"avrupa'da İslamofobi Ve Antisemitizm Tehlikesi Yayılıyor"

İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde (İTİCÜ) düzenlenen 1. Avrupa Demokrasilerinin Geleceği ve Müslüman Topluluklar Forumu'nda, Avrupa'da İslamofobi...

İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde (İTİCÜ) düzenlenen 1. Avrupa Demokrasilerinin Geleceği ve Müslüman Topluluklar Forumu'nda, Avrupa'da İslamofobi ve antisemitizm tehlikesinin yayıldığı belirtildi.

İTİCÜ Mütevelli Heyet Başkanlığı ve Rektörlüğünün ev sahipliğinde, üniversitenin Eminönü Kampüsü'nde düzenlenen forumun açılışına; Kosova Cumhuriyeti Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, Makedonya Cumhuriyeti Devlet Bakanı Hadi Nezir, eski Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Konseyi Konferansı (USTK) Başkanı Jean-Marie Heydt, T.C. AB Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. F.H. Burak Erdenir, Avrupa Müslüman Birliği (EMU) Şeref Başkanı Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş, Uluslararası Adalet, Eşitlilik ve Barış Konseyi (COJEP) International Genel Başkanı Ali Gedikoğlu katıldı.

Reklam
Reklam

"KRİZ IRKÇI YAKLAŞIMLARI HORTLATTI"

Açılış konuşmasını yapan İTİCÜ Rektörü Prof. Dr. Nazım Ekren, ulusal ve küresel refah ve mutluluğun; değişik bakış açısı ve yaklaşımların farkındalığı, karşılıklı sevgi ve saygı, aşırılıklardan sakınma, insani duyguları koruma ve geliştirmeye bağlı olduğunu vurguladı. Dünyanın her bölgesinde farklı dinlere mensup bireylerin, farklı konum ve statüde bir arada yaşadığına dikkat çeken Ekren, forumu düzenlemekteki amaçlarının, Avrupalı Müslümanların sorunlarının ve çözüm alternatiflerinin belirlenmesinde ortak bir platform oluşturmak olduğunu kaydetti.

Protokol konuşmalarında ağırlıklı olarak İslamofobi ile son yıllarda Avrupa'da ağırlık kazanan antisemitizme dikkat çekildi. Avrupa Müslüman Birliği (EMU) Şeref Başkanı Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş, antisemitizme karşı yapılan mücadelenin aynısının İslamofobi için de yapılması gerektiğini söyledi. Yalçıntaş, "Türkiye bu konuda çok kuvvetli bir çalışma yapmalı. Önlem alınmazsa gelecekte bunun bir faturasının olacağı bilinmeli" mesajı verdi.

Reklam
Reklam

AB Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Burak Erdenir ise, Avrupa'da yükselişe geçen liberal aşırı sağ eğilimlere dikkat çekerek dinsel ve ırksal dışlanma sürecine gidişin olduğunu, entegrasyonun da zaman zaman dışlanmanın bir neden veya sonucu olarak karşımıza çıktığını söyledi. Erdenir, Avrupa'da 6 milyon Türk'ün yaşadığını hatırlatarak, "Türkiye'nin AB'ye girmesini istemeyen ülkeler maalesef Türklerin yaşadığı bu ülkeler" tespitinde bulundu. Erdenir, her şeye rağmen yerel ve merkezi idarelerin helal et kesimi, cami alanı tahsisi, İslami kurallara göre cenaze defini gibi hizmetleri yapmaya başlamasının olumlu birer gelişme olarak görüldüğünü söyledi.

Avrupa Konseyi Konferansı (USTK) Başkanı Jean-Marie Heydt de ortak tarihimize rağmen medeniyetlerin hafızasının kısa olduğunu söyledi. Bu nedenle temelsiz nefreti yaymaya çalışanların olduğunu kaydeden Heydt, "Bu konuda Avrupa nerede duruyor, iyi bakılmalı. Avrupa hastadır. Artık nefes almakta zorlandığımız tartışmalar yapılıyor. Farklılıkları iyi anlamalıyız. Öteki kim olursa olsun bir noktada buluşmalıyız. Ötekileşmeler yarınlar için Avrupa'da gerileme ortamına zemin hazırlayacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Reklam
Reklam

Makedonya Cumhuriyeti Devlet Bakanı Hadi Nezir ise, konuşmasında, "İslamda terörizm yoktur, ayrımcılık yoktur" mesajı verdi. Kur'an-ı Kerim'den ayet örnekleri veren Nezir, "Hangi kavimden gelirse gelsin terörü kınıyoruz. Biz, Müslüman olduğu için Avrupa'nın gözü önünde bir gecede katledilen insanların olduğu değil, kardeşçe yaşayan bir dünya istiyoruz" dedi.

Kosova Cumhuriyeti Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar da, 'Yüce Rabbimiz aynı ve tek, yerküre ortak evimiz. Farklılıklardan dolayı birbirine düşman nesillerin oluşmasını istemiyoruz. Avrupa'da gizli korku ve ön yargıların aşılması gerekiyor. Dıştaki ön yargıları da yıkmanın yolu Türkiye'nin AB'ye üye olmasından geçiyor' dedi.

"STK'LAR ÇOK ÖNEMLİ"

Eski Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu, demokrasileri tehdit eden en önemli iki gelişmenin, ekonomik krizle teknokratların görev almaya başlaması olduğunu söyledi. Çavuşoğlu, "Ekonomik krizler geçicidir ancak ekonomik krizin tetiklediği ırkçılık ve yabancı düşmanlığı ağır basmaya başladı. Bu süreçte, mücadele için STK'lara, medyaya ve üniversitelere büyük görev düşüyor. Artık zihinsel değişim kaçınılmaz" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Protokol konuşmalarının ardından konferans veren Toplumsal Bütünlük İçin Avrupalı Müslümanlar İnisiyatifi (EMISCO) Genel Başkanı ve eski BM Irkçılıkla Mücadele Özel Raportörü Doudou Diene, çok kültürlü ortamlarda Müslümanların insani değerlerinin de dikkate alınmasını isteyerek, "Eski ulusal kimlikler değişime uğrarken dinler arası diyaloğa, etik değerlere öncelik verilmeli, ayrımcılıkla mücadeleye devam edilmeli diye konuştu.

KAPANIŞ KONFERANSI PROF. TARIQ RAMADAN'DAN

Avrupa'daki Müslüman topluluklarının durumu, ırkçı ve zenofobik trendler, toplumda Müslüman karşıtı duyguların normalleşmesi ve kurumsallaşması gibi konuların gündeme geleceği forum kapsamında geniş katılımlı paneller gerçekleştirilecek. Dünyanın farklı üniversitelerinden akademisyenler, eğitimciler ve sosyologların takip ettiği forumun ikinci gününde; 'Avrupa Demokrasilerinin Geleceği: Özgürlük mü? Güvenlik mi?', 'Avrupa Siyasetinde Yer Alan Avrupalı Müslümanlar ve Verdikleri Mücadeleler', 'Avrupa Nereye Gidiyor, Nereye Gitmek İstiyor, Kimliği Nedir, Ne Olmak İstiyor?', 'Avrupa Siyasetinde Avrupalı Müslümanların Geleceği Bakımından Medyanın ve Devletin İletişim Dili Ne Olmalıdır?' başlıklı sunumlar yapılacak.

Reklam
Reklam

Programın kapanış konferansında ise Oxford Üniversitesi Çağdaş İslam Araştırmaları Profesörü Tariq Ramadan, 'Sürekli Çifte Standart İthamları ve Gerekçe Gösterme Dayatmaları Üzerinden, Avrupalı Müslümanlarla İlgili Politikalarda İlerleme Gerekliliği' başlıklı bir sunum yapacak.

Forumun sonuç raporu, Avrupa Konseyi Uluslararası Sivil Toplum Kuruluşları Konferansı Raportörü Veysel Filiz tarafından kamuoyuna açıklanacak.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: