"Bingöl, Organik Gıda Üretim Üssü Olabilir"

Bingöl Üniversitesi tarafından düzenlenen "Doğu Anadolu’nun Kalkınmasına Yönelik Politikalar: Bingöl Örneği" adlı panele konuşması olarak,...

Bingöl Üniversitesi tarafından düzenlenen "Doğu Anadolu’nun Kalkınmasına Yönelik Politikalar: Bingöl Örneği" adlı panele konuşması olarak, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Merkez Bankası Eski Başkanı Durmuş Yılmaz, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arif Ersoy ve Hacettepe Üniversitesi İİBF Dekanı Prof. Dr. Ahmet Burçin Yereli katıldı.

Bingöl Üniversitesi Rektörlük Binası Konferans salonunda düzenlenen panelde bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Durmuş Yılmaz, dünyanın, finansal krizle başlayan, sonrasında reel ekonomiye sıçrayan ve bütün piyasaları etkisi altına alan krizin içinden geçtiğini belirtti. Kriz nedeniyle Türkiye'nin gösterdiği performansın uluslararası camia tarafından dikkatle izlendiğini ve hakkında övgüler yağdırıldığını kaydeden Yılmaz, bu anlamda Türkiye'nin bir başarı hikayesinin olduğunu kaydetti.

Reklam
Reklam

Yılmaz’ın konuşmasının ardından kürsüye çıkan Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arif Ersoy ise her şehrin doğal potansiyeli olduğunu belirterek Bingöl’ün Organik Gıda üretim üssü potansiyeline sahip olduğunu söyledi. Bingöl’ün kalkınmasında Üniversitenin aktif rol oynayacağına işaret eden Ersoy, "Bütün kurumlarımızı tekrardan gözden geçirmeliyiz. Buralarda FKA aracılığıyla güzel araştırmalar yapılmış. Bingöl’ün güzel potansiyeli var. Bingöl Organik Gıda üretim üssü haline getirilebilir buna şansı var. Ama burada Vilayet, Belediye, Ticaret Sanayi ve Esnaf odaları birlikte bu stratejiyi geliştirmeli. Ayrıca Kalkınma Ajansı içerisinde üretimi destekleme birimi oluşturulmalı. Bütün kurum ve kuruluşları üreticiyi destekleyecek şekilde organize edilmelidir." dedi.

Hacettepe Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Burçin ise yapmış olduğu konuşmada, Bingöl ve çevre iller ile ilgili çeşitli tespitlerde bulunduğunu belirtti. Zengin olmanın yolunun sürekli üretip, adil paylaşımdan geçtiğine dikkat çeken Burçin, şunları söyledi: "Vali, Rektör ve Belediye Başkanı’na ben muhteşem üçlü diyorum. Bölgesel kalkınmanın baş aktörleridirler. Kalkınma sağlanacaksa bu aktörlerin aktif rol üstlenmesi gerekiyor. Doğunun bu anlamda önemli zenginliklere sahip olduğunu görüyoruz. En önemlisi bozulmamış bir coğrafyaya sahip. Avrupa, bozulan topraklarını kurtarmanın telaşında. Mezopotamya dünyanın en verimli topraklarıdır. Bu toprakların boş kalmaması lazım. Ayrıca bölgede yine eşsiz bir tarih var. Dağı, taşı tarihle dolu. Elazığ’da 12 bin yıllık höyük bulundu, bölge turizm açısından müthiş bir potansiyele sahip."

Reklam
Reklam

Bölgenin kurtuluşunun sanayide olmadığını ifade eden Burçin, "Bu toprakları bozmayın. Ağır sanayi toplumları mutlu değil ki. Türkiye’de ağır sanayi ile çalışan bölgeler var zaten. Sizler organik tarıma yönelin. Turizm potansiyellerini ön plana çıkarın. Bölgenin dokusuna zarar vermeden nasıl kalkınabilirsiniz onu düşünün. Türkiye’nin organik tarıma ve ülke içi turizme ihtiyacı var. Kalkınmayı başarabilmek için kurumsal işbirliğine ihtiyacımız var. Huzur, barış, güven bu üçü olduğu müddetçe özgürce üretir özgürce tüketiriz." dedi.

Konuşmacıların yanı sıra Bingöl Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Belediye Başkanı Serdar Atalay, Üniversite Öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci panele katıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz