"Antalya’nın Demir Yoluyla Tanışması Kruvaziyer Turizme Doping Etkisi Yapacak"

Deniz Ticaret Odası (DTO) Antalya Şube Başkanı Ahmet Erol, yıllardır konuşulan Antalya-Konya, Antalya-Burdur-Afyon demiryolu hattının...

Deniz Ticaret Odası (DTO) Antalya Şube Başkanı Ahmet Erol, yıllardır konuşulan Antalya-Konya, Antalya-Burdur-Afyon demiryolu hattının gerçekleşmesi halinde bunun kruvaziyer turizmi açısından bölge ve ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlayacağını söyledi.

Antalya Kent Konseyi Ekonomi Çalışma Grubu’nda , ‘Antalya-Konya-Aksaray-Nevşehir ve Kayseri Demiryolu Hattı ile Antalya Demiryolu Ön Çalışmaları’ masaya yatırıldı. Toplantıya, siyasetçiler, iş dünyasının ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile bir grup iş adamı katıldı. Toplantıda, Antalya Limanı ve demir yolu projesi tartışıldı.

Reklam
Reklam

DTO Antalya Şube Başkanı Ahmet Erol, Antalya Limanı’nın demir yoluna bağlanması konusunda 4 yıldır çalışma yaptıklarını söyledi. Antalya Limanı’nın kruvaziyer turizmi açısından ‘Yolcu İndirme Bindirme-Home Port’ limanı olduğunu belirten Erol, dünyadaki tüm limanların demiryolu bağlantısı olmasına karşılık Antalya Limanı’nın bundan mahrum olmasının çok üzüntü verici olduğunu kaydetti. Antalya Limanı’nın demir yoluna bağlanması ile hem kruvaziyer yolcu sayısının hem de yük kapasitesinin artacağını, ihracatçı ve ithalatçının maliyetlerinin de düşeceğini ifade eden Erol, böylece Türkiye’nin rekabet şansının daha da artacağını bildirdi.

Antalya Limanı’nın ticaret hacminin ve kruvaziyer turizmin artırılması için demiryolu yapılmasının şart olduğunu dile getiren Erol, şöyle devam etti: "Antalya Limanı’nda yılda 150-200 bin konteyner taşınıyor. Oysa Mersin Limanı’nda 4,5 milyon konteyner taşınıyor. Mersin neden bu kadar taşıyor? Demir yolu ile Anadolu’ya bağlı. Limanın genişletilmesi konusunda da çalışmalarımız var. Limanın genişletilmesi için 16 milyon dolarlık yatırım yapılması gerekiyor. Kruvaziyer gemilerin boyları ve yolcu kapasiteleri de artıyor. Kaleiçi’ne 600-750 yolcu kapasiteli gemiler yanaşabilir. Böylece Kaleiçi yeniden canlandırılabilinir."

Reklam
Reklam

DTO Başkanı Ahmet Erol, Antalya Limanı’nın mevcut durumuyla Orta Anadolu’nun ve Batı Akdeniz’in deniz çıkış kapısı olduğunu belirtti. Antalya Limanı’nın daha geniş bir hinterlanda cevap verebilmesi için, artan yük ve gemi trafiğinin karşılanması, kentin deniz ticaretinden aldığı payın artırılması için liman genişleme sahasına ihtiyaç duyulduğunu kaydetti. Antalya Limanı’nın havalimanı ile birlikte bölgenin önemli ulaşım merkezi haline geleceğini anlatan Erol, "Antalya-Konya hızlı tren hattının gerçekleşmesi kruvaziyer turizmi açısından bölge ve ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlayacaktır. Deniz yoluyla gelen yolcu sayısı daha çok artacaktır. Bu nedenle mega cruise gemilerine hizmet verecek modern yolcu terminaline gereksinim olunacak. Ancak limanın mevcut yolcu salonu ve rıhtımı yetersizdir. Yük treni ve hızlı tren hattının Antalya’ya ulaşması ile birlikte Antalya Limanı’nın Konya, Afyon, Denizli, Burdur ve Ankara gibi sanayi potansiyeli çok yüksek bir hinterlanda sahip olacaktır." diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz