"AB Fonları Için Nitelikli Proje Şart"

Kalkınma Bakanlığı Ekonomik ve Sosyal Uyum Daire Başkanı Mesut Kamiloğlu, AB fonlarının kullanılması için önceden...

Kalkınma Bakanlığı Ekonomik ve Sosyal Uyum Daire Başkanı Mesut Kamiloğlu, AB fonlarının kullanılması için önceden hazırlıklı olunması ve nitelikli projelerin şart olduğunu söyledi.

Kalkınma Bakanlığı tarafından yürütülen ‘Ekonomik ve Sosyal Uyum Politikasında Kapasitenin Geliştirilmesi Projesi’ kapsamında Diyarbakır’da AB fonları tanıtım toplantısı yapıldı. Diyarbakır Green Park Otel’de düzenlenen toplantıda Kalkınma Bakanlığı ve Avrupa Birliği Bakanlığı’nın yanı sıra Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkilileri birer sunum yaptı. Katılımcılar, mevcut Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) kapsamındaki fon uygulamalarının yanı sıra 2014-2020 (IPA II) döneminde ülkemize tahsis edilecek AB fonlarının kullanımına yönelik hazırlıklar konusunda bilgilendirildi.

Reklam
Reklam

Toplantının açılış konuşmasını yapan Kalkınma Bakanlığı Ekonomik ve Sosyal Uyum Daire Başkanı Mesut Kamiloğlu, AB Fonlarının kullanılması için önceden hazırlıklı olunması ve nitelikli projelerin şart olduğunu kaydetti. AB projelerinin sabır ve özen gerektirdiğini belirten Kamiloğlu, “Bir projenin fikir aşamasından uygulama aşamasına geçmesi yaklaşık 3 yıl sürüyor. Bu nedenle acil ve öncelikli projeleri, kendi kaynaklarımızla finanse etmemiz daha uygun olabilir. Proje fikri ile projeyi birbirinden ayırmamız gerekiyor. Herkesin bir proje fikri olabilir, ancak önemli olan bunun projeye dönüştürülmesi. AB kaynaklarını etkili kullanabilmemiz için AB standartlarında proje üretme ve bunları uygulayabilme kapasitemizi geliştirmemiz gerekiyor.” diye konuştu.

Önümüzdeki dönemde bölgesel ve yerel aktörlerin AB fon kullanımı sürecinde daha fazla rol alacağını ifade eden Mesut Kamiloğlu, bu süreçte kalkınma ajanslarına da önemli görevler düşeceğinin altını çizdi. Kamiloğlu, AB fonlarının kullanımındaki temel başarı unsurlarından birinin de, bölgelerde ve yerelde gerekli insan kaynakları ve kurumsal kapasitenin oluşturulması olduğunu, çünkü ekonomik ve sosyal uyum alanındaki projelerin çoğunun yerelde hazırlanacağını ve uygulanacağını sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam

Sunumlarda, Kalkınma Bakanlığı, AB’ye Ekonomik ve Sosyal Uyumunu; Avrupa Birliği Bakanlığı, Türkiye-AB Mali İşbirliği ve IPA’yı; Program Otoritesi Bakanlıklar yetkilileri ise 'Bölgesel Rekabet Edebilirlik, Çevre, Ulaştırma ve İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programları'na ilişkin bilgi verdi. Toplantıya Karacadağ Kalkınma Ajansı’nın yanı sıra İpekyolu, Dicle ve Fırat Kalkınma Ajanslarının işbirliğiyle Adıyaman, Mardin, Şırnak, Batman, Siirt, Malatya, Tunceli, Elazığ ve Bingöl illerinden de temsilciler katıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz