"Ameliyat Sonrası Oluşan Ağrının Tedavisi Gecikirse Kronikleşebilir"

Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli anesteziyoloji ve reanimasyon uzmanı Jalan Ergönenç, ameliyat sonrası...

Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli anesteziyoloji ve reanimasyon uzmanı Jalan Ergönenç, ameliyat sonrası ağrılarda tedavinin gecikmesi durumunda kronikleşebileceğini söyledi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi'nce düzenlenen 'Kronik Ağrıya Yaklaşım' konulu konferansta konuşan Ergönenç, ağrıları kanser ağrıları ve kanser dışı ağrılar olarak sınıflandırabileceklerini ifade etti. Kronik ağrı çeşitlerinin çok fazla olduğunu kaydeden Ergönenç, "Baş, boyun, omuz ve kol, bel, romatizmal, göğüs ağrıları, özellikle kalp ve dolaşım sistemine yönelik ağrılar, akciğer hastalıklarına bağlı ağrılar, iç organlardan kaynaklanan ağrılar ile ameliyat sonrası ağrılar en fazla örnek gösterilenler arasında." dedi.

Reklam
Reklam

Ameliyat sonrası ağrıları önlemenin çok önemli olduğunu anlatan Ergönenç, şunları söyledi: "Çünkü ameliyat sonrası ağrılarda tedavi gecikirse ağrı kronikleşebilir. Biz doktorların basit olarak nitelendirebildiği kasık fıtığı ameliyatından sonra bile kronik ağrılar görebilmekteyiz. Ağrının kronikleşmemesi adına ameliyat sonrası tedavi çok önemlidir. Kronik ağrı, akut ağrının beklenen seyrinden, iyileşme sürecinden sonra da devam eder. Genellikle kronik ağrıyı 3 aydan daha uzun süren bir ağrı olarak sınıflayabiliriz. Ağrıya ne kadar erken müdahale edilirse kronikleşmesini veya şiddetini o kadar azaltabiliriz. Ağrı hastalıklar için uyarandır, ama kronik ağrı başlı başına bir hastalıktır ve tedavisinin mutlaka yapılması gerekmektedir.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: