"400. Yıl Kutlamaları Hollanda Ile Türkiye Arasındaki Ticareti Artırdı"

Hollanda'nın İstanbul Başkonsolosu Onno Kervers, iki ülke arasındaki 400. yıl kutlamalarının ticareti artırdığını söyledi. Kervers,...

Hollanda'nın İstanbul Başkonsolosu Onno Kervers, iki ülke arasındaki 400. yıl kutlamalarının ticareti artırdığını söyledi. Kervers, gazeteci-yazar İlhan Karaçay'ın hazırlamış olduğu "Türkiye-Hollanda arasındaki 400 yıllık resmi ilişkiler ve Hollanda'ya Türk Göçünün 50'nci yılı" kitabının iki ülke ilişkilerine önemli bir ışık tutacağını kaydetti.

Hollanda'nın İstanbul Başkonsolosluğu'nda gazeteci-yazar İlhan Karaçay'ın "Türkiye-Hollanda arasındaki 400 yıllık resmi ilişkiler ve Hollanda'ya Türk Göçünün 50'nci yılı" kitabının tanıtımı yapıldı.

Reklam
Reklam

Kitap tanıtımında konuşan Kervers "Mart 1612’de Hollanda’nın ilk İstanbul Büyükelçisi Cornelis Haga Sultan I. Ahmed’e güven mektubunu sundu. Bu 400 yıllık resmi olayı 2012 yılında ülkelerimiz arasındaki dostane ikili ilişkilerin başlangıcı olarak kutladık." dedi.

Hollanda Levanten Ticaret Odası’nın Hollanda-Osmanlı ilişkilerinin merkezinde bulunduğu ilk günlerdeki gibi, ekonomik münasebetlerin bugün de Hollanda ve Türkiye arasında hâlâ hayati bir rol oynadığına dikkat çeken Kervers, "2012’de ikili ticaret hacmimiz 7,2 milyar doları aştı. Türkiye Hollanda’ya 3,2 milyar doları geçen ihracatta bulunurken Türkiye’nin Hollanda’dan yaptığı ithalat 4 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Önceki on seneyle karşılaştırıldığında ikili ticaret hacmimiz üç kattan fazla artış gösterdi." diye konuştu.

Hollandalı yatırımcıların Türkiye’de 2 binden fazla firma kurduğunu ve yatırım portföylerinin son 6 senede 15 milyar dolara ulaştığına dikkat çeken başkonsolos, "Sadece geçtiğimiz yılın ilk 11 ayında Hollanda sermayeli 156 şirket hayat buldu. 2005’ten bu yana Türkiye’deki tüm uluslararası yatırımların yüzde 18’inin Hollanda kökenli olduğunu ve bunun da Hollandalı şirketleri ilk sıraya taşıdığını vurgulamanın da faydalı olacağına inanıyorum." dedi.

Reklam
Reklam

2012'de çok sayıda ekonomik ve kültürel etkinliğin 400. yıl kutlamaları çerçevesinde iki ülkede gerçekleştirildiğine değinen Başkonsolos Kervers "Sergiler, konserler ve tiyatro gösterileri Hollanda ve Türkiye arasındaki kültürel paylaşımı daha da güçlendirdi. Bu arada, 2012 yılı boyunca düzenlenen ekonomik heyetler yeni iş bağlantıları oluşturdular." diye devam etti.

TÜRK İŞADAMLARI HOLLANDA'YA ÖNEMLİ KATKILAR SAĞLIYOR

Hollanda İstanbul Başkonsolosu Onno Kervers; Hollanda'da 20 bin dolayında Türk kökenli işadamının ülkeye önemli katkılar sağladığını vurguladı. Kervers "Özellikle Hollanda Genç İşadamları Federasyonu (HOGİAF) iki ülke ticaretinin gelişmesinde önemli çalışmalar yapıyor. İşadamlarını Türkiye'de ve Hollanda'da bir arada buluşturuyor. Bu açıdan HOGİAF Hollanda'da önem verdiğimiz federasyonların başında yer alıyor." dedi.

KİTAP, İLİŞKİLERE ÖNEMLİ KATKILAR SAĞLAYACAK

Gazeteci-Yazar İlhan Karaçay, Hollanda devletinin İstanbul'daki temsilcisi konumunda olan başkonsolos Onno Kervers'in kitap tanıtımı için bir resepsiyon vermesinden dolayı memnun olduğunu söyledi. Karaçay "Hollanda ile Türkiye arasındaki 400 yıllık dostluğa uzun uğraşlar sonucu hazırlamış olduğum bu eser önemli bir katkı sağlayacak." dedi.

Reklam
Reklam

Konuşmaların ardından Gazeteci-Yazar İlhan Karaçay "Türkiye-Hollanda arasındaki 400 yıllık resmi ilişkiler ve Hollanda'ya Türk Göçünün 50'nci yılı" kitabını ilk olarak Başkonsolos Onno Kervers'e imzalayarak takdim etti. Program resepsiyonla sona erdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: