"Bütün yollar Türkiye'nin AB üyeliğine çıkıyor"

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, "İster karayolunu, ister denizyolunu, ister havayolunu tercih edelim...

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, "İster karayolunu, ister denizyolunu, ister havayolunu tercih edelim şu bir gerçek ki bütün yollar Türkiye'nin AB üyeliğine çıkıyor" dedi.

Bakan Bağış, Atatürk Havalimanı'ndaki "Türkiye-AB Sivil Toplum Diyaloğu Projesi Fotoğraf Sergisi"nin açılışında yaptığı konuşmada, "Türkiye'nin AB süreci sadece bizim Brüksel'de komisyonla yaptığımız müzakerelerden ibaretmiş gibi bir intiba var. Aslında Türkiye'nin AB süreci 75 milyon vatandaşımızın hayatını etkileyen, 81 ilimizde devam edegelen birçok AB fonuyla gerçekleştirilen projelerden ibaret" diye konuştu.

Reklam
Reklam

AB fonuyla gerçekleştirilen projelere değinen Bağış, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"2008-2011 arasında 400'ün üzerinde projeye AB fonlarından 25 milyon avro katkı yapılabilmiş. Bunlar, vatandaşımızın cebinden tek kuruş çıkmadan farklı projelerde AB ile işbirliğine girebilmesini sağlamış. Bugüne kadar 2 milyonun üzerinde kişi AB fonlarından yararlanmış. Maddi değeri bir tarafa bırakırsanız aslında burada çok daha önemli bir şeyi başarıyoruz, ön yargıları kırıyoruz. Bana bugün sorarsanız 'Türkiye-AB ilişkileri arasında en büyük engel nedir?' diye, kesinlikle ön yargılardır. Bu ön yargıları kıran projeler bunlar. Çünkü insanlar gibi toplumlar da ülkelerde tanımadığından, yeteri kadar bilmediğinden endişe duyabiliyor. Bu tür projelerde toplumlar bir araya geldikçe, birbirini tanıdıkça, aslında bizim ortak paydalarımızın farklılıklarımızdan çok daha güçlü olduğu ortaya çıkıyor."

Bağış, 2007-2013 yılları için AB bütçesinde aday ve potansiyel aday ülkelere ayrılan toplam 11 milyar avroluk fonun yaklaşık yarısının Türkiye'ye ayrıldığını aktararak, "Fonlarla ülkemizde çok ciddi çalışmalar yapılıyor. AB sürecinin asıl özü bence budur" dedi.

Reklam
Reklam

Bakan Bağış, sergiyi Avrupa'nın en işlek 10 havalimanından biri olan İstanbul Atatürk Havalimanı'nda açmanın Türkiye'nin potansiyelinin bir göstergesi olduğunu dile getirerek, "Bugün Tunus'ta, Mısır'da, Libya'da insanlar hayatlarını riske atarak, demokrasi, ifade özgürlüğü, yüksek yaşam standartları uğruna bir taleple ortaya çıkıyorsa onların ilham kaynağı Türkiye'dir. Türkiye'de halkın tercihiyle iktidara gelmiş bir demokratik liderin ortaya koyduğu kararlılık onlara da çok önemli bir ilham kaynağı olmuştur" şeklinde konuştu.

Türkiye'deki havacılık sektörünün gelişiminden de bahseden Bağış, şunları kaydetti:

"Artık ülkemizde havayolları halkın yolu olabildiyse, bunda devletimizin olduğu kadar özel firmalarımızın da çok büyük payı var. Özel firmalarımızın da artık uluslararası uçuşlar yapabildiğini, uçakları doldurabildiklerini, Türkiye'nin havacılık konusunda artık AB'nin önde gelen ülkelerinden biri olduğunu görmek gerçekten benim de göğsümü kabarttı. İster karayolunu, ister denizyolunu, ister havayolununu tercih edelim şu bir gerçek ki bütün yollar Türkiye'nin AB üyeliğine çıkıyor. Türkiye'nin AB üyelik süreci, Türkiye'nin kalkınma sürecidir. AB üyelik süreci yerelde başlar, sadece Ankara'da, İstanbul'da, Brüksel'de yürütülen bir süreç değildir."

Reklam
Reklam

Bağış, sergideki fotoğraflarda da görüldüğü gibi Hakkari'de de, Edirne'de de, Antalya'da da AB sürecinin yaşandığını, bunun insanların hayatına dokunduğunu artık resmedebildiklerini anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"AB'nin merkezi Brüksel'de 12 Mart'ta da benzer bir serginin açılışını yapacağız, orada da Avrupalılara Avrupa'nın aile fotoğrafındaki eksikliği göstermiş olacağız. Ümit ediyorum ki bu önyargıları hep birlikte kıracağız. Bu sergiyle önemli bir mesaj vereceğiz. Çok şükür Türkiye, eski Türkiye değil. AB sürecinin başladığı 1959 yılı belki Türkiye'nin siyah beyaz yıllarıydı ama çok şükür artık Türkiye renkli dijital fotoğraflar vermeye başladı. Hala Türkiye'nin fotoğrafını çekerken odaklanma sorunu yaşayan Avrupalılar olduğunu biliyoruz. Türkiye'yi anlamak istemeyen dar vizyonlu bazı Avrupalı siyasiler olduğunu biliyoruz. Ancak biz onların da odaklanma sorununu çözebilecek birikime sahibiz. Türkiye önüne çıkarılan ufak tefek engellerle birkaç sivri fikirli dar vizyonlu siyasinin söylemiyle havlu atacak bir ülke değildir. Türkiye bütün meselelerini kadrajına alarak objektiflere bir bütün olarak yansıyabilen çok net büyüyen gelişen bir demokrasidir."

Reklam
Reklam

Bakan Bağış, "Uluslararası platformda, flaşlar artık Türkiye için patlıyor" diyerek, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Uluslararası platformların en fotojenik liderlerinden biri Türkiye'nin başbakanı. Uluslararası konularda fikrine başvurulan, düşünceleri öğrenilen ülkelerin başında gelmeye başladık. Çok şükür Türkiye artık farklı bir noktada. Kimileri karşımıza çıkıp farklı mesajlar vermeye çalışıyor. İçine düştükleri ekonomik kriz ile yaşanan korkularını ya da yaklaşan seçim korkularını Türkiye üzerinden birtakım istismar çalışmalarıyla gidermeye çalışanlar olabilir. Ancak hiç merak etmesinler Türkiye Avrupa'nın bozulan fotojenik yapısını düzeltecek birikime de sahiptir. Onun için biz Avrupalılara da 'sık dişini Avrupa, Türkiye imdada yetişiyor' diyebiliyoruz."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: