"3. Karayolu Trafik Güvenliği Sempozyum Ve Sergisi"

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Dünya Sağlık Örgütü'nün yaptığı araştırmaya göre 1 yılda...

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Dünya Sağlık Örgütü'nün yaptığı araştırmaya göre 1 yılda dünyada ortalama 1 milyon 200 bin insanın hayatını yollarda kaybettiğini belirterek, "Bu kaza anındaki ölümleri gösteriyor. Ayrıca, 20 ila 50 milyon civarında insan yaralanıyor kazalar sonucu. Kazaların maddi hasarları da 550 milyar dolar olarak yıllık hesap ediliyor. Bu rakamlar korkutucu, savaşlarda bile böyle kayıtlar söz konusu değil" dedi.

  1. Karayolu Trafik Güvenliği Sempozyum ve Sergisi, İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü (Trafik Hizmetleri Başkanlığı-Polis Akademisi Başkanlığı), Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı (Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü), Gazi Üniversitesi Rektörlüğü, Bahçeşehir Üniversitesi Rektörlüğü ile TÜVTURK işbirliğinde Ankara Ticaret Odası (ATO) Congresium Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildi. Törene İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar katıldı. Bakan Yıldırım, yaptığı konuşmada, trafik kazalarında üç ana unsurun ön plana çıktığını belirterek, bunları sürücü, yol ve araç olduğunu söyledi. Yıldırım, "Dolayısıyla trafik güvenliği sağlamak için önce bu üç unsurun birbiriyle çok uyumlu bir şekilde çalışması lazım" dedi. Yolun trafik emniyeti için önemli bir altyapı olduğuna dikkati çeken Yıldırım, yolların kaza kara noktalarından arındırılması, yatay-düşey geometrilerinin düzeltilmesi, standartının yükseltilmesi ve mümkün olduğunca trafik güvenliğine yönelik işaretlemelerin en iyi şekilde yapılması gerektiğini bildirdi. Diğer ikinci unsurun da araç olduğunu anlatan Yıldırım, aracın güvenli olmasının kazaya karışıldığında oluşacak sonuçların üzücü olmaması ve telafisi mümkün olmayan hasarlar oluşturmamasının icap ettiğini ifade etti. Diğer bir konunun ise sürücünün kendisi olduğuna dikkati çeken Yıldırım, sürücünün her bakımdan kurallara uyan, trafik eğitimi almış, sadece kendini düşünen değil, başkalarının hakkını hukukunu sürekli gözeten bir anlayışa sahip olması gerektiğini belirtti.

    Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Dünya Sağlık Örgütü'nün yaptığı araştırmaya göre 1 yılda dünyada ortalama 1 milyon 200 bin insan hayatını yollarda kaybediyor. Bu kaza anındaki ölümleri gösteriyor. Ayrıca, 20 ila 50 milyon civarında insan yaralanıyor kazalar sonucu. Kazaların maddi hasarları da 550 milyar dolar olarak yıllık hesap ediliyor. Bu rakamlar korkutucu, savaşlarda bile böyle kayıtlar söz konusu değil."

    Bu kazaların en fazla olduğu ülkelerin milli geliri orta ve düşük seviyede seyreden ülkeler olduğunu bildiren Yıldırım, bunun sebebinin trafikte farkındalığın oluşturulması ve insan faktörünün trafik kazalarındaki rolünün önemi olduğunu söyledi. Yıldırım, kazaların yüzde 87'sinin insan davranışıyla ilgili olduğunu anlatan Yıldırım, "Diğer bütün faktörler yüzde 13 içerisinde yer alıyor. İnsan unsuru tek başına yüzde 87. Yüzde 87'inin içinde de iki unsuru görüyoruz. Bir tanesi ihmal bir tanesi de ihlal" diye konuştu. Bu iki unsurun çok önemli olduğuna dikkati çeken Yıldırım, ihmalin kabul edilebileceğini ama ihlalin bile bile kaza yapmak anlamına geldiğini ifade etti.

    "İlk defa son 2-3 senedir, trafik kazalarında ölümlerde, can kaybında bir azalma söz konusu" diyen Yıldırım, Türkiye'de ulaşımın yüzde 87'i oranında karayoluyla yapıldığını söyledi. Yıldırım, kazaların artış oranının yüzde 179 olduğunu anlatarak, yaralanma sayıların yüzde 105, ölümlü kaza-can kaybındaki azalış oranının yüzde 8 olduğunu söyledi. Yıldırım, ekonomik ve teknik ömrü dolmuş araçların trafikten çekilmesine ilişkin olarak, "2011 sonu itibarıyla 76 bin 390 aracı trafikten çektik. Hak sahiplerine 350 trilyon ödeme yaptık. Bu, 25 yaş ve üzeri trafikte seyreden, emniyet sorunu olan ve potansiyel kaza riski taşıyan araçların trafikten çekilmesi. Yaşı biraz daha aşağı çekiyoruz, 20 yaş ve üzerini trafikten çekmeyi, gönüllülük bazında aracın parasını vererek bunu yapıyoruz" diye konuştu.

    Yıldırım, 23 olan yol denetim istasyonlarına bu yılın ortalarında 48 tane daha ekleneceğini ifade etti. Eskiden 20 bin aracın muayene edildiğini şu anda ise 10 milyon üzerinde aracın fiilen istasyonlarda kontrol edildiğini kaydeden Yıldırım, "Araç muayene sistemi, şu anda Avrupa'nın bile bir adım önündedir. Çok güzel bir sistem kuruldu, bu devlet-vatandaş iş birliğiyle yapılan çalışmadır. Burada yapılan her denetimden hazineye yüzde 30 pay veriliyor, projenin 10 yıl içerisindeki kamuya katkısı 10 milyar dolar" şeklinde konuştu.

    İçişleri Bakanı Şahin ise karayolu trafiğinin, günlük yaşantının artık vazgeçilmez doğal bir parçası haline geldiğini belirterek, "Aynı şekilde, ölüm, yaralanma, kalıcı sakatlıklar ve maddi kayıplarda maalesef,hayatımızın bir parçası haline gelmiştir. Karayolu trafiği, bu yönüyle, yalnızca ülkemizde değil, bütün dünya ülkelerinde önemli bir sorundur" dedi. Güvenli trafik kavramının zaman içerisinde değiştiğine işaret eden Şahin, gelişmiş ülkelerde güvenli trafik ifadesinden, insani hataları da tolare edebilen bir sistemlerin bütününün anlaşıldığını söyledi. "İyi bir trafik sistemine sahip olan ülkelerde, güvenli trafik sistemi ile, sürücü hatalarının kazaya dönüşme ihtimali azaltılmaktadır" diyen Şahin, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Zira güvenli bir trafik sisteminin fiziksel alt yapısı, kurallara uygun davranmaya zorlarken, denetimlerde kural ihlallerine etkili biçimde müdahale edilmesini sağlamaktadır. Denetimlerle, kural ihlallerine doğrudan müdahale ederek, ihlallerin yaygınlaşma ve tekrarlanmasını azaltmak ve kaza sayısının azaltılmasında gözle görülür yarar sağlanmaktadır. Denetimlerin diğer önemli hedefi de, büyük oranda ölüme sebebiyet veren 'yasal hız limitlerinin üzerinde' araç kullanımını azaltmak ve emniyet kemeri kullanımını yaygınlaştırmaktır. Hızlardaki yüzde 5'lik bir artış, ölümlü kazaların yüzde 20 artmasına neden olmaktadır.Yine aynı şekilde, emniyet kemeri kullanımında, ölüm ve yaralanma sayılarında yüzde 47 ile yüzde 60 arası bir oranda azalma sağlamaktadır. Ayrıca, emniyet kemeri, araç içinde bulunanları zarar görmekten koruyan veya ağır yaralanmalarını önleyen etkili bir hayat sigortasıdır."

    Trafik kazalarının, dünya çapında ölüm, yaralanma ve sakatlıklar nedeniyle büyük bir kamu sorunu olduğunu ifade eden Şahin, her yıl, trafik kazaları sonucunda yaklaşık 1,3 milyon insanın öldüğünü ve 50 milyon civarında insan ise yaralandığını söyledi. Trafik kazalarına bağlı küresel ekonomik kaybın, toplam 518 milyar dolar olduğu tahmin edildiğini kaydeden Şahin, "Trafik kazalarından dolayı 2011 yılında ülkemiz genelinde, 131 bin 468 ölümlü ve yaralanmalı trafik kazası meydana gelmiştir. Maalesef, bu kazalarda 3 bin 821 kişi hayatını kaybetmiş, 238 bin 74 kişi yaralanmıştır. Meydana gelen sosyo-ekonomik kaybın ise yaklaşık 16,5 Milyar TL olduğu değerlendirilmektedir" diye konuştu. Türkiye'de bugün 23 milyonun üzerinde sürücünün ve 16 milyonun üzerinde kayıtlı aracın bulunduğunu anlatan Şahin, her yıl ortalama bir milyon civarında yeni sürücü ile yine bir milyon civarında yeni aracın trafiğe çıktığını belirtti.

    Şahin, 'Maddi Hasarla Sonuçlanan ve Tarafların Anlaştığı Trafik Kazalarının Tespiti ve Değerlendirilmesi İşlemlerinin Kaza yapan Taraflarca Yapılması' uygulamasına ilişkin olarak, "Bu uygulama sonucunda, 2012 yılı Mart ayı sonu itibariyle ülke genelinde meydana gelen maddi hasarlı trafik kazalarının yüzde 80,9'u tarafların anlaşması ile sonuçlanmıştır. Bu sayede, güvenlik kuvvetlerimizin iş gücü ve zaman kayıplarının büyük oranda önüne geçilmiştir" dedi.

    Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım ile İçişleri Bakanı Şahin, konuşmalarının ardından 3. Karayolu Trafik Güvenliği Sergisinin açılışını yaparak, sergiyi gezdiler. Stantları dolaşan Yıldırım ve Şahin, stant sahipleriyle sohbet ederek stantlar hakkında bilgiler aldı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz