"Boş Kalan Fen Edebiyat Fakültelerinin Kontenjanları Istenirse Doldurulabilir"

Resmi ve vakıf üniversitelerinin rektörleri, boş kalan fen edebiyat fakültelerinin kontenjanlarının istenirse doldurulabileceğini söyledi. Rektörler,...

Resmi ve vakıf üniversitelerinin rektörleri, boş kalan fen edebiyat fakültelerinin kontenjanlarının istenirse doldurulabileceğini söyledi. Rektörler, bu fakülte mezunlarına öğretmen hakkı verilmesi yanı sıra 4+4+4 eğitim sistemine uygun branş öğretmenlerinin de bu fakültelerce yetiştirilebileceğine dikkat çekti.

Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonuçlarının açıklanmasıyla bir milyon 132 bin 839 adaydan 865 bin 482'si tercihlerine yerleşti. Ancak 80 bin 228 kontenjan boş kaldı. Boş kalan fakülteler arasında ise en fazla açığı olanın fen edebiyat fakülteleri olması dikkat çekti. Son yapılan LYS tercihlerine göre köklü üniversitelerin fizik, biyoloji, kimya, matematik bölümleri tercih edilmedi.

Reklam
Reklam

Türkiye'nin önde gelen fen edebiyat fakültelerinden 9 Eylül Üniversitesi 165, Ege Üniversitesi'nde 344, Çukurova Üniversitesi 419, Selçuk Üniversitesi'nde ise 503 kişilik fen edebiyat fakültesi kontenjanı tercih edilmedi. Üniversitelerin 82 kişilik kontenjanı olan bazı fen edebiyat bölümlerine ise ya 1 -2 kişi yerleşti ya da hiç tercih yapılmadı. Konuyla ilgili Cihan Haber Ajansı(Cihan)'na açıklamalarda bulunan rektörler, fen edebiyat fakültelerindeki bölümlerin boş kalmasının gelecek adına endişe verici olduğunu, yetkililerin acil çözüm üretmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Fen edebiyat fakültelerindeki kontenjanların büyük oranda boş kaldığını ve durumun gelecek adına endişe verici olduğunu belirten Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Mehmet Fatih Karaaslan, “Öğrencilerimizin geleceklerini düşünmesi sebebiyle, öğretmenlik yapabilme hakkı olmadığı için ne yazık ki biyoloji, fizik ve kimya gibi bölümlerine kayıt son derece azalmış durumda. Ben bunun aslında gelecekte ülkemiz için hayırlı olmadığını düşünüyorum. Herhalde YÖK de bir çözüm düşünecektir diye bekliyorum.” dedi.

Reklam
Reklam

Öğrencilerin iş bulamadıkları için bu bölümlerde boşu boşuna okumak istemediklerini dile getiren Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü ise şunları kaydetti: “Bir önceki yıl bizde fizik gece eğitimi, geçen yıl da fizik gündüz eğitimi kapandı. Kimya bölümü de benzer sinyaller vermişti. Bu sene de biyoloji ve matematik bölümünde kontenjan dolduramama sıkıntısı yaşadık. Öğrenciler iş bulamayacakları alanlara tercih yapmak istemiyorlar. Doğru tabir etmek gerekirse öğrenciler boş yere okumak istemiyorlar. YÖK’ün de bu noktada çalışma yaptığını biliyorum.”

Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Çelik da özellikle fizik, kimya, biyoloji ve matematik bölümlerinde öğrencilerin gelecek göremedikleri için tercih etmediğini ifade etti. Rektör Çelik, “Üniversitelerin uluslararası görünürlüğü açısından temel birimler önemli yere sahiptir. Ancak öğrenciler mezuniyetten sonra bu bölümlerde iş imkânı bulamadıkları için artık fizik, kimya ve biyolojide istikballerinin olmadığını düşünüyorlar.” diye konuştu. Çelik, bu bölümdeki öğrencilere pedagojik formasyon hakkı verilmesi halinde sorunun kökten halledileceğini ve bu bölümlere rağbet artacağını söyledi.

Reklam
Reklam

19 Mayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şenol Eren, temel bilimlerin bittiği an her şeyin biteceğine inandığını kaydetti. Dekan Eren, 19 Mayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi kontenjanlarının artık boş kaldığını açıkladı. Eren, “Bizim fizik bölümüne hiç müracaat yok. İstatistik bölümüne 77 kontenjan vardı hepsi doldu, fakat istatistik ikinci öğretimi 14 kişi tercih etti. Kimya bölümü birinci öğretimde 98 kontenjan var, 12 kişi tercih etmiş. Sanki YÖK bu bölümleri kapatmak istiyor.” ifadesini kullandı. Eren, fen edebiyat fakültelerindeki kontenjanları doldurmanın tek çaresini ise şöyle açıkladı: “Milli Eğitim Bakanlığı yeni eğitim sistemi 4+4+4’ün son 4’ündeki branş derslere öğretmen alımlarını fen edebiyat fakültelerinden yaparsa bu bölümlere rağbet eskisi gibi artacaktır. Eğer almazlar ise fen fakülteleri yok olmaya mahkûmdur.”

Zirve Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Kısa, geçmişte çok sayıda fen edebiyat fakültesi açıldığını ve buradan mezun olan öğrencilerin istihdam edilemediği için bu bölümlerin boş kaldığını dile getirdi. Rektör Kısa, Türkiye’de istihdam alanları sınırlı olması ve fen edebiyat fakültelerinde formasyon alma sorunu olduğundan öğrencilerin artık bu bölümleri tercih etmediğini vurguladı. Kısa, “Fizik, kimya, biyoloji, matematik gibi bölümlerin boş kalmasında ana etken, bu alanlardaki istihdamların devlet kamu otoritesinden olmasından kaynaklanıyor. Buradan mezun olan öğrencilerimiz özel sektörde istihdam edilse, öğrencilerin işsiz kalacağını zannetmiyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

Reklam
Reklam

Selçuk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Durmuş Bozkurt, kontenjan sayısı düşük tutulması halinde bütün kontenjanların dolmasının sağlanabileceği önerisinde bulundu. Bozkurt, “Bizim bölümlerin birinci öğretimine 93 kişi, ikinci öğretime 53 kişi geliyor. Eğer 40’ar kişilik kontenjan verilseydi bu bölümler de rahat dolardı. Bunun sebebi sadece kontenjan sorunu değil, öğretmen hakkının ellerinden alınması da önemli etkendir. Fen edebiyat fakültelerine formasyon verilseydi kontenjan sorunu hiçbir zaman yaşanmazdı.” diye konuştu. Bozkurt, bu sorunun çözüme kavuşturulması için fen edebiyat fakültelerine alan öğretmeni yetiştirme görevi verilmesi gerektiğini söyledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz