"aydın Kültür Envanteri" Ölümsüzleştirildi

Tarihin başlangıcından buyana beşiklik ettiği medeniyetlerle ve onların bize bıraktıkları tarihi ve kültürel miraslarla insanlık...

Tarihin başlangıcından buyana beşiklik ettiği medeniyetlerle ve onların bize bıraktıkları tarihi ve kültürel miraslarla insanlık tarihinin adeta açık hava müzesi konumunda olan Aydın'ın zenginliklerini yansıtan iki ciltlik "Aydın Kültür Envanteri" kitabı yayınlandı.

Aydın Kültür Envanteri kitabında son yıllarda Aydın'da yapılan kazı ve araştırmalarda Neolitik, Kalkolitik ve Tunç Çağından kalma, Kiliktepe, Tavşanadası, Mersinlidere, Tepecik Höyüğü, Hamidiye, Kavaklıdere, Pekmeztepe, Köprüova ve Deştepe Höyükleri gibi önemli Prehistorik merkezlerin açıklamalarına ve fotoğraflarına yer verildi. Kitapta Menderes Ovası'nın hem kuzeyinde hem de güneyinde inci gibi dizilmiş Miletos, Didim, Priene, Magnesia, Tralleis, Nysa, Akaraka, Afrodisias, Antiokia, Piginda, Harpasa, Ortohosia, Alabanda, Alinda, Amyzon, Myus gibi antik kentlerin geniş açıklamaları ve fotoğraflarını kitapta kendine yer buldu.

Reklam
Reklam

Aydın Kültür Envanteri kitabında Aydın'ın 13. yüzyılda Türkler tarafından fethinden sonra 14. yüzyılın başlarından Aydınoğulları Beyliğinin ve 15. yüzyıldan itibaren Osmanlıların idaresine geçmesiyle yaşanan tarihi süreçle ilgili izleri taşıyan kültürel envanter tanıtıldı. Aydın'da gerek beylikler döneminde gerekse Osmanlılar döneminde inşa edilen birçok camii, han, hamam gibi anıtsal yapılar da yer aldı. Bu kültürel miraslardan Aydın merkezde Cihanoğlu Camii ve Külliyesi, Süleyman Çelebi Camii, Nasuhpaşa Külliyesi, Üveyspaşa Camii, Ramazanpaşa Camii, Ağaçarası Camii, Eskiyeni Camii, Kuşadası'nda Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı yer alır. Yine Bunların yanında Didim'de İlyasbey Camii ve Külliyesi, Çine'de Ahmet Gazi Camii ve Ahi Bayram Türbesi, Nazilli Esenköy'de Arpaz Beyler Konağı, Koçarlı'da Cihanzade Mustafa Bey Camii ve Kulesi, Söke'de İlyas Ağa Camii de kitapta fotoğraflarıyla beraber açıklandı.

"Aydın Kültür Envanteri I" ve "Aydın Kültür Envanteri II" şeklinde hazırlanan kitap, Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Karacasu Afrodisias Müzesi Müdürlüğü ve Didim Milet Müzesi Müdürlüğü ile basımını üstlenen Aydın İl Özel İdaresi'nin ortak çalışması sonucunda ortaya çıktı.

Reklam
Reklam

İki ciltten ve toplam 807 sayfadan oluşan ve tüm eserlerin resimleriyle beraber açıklandığı Aydın Kültür Envanteri kitapları, Aydın'ın kültürel mirasının tespiti, kayda geçirilmesi ve muhafazası açısından oldukça büyük bir önem taşıyor. Aydın'ın önemli bir eksikliğinin giderildiği eserde hem antik döneme, hem de Türk Tarihi dönemine ait tarihi sit, arkeolojik sit, doğal anıtlar ve kültürel, askeri, idari ve endüstriyel yapıların kayıtları bulunuyor.

Aydın Kültür Envanteri kitabını Aydın'a kazandırmanın sevincini yaşadıklarını ifade eden İl Genel Meclisi Başkanı Hayri Güleç, "Aydın Kültür Envanteri kitaplarının Aydın'ın tarihi ve kültürel değerlerini belgelemesi, kayıt altına alarak gelecek nesillerimize aktarması konusunda rehberlik yapmasını arzu ediyoruz. Tarihin başlangıcından buyana beşiklik ettiği medeniyetlerle ve onların bize bıraktıkları tarihi ve kültürel miraslarla insanlık tarihinin adeta açık hava müzesi konumunda olan Aydın'ımıza bu eserlerin hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: