"Buzda kayarak düşme ölümle sonuçlanabilir, adımlarınızı küçük atın"

Yurdun büyük bir bölümünde kar yağışıyla birlikte kuvvetli buzlanma ve don olayı görülüyor. Buzlu yolda...

Yurdun büyük bir bölümünde kar yağışıyla birlikte kuvvetli buzlanma ve don olayı görülüyor. Buzlu yolda ve kaldırımda kayarak düşmelerin ciddi yaralanmalara hatta ölümle sonuçlanabileceği uyarısında bulunan uzmanlar, buzda kayarak düşmemek için yavaş ve küçük adımlarla yürünmesi gerektiğini söyledi.
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Yürümez, Cihan Haber Ajansı (Cihan) muhabirine yaptığı açıklamada, karda ya da buzda düşmenin kuru zeminde düşmekten farklı olduğunu söyledi. Kayarak düşmenin büyük oranda ciddi ve tıbbi tedavi gerektiren yaralanmalara neden olduğunu vurgulayan Yürümez; "Korunmasız bir düşmede kafa dâhil yere çarpan tüm uzuvlarda ezikten kırığa karar değişken derecelerde yaralanmalar meydana gelebilir. Hatta düşmenin gerçekleştiği zemine ve yere çarpan uzvunuza göre iç kanama niteliğinde (kafada, göğüs, karın ve kalça bölgesinde) ciddi ölümcül yaralanmalar yaşanabilir. Öne doğru düşmelerde daha ziyade el ve el bileği, sırt üstü düşmelerde ise kalça ve özellikle de dirsek bölgesi yaralanmaları meydana gelebilir. Özellikle karşımıza çıkan en fazla yaralanma türü kırıklar." diye konuştu.

Reklam
Reklam

"KAR LASTİĞİNDE OLDUĞU GİBİ AYAKKABI SEÇİMİNE DİKKAT EDİLMLİ"
Kayarak düşmemek için öncelikli olarak soğuk ve karlı havanın özelliğine uygun giysiler giyilmesi gerektiğini ifade eden Yürümez, ayakkabı seçiminin önemli olduğuna dikkat çekti. Tıpkı kar lastiğinde olduğu gibi ayakkabı seçimine dikkat edilmesi gerektiğini kaydeden Yürümez, karda ve buzda yürürken dikkat edilmesi gerekenler ile ilgili şunları söyledi: "Özellikle ayakkabının taban yapısının karda veya buzda kaymayı engelleyecek nitelikte tercihen altı tırtıklı ve lastik yapıda olması gereklidir.Yürürken dikkatinizi bir an bile kaybetmeyin. Çünkü düşme riskini veya olasılığını göz ardı ettiğiniz anda düşersiniz. Bu nedenle adımlarınızın her birini önceden tasarlayarak ve bastığınız yeri risk açısından analiz ederek atın. Hızlı yürümek ilave bir risk getirir. Yavaş ve küçük adımlar ile yürüyün. Attığınız adımlar asla kendi omuz genişliğinizden daha büyük olmamalı. Koşmaksa kesinlikle düşmeye bir davetiye çıkartmak anlamına gelir.Yürümekte olduğunuz zemini yolunuz uzasa dahi risk varsa değiştirmelisiniz. Merdiven inerken veya çıkarken yandaki korkuluklardan mutlaka destek alın.Yürürken ellerinizi asla cebinize koymayın. Çünkü vücut dengesi açısından kolların serbest hareket edebilmesi son derece önemli. Düşme sırasında kollar öncelikle düşmeyi önlemeye yönelik çabalarınız için gereklidir. Yani vücut öncelikle düşmemeye çalışır. Ancak düşmenin mutlak gerçekleşeceği vücut tarafından da kabullenildiğinde ise ilave yaralanmaları önlemek açısından yine kollar son derece önemli.Kolların işin içerisinde olmadığı korunmasız bir düşmede kafa dâhil yere çarpan tüm uzuvlarınızda ezikten kırığa karar değişken derecelerde yaralanmalar meydana gelebilir."
Düşme durumunda hemen yerden kalkılmaması gerektiğine dikkati çeken Yürümez; "Ne olduğunu ve yaralanmışsanız da ne tür bir yaralanmanın meydana geldiğini anlamaya çalışın. Aksi halde ilave yaralanmalara neden olabilirsiniz.Düşme sonrası yaralanmaları asla küçümsemeyin ve ciddi anlamda olmasa dahi ağrı, şişlik, kızarıklık, hareket kısıtlılığı ve şekil bozukluğunun bir kırığın işareti olabileceğini unutmayın. Bu tür bir belirti varlığında bir hekime görünmeyi ihmal etmeyin." ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz