"Bıçağınızın ömrünün uzun olması için ehil kişilere bilettirin"

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala vatandaşlar bir yandan kurbanlık hayvan bakarken bir yandan da bıçak...

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala vatandaşlar bir yandan kurbanlık hayvan bakarken bir yandan da bıçak alma ve bileme işlemlerini yapıyor. Uzmanlar, bıçak bilemenin ehil kişiler tarafından yapılması gerektiğini, aksi taktirde bıçağın kullanım süresinin kısaldığına dikkat çekiyor. Ayrıca iyi bilenmeyen ve bilendikten sonra bıçağın üzerindeki kalıntıların temizlenmemesi, kesilen ete ve dolayısıyla vücuda giriyor. Bu durumunda insan sağlığı açısından tehlikeli olduğu belirtiliyor.
Sivas’ta baba mesleği olarak bıçak üretimi ve bileme işi yapan İsmail Gölebatmaz, Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla birlikte işin ehli olmayan kişiler tarafından bıçak bileme işi yapıldığını belirtiyor. Bu kişilerin büyük çoğunluğunun bileme işinde yanlış taş kullandığını ve biledikten sonra bıçağın ağzındaki çapakları temizlemediğini kaydeden Gölebatmaz, bu durumun hem bıçağa hem de insan sağlığına zarar verdiğini söyledi.
İyi bilenmemiş bıçaklarla kesim yapan kişilerin hem hayvana hem de kendine zarar verme gibi olayların yaşandığına da değinen Gölebatmaz, kurban olayının ciddiye alınması gereken bir konu olduğunu ve bunun içinde bıçak alırken de bilettirirken de ehil kişilerin tercih edilmesi gerektiğini vurguladı.

Reklam
Reklam

UYGULANACAK İŞLEME GÖRE BIÇAK TERCİHİ ÖNEMLİ
Et işiyle uğraşılırken yapılan en büyük hatanın yanlış işte yanlış bıçak kullanımı olduğunu kaydeden Gölebatmaz, kesme bıçağının yüzme işleminde kullanıldığını bunun da hem deride hem de yüzme işlemi yapan kişide kesilere neden olduğunu aktardı. Kesme bıçağının normal bıçaklara oranla daha uzun, kalın ve ucunun sivri olması gerektiğini yüzme bıçaklarının ise daha küçük ve ağız kısmının oval olması gerektiğini kaydeden Gölebatmaz, ucu sivri bıçakla yüzme işleminin yapılmaması gerektiğini dile getirdi. Parçalama işlemleri için satır veya nacak türü büyük kalın bıçakların tercih edilmesi doğrama işlemleri içinde normal büyüklükte geniş ağızlı keskin bıçakların kullanılması uyarısında bulundu.
Vatandaşın kesme bıçaklarının sırt kısmının kalın olması nedeniyle satır niyetine kullandığını aktaran Gölebatmaz, “Satır gibi kemiğe vurulmaya çalışıyor. Bur durumda bıçağın ağzı kayıp kesen kişiye veya yanındakilere zarar verebiliyor. Bununla birlikte bıçağa da zarar verilmiş olunuyor.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz