılacak olan banka hesaplarına yatacak. Bursluluğa hak kazanan ortaokul ve imam hatip ortaokulları ile ortaöğretim okulu/kurumu öğrencilerinin bursluluk kayıt işlemleri, öğrencilerin öğrenim gördükleri veya kayıt yaptırdıkları MEB’e bağlı resmî okul müdürlükleri vasıtasıyla yapılacak olup, öğrenci kayıtlarının başladığı zamanda başlayıp sonlanmıştır

Reklam
Reklam

SINAVIN GEÇERSİZ SAYILACAĞI DURUMLAR

a. Başvuru şartlarını taşımadığı hâlde öğrencinin sınava girmesi,

b. Cevap kâğıdının dönüş sınav güvenlik poşetinden çıkmaması, zarar görmüş olması ya da cevap kâğıdının çıkmaması,

c. Geçerli kimlik belgesinin ve sınav giriş belgesinin ibraz edilmemesi,

ç. Başka öğrenciye ait sınav evrakının kull anılması,

d. Öğrencinin yerine başkasının sınava girmesi,

e. Üzerlerinde kullanımı doktor raporu ile belirlenen hasta veya engellilere ait cihazlar(işitme cihazı, insülin pompası, şeker ölçüm cihazı ve benzeri) hariç, çanta, cep telefonu, telsiz, radyo, saat , bilgisayar, kamera ve benzeri iletişim araçları ile depolama kayıt ve veri aktarma cihazları, kablosuz iletişim sağlayan cihazlar ve kulaklık, kolye, küpe, bilezik, yüzük, broş ve benzeri eşyalar ile her türlü elektronik ve/veya mekanik cihazlar, databan k sözlük, hesap makinesi, kâğıt, kitap, defter, not vb. dokümanlar, pergel, açıölçer, cetvel vb. araçlar, ruhsatlı veya resmi amaçlı olsa bile silah ve silah yerine geçebilecek nesneleri sınav anında öğrencinin yanında bulundurması,

Reklam
Reklam

f. Dönüş sınav güvenlik kutuları dışında posta ya da farklı bir yolla sınav evrakı gönderilmesi,

g. Öğrencinin salon görevlilerince kopya çektiği tespit edilmesi,

ğ. Sınava girdiği hâlde, işaretlemeyi cevap kâğıdına yapmaması ,

h. Sınav evrakındaki fotoğraf ve bilgilerle geçerli kimlik belgesinde uyuşmazlık olması ,

i. Sınav evrakına zarar verilmesi (sınav sürecince soru kitapçığını, cevap kâğıdını yırtmak; teslim etmemek ve benzeri), durumlarında “ Millî Eğitim Bakanlığı Merkezi Sistem Sınav Yönergesi ” nde belirtilen sınav ku ralları ihlal edildiği için, salon görevlilerin ce hazırlanan tutanaklar dikkate alınarak öğrencinin sınavı geçersiz sayılacaktır.

Anahtar Kelimeler: