"Aykonut için iyiniyet ve hoşgörü gerekli"

Rahmi Çoban Aykonut meselesinin çözülebilmesi için iyiniyet, hoşgörü ve Aydınlı olmak gerektiğini söyledi.

Ay Konut Yapı Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Çoban Aykonut meselesinin çözülebilmesi için iyiniyet, hoşgörü ve Aydınlı olmak gerektiğini söyledi.

Çoban Aykonut’un şu anda bulunduğu durum hakkında değerlendirmelerde bulundu. Öncelikle Aykonut meselesinin kamuoyunda yanlış anlaşıldığını öne sürerek Aykonutun ne olduğunun tam olarak anlaşılması amacıyla kooperetifin ilk olarak 1997 yılında Encümen kararıyla dönemin Belediye Başkanı Hüseyin Aksu tarafından kurulduğunu hatırlattı. Kurulduğunda Türkiye’de emsali olmayan bir kooperatif olduğunu söyleyen Çoban “Konutlar için Aydın’ın muhtelif 15 bölgesinde siteleri oluşturma yoluna gidilmiş. Zaman içerisinde bazı sitelerin arsaları bulunmuş. 1999 yılında da Torlak olayı oldu. Diğer sitelerimizde 1500’e yakın üye kaydedilerek aidatlar toplanmış. Fakat Torlak olayından Cevat Aldemir döneminde burada kentsel dönüşüm gibi proje yapılmaya kalkışılsa da başarılı olamamış. Daha sonra Hüseyin Aksu burada kentsel dönüşümü yapmaya çalışarak 53 bin metrekare alan kat karşılığı sözleşme ile Aykonuta devrediliyor. Ve bu insanlarla sözleşme yapıyor. Zaman içerisinde de burada bir çözüm bulunamıyor. Diğer alanlarda üyelerin ödediği aidatlarla inşaat devam ediyor. Buradaki insanlar sadece arsasını devretmiş ve karşılığında ev bekleyen insanlar. Zaman içerisinde burada 2 blok yapılıyor. Bu bloklarda mal sahiplerine verilmiyor. Kaos bu şekilde başlıyor” dedi.

Reklam
Reklam

Yatırımcılar yüzde 30 veriyor

Aykonut’un mevcut planını daha uygulanabilir hale getirmek, arsa sahiplerine konutlarını biran evvel kavuşturabilmek için kaynağın sadece üye aidatları yapılması halinde konutun 150 yılda bitirilebileceğini söyleyen Çoban TOKİ de dahil olmak üzere Soyak, Teknik Holding, Türkiye Finans Katılım Bankası, Ege-Koop gibi birçok firma ile görüştüklerini ancak yatırımcıların yüzde 30 oranında kat karşılığı verdiğini ifade etti. Yapılan sözleşmelere göre verilecek olan daire sayısı oranının yüzde 42 olması, bodrumların otopark planlaması ve yapı sınıfının 5A sınıfında olması nedeniyle maliyetin arttığını ifade eden Çoban “Bizim buraya yapmak istediğimiz sistem burada 53 bin metrekare alanın yolları terk edildikten sonra 41 bin metrekare yer kalıyor. Bunun yer altında en az 50 bin metrekare otopark inşaatı yapılması gerek. Yüzeysel alanların tamamında çocuk parkları, rekreasyon alanları gibi uygulamalar yapılacak. Yer altına yapılan otoparkların maliyeti de bir hayli yüksek. Yapılacak inşaatlar da 5A sınıfına göre. Dolayısıyla yapılacak inşaatın otoparklı olması ciddi anlamda maliyet artırıyor. O yüzden yatırımcı firmaya cazip gelmiyor” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Mimar Sinanda da örnekler var

Emsal değerlerin belirlenmesi hususunda mevcut imar planındaki yoğunluk ve çevresindeki yapı yoğunluğunun dikkate alındığını belirten Çoban “Adnan Menderes Bulvarı’nda 7,5 8 Aaykonutun güneyindeki yapı adalarında da 4,5 ile 6,5 arasında. Aykonut alanı öneri imar planı emsal değeri de genel olarak 4,5’tur. 131 metrekare üzerinden eski plana göre hesabı yapılabilecek daire sayısı 1240, yeni onanan plana göre 1444 adettir. Bu emsaller Mimar Sinan da var, Aydın’da bilinen yerlerde de var. Buradaki tüm artışa rağmen de yaşayacak nüfus sayısı 5600 civarında. Niye Aykonut sorun oluyor” dedi.

Çerçioğlu’na teşekkür

Torlak olayının Aykonutun sırtına yapıştırılmış bir kambur olduğunu ifade eden Çoban “Kooperatif olarak 15 yıldır Torlaktaki sorunun çözümünü beklemekteyiz. Bu sorun çözülmediği müddetçe orası kontrol edilemez, geceleri girilmez bir bölgeye dönüşecektir. Bu sorunu kanun ve yönetmelikler çerçevesinde Aydın Belediye Meclisi çözecektir. Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu her türlü zorluğu göz önüne alarak elini taşın altına koydukları için teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bugün bunu yapan başka bir parti de olabilirdi. Bu sorun Aydın’ın sorunu. Bunu hep beraber biz çözmeliyiz. Öncelikle de Torlak Mevkii halledilmelidir. 50 metre batısı Aydın’ın en gelişmiş yeri iken 50 metre ilerisi mezbeleliktir” dedi.

Reklam
Reklam

İleriye dönük düşünmek gerek

Şu an bulunan bölgede İmar Planının olduğunu sadece küçük geldiğini söyleyen Çoban ilerleyen zamanda kat yoğunluğunun nasıl olsa çıkacağının dile getirirken “Elimizden gelen tüm çalışmaları yapıyoruz. Firmalarla görüşüyoruz. İdari Mahkemeden de lehimize karar çıkarsa 24 ay içerisinde hak sahipleri binalarda oturmaya başlayacak. Onun için herkes elini taşın altına koyarak hak sahiplerinin haklarına kavuşabilmesi için elinden geleni yapması gerek. Bu zamana kadar emeği geçen herkese de teşekkürlerimi iletiyoruz” ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: