"Bayburt Ehramı"na ilgi azalıyor

Bayburt'ta geçmişte genç kız ve kadınların örtünmek için kullandığı ve çeyiz sandıklarında mutlaka olması gereken ehram, yeni giyim alışkanlıkları ile

Bayburt'ta geçmişte genç kız ve kadınların örtünmek için kullandığı ve çeyiz sandıklarında mutlaka olması gereken ehram, yeni giyim alışkanlıkları ile yok olmaya başladı.

Bayburt el sanatlarında önemli yer tutan ehram, tamamen yünden yapılarak ihram tezgahlarında dokunuyor. Sadece koyun yününden yapılan ve yaklaşık 45 günde dokunabilen, kalitesini ise ipliğinin inceliği ve renginin belirlediği ehram, ilginin azalması nedeniyle çok az sayıda dokunuyor.

Bayburt'ta 20 yıldır ehram dokuyan Süheyla Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ehram ve ehram dokumacılığının çok eskilere dayandığını, ancak günümüzde kimsenin ilgi göstermediğini belirtti.

Reklam
Reklam

Geçmişte evlenecek kızların sandığında mutlaka ehram olması gerektiğini anlatan Demir, "Kaynanalarına getirdikleri en önemli hediyeydi, kendileri de başlarına örtü olarak kullanırdı. Ehramı artık kimse istemiyor ve dokumuyor. Buna üzülüyorum. Bu mesleğin devam etmesini istiyorum" dedi.

Ehram dokumacılığının çok eski bir meslek olduğunu ifade eden Demir, "Evinde bu işi yapan pek kalmadı. Talep olmayınca da meslek unutulmaya başlandı" diye konuştu.

Süheyla Demir, ehramda en fazla tercih edilen rengin koyu kahve olduğunu ve iyi bir ehramın 300 liraya satıldığını söyledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: