"28 Şubat mağdurları olayın aktörleri hakkında tazminat davası açsın"

Mardin merkezli düşünce kuruluşu Uluslararası Stratejik Tahlil ve Araştırmalar Merkezi (USTAD) Başkanı Ahmet Akgül, 28...

Mardin merkezli düşünce kuruluşu Uluslararası Stratejik Tahlil ve Araştırmalar Merkezi (USTAD) Başkanı Ahmet Akgül, 28 Şubat post modern darbesinde maddi veya manevi olarak zarar görenlerin tazminatlarının, olayın bizzat aktörlerinden tahsil edilmesi gerektiğini belirtti.

USTAD Başkanı Ahmet Akgül; devletin, geçmişte yaşanmış darbelerin yaralarını sarmaya yönelik özür belgesi vermek, vatandaşlıktan çıkarılanlara dönüş hakkı, emekli olma hakkı, genel af vb. çalışmaları başlattığını belirtti. Akgül, bunların, devletin olması gereken şefkat yüzünü göstermesi açısından güzel gelişmeler olduğunu söyledi. 28 şubat sürecinin, illegal süreç olduğu, ele geçen belgelerden anlaşıldığına dikkat çeken Akgül, ”28 Şubat'ı sorgulamadaki samimiyetin, 28 Şubat ürünü yasakların ülkenin gerçek ihtiyacından değil, suni gerilimlerden türetilmiş yasaklardır. Bu konuda samimi bir duruş sergilemek ve bu yasakları geçici çözümler üretmek yerine kökten çözmekten geçiyor.” dedi.

Reklam
Reklam

Akgül, 28 Şubat darbesinin amacının, Türkiye’deki inançlı kesimleri sindirmek olduğunun altını çizdi. Akgül, şöyle dedi: ”İmam hatip liselerinin (İHL) önünü kapatmak gerekçesi ile topyekûn mesleki eğitime vurulan eğitim darbesi, üniversiteye girişte vurulan katsayı darbesi, orta öğretimde 8 yıllık kesintisiz eğitim darbesi, şehirlerde EMASYA protokolü ve fişlemeleriyle bin yıl sürecek denen 28 Şubat post modern darbesinin ömrü kısa geçti. Bununla birlikte, milletin değerleri üzerinde bıraktığı taciz etkisi devam ediyor. Devletin, 28 Şubat için arşivler açmasına ve özür belgesi düzenlemesine gerek yok. Yaşanan süreçteki tüm aktörler ve mağdurlar hayatta, tazminatların da onlardan tahsil edilmesi gerekir. Eğer bir kişi veya topluluk millete rağmen, milletin değerlerine, maneviyatına bu denli komplolar içerisine girebiliyorsa, onun kutsalını paradan başka yerde aramak boşuna uğraşıdır. Ekmeğini yediği milletin kabına tükürenlerin kutsalı ancak paralarıdır. Dolayısıyla, onları incitecek en güzel ceza tüm mağdurların açacağı tazminat davalarıdır. Bir toplumun kültürünü, örfünü, değerlerini sistematik bir şekilde deformize etmelerinden dolayı olayın aktörlerine kamu davaları derhal açılmalıdır. 28 Şubat post modern darbesi sonrası yürürlüğe konulan tüm yasalar gözden geçirilmeli, halkın vicdanında olumsuz derin izler bırakmış mağduriyetler gayri meşru sayılarak düzeltme yoluna gidilmelidir.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz