"Bütün kadın hastalıkları ameliyatları, robotik cerrahiyle kapalı yapılabilir"

Kadın hastalıklarında bütün ameliyatların robotik cerrahi ile kapalı olarak yapılabildiği ifade ediliyor. ABD San Diego,...

Kadın hastalıklarında bütün ameliyatların robotik cerrahi ile kapalı olarak yapılabildiği ifade ediliyor. ABD San Diego, Scripps Memorial Hospital’de Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olan Doç. Dr. Melih Kurtuluş, son 10 senedir açık ameliyat yapmadığını kaydetti. Kurtuluş, "Açık ameliyat şu anda gerek Amerika’da, gerekse tum dünyada tamamıyla ortadan kalkmak durumunda. Bütün çabalar o yönde." diye konuştu.
Kadın hastalıklarında rahim alınması ve rahim sarkması ameliyatları, miyom alınması, yumurtalık kist ameliyatları, tüp açılması, bağlanması veya tekrar birleştirilmesi, endometriosis ameliyatları, rahim ve yumurtalık tümörü ameliyatlarının robotik cerrahi ile kapalı olarak yapılabildiğini anlatan Kurtuluş, açık ameliyatlar nedeniyle hastanın daha fazla acı çektiğini, hayatının sekteye uğradığını ifade etti. Memorial Hastanesi'nde düzenlenen Jinekolojik İleri Düzey Laparoskopi ve robotik cerrahi Eğitimi için Türkiye’ye gelen, Doç.Dr.Melih Kurtuluş, robotik cerrahinin hastaya sağladığı faydanın sonsuz olduğunu kaydetti.
Amerika`nın en üstün 20 Robotik Cerrahi arasında seçilen ve ülke çapında tüm doktorlara bu konuda eğitim veren Doç. Dr. Kurtuluş, "Açık ameliyat hastaya haksızlıktır. Çabuk iyileşme (6 hafta yerine 1 hafta), daha nadir komplikasyon riski, daha az kan kaybı, ameliyat sonrası çok az ağrı olması, Çok daha başarılı ameliyat sonuçları,iş ve sosyal hayata çabuk geri dönebilme robotik cerrahinin sayisiz faydalarindan sadece onde gelenleri dir." diye konuştu.
Hastaların doktorlarına kapalı ameliyat talebini iletmeleri gerektiğini anlatan Kurtuluş, "Hastalara vermeye çalıştığımız mesaj, ne olursa olsun bir cerrahi gerektiği zaman hiç bir şekilde açık cerrahi yapilmasini kabul etmemeleri, bunun Robotik cerrahi ile yapilmasini taleb etmeleridir. Bunun icinde gerekli egitimi ve deneyimi kazanmış robotik cerrahi uzmani bir doktor bulmalarini tavsiye ederim."
Doç.Dr.Melih Kurtuluş, Türkiye’de robotik cerrahinin gelişmesi için gerçekleştirmeyi planladığı bir eğitim programı olduğunu belirterek, "Türkiye’de robotik cerrahinin gelişmesi ve ilerlemesi için Türk Jinekologlarına vermeyi planladığım bir eğitim programı var. Ayrıca, ameliyat yaparak bilgi alışverişinde de bulunmayı planlıyorum. Amacım, robotik cerrahinin kadın hastalıklarındaki faydalarının anlaşılması ve uygulamasının yaygınlasmasını saglamaktır .

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz