"Çocukla iyi iletişim kurmak okulda başarıyı getiriyor"

Zirve Üniversitesi Öğretim görevlisi Mahmut Açıl, çocukla iletişim ilişkileri iyi olan bir ailenin çocuğunun okul...

Zirve Üniversitesi Öğretim görevlisi Mahmut Açıl, çocukla iletişim ilişkileri iyi olan bir ailenin çocuğunun okul başarısının daha iyi olduğunu söyledi. Açıl, Özel Mutafoğlu İlköğretim Okulu tarafından öğrenci annelerine düzenlenen “Annelik Eğitimi” programında aile içi iletişimi konuştu.
Çocukların, bakım, gelişim ve eğitiminin verimli bir şekilde sağlanabilmesinin, ailelerin çocuk eğitimi konusunda bilinçlendirilmesiyle mümkün olacağını dikkat çeken Mahmut Açıl, “Anne-babalar bu konuda ne kadar bilgili olurlarsa çocuklarını o kadar sağlıklı eğiteceklerdir.” dedi.
Çocuğun ilköğretime başlamasıyla birlikte, öğrencinin okul başarısı üzerinde rol oynayan çevresel etkilerin toplumun daha geniş bir kesimine doğru genişleyeceğini vurgulayan Açıl, “Ancak aile etkisi bütünüyle ortadan kalkmaz. Günün 24 saati içerisinde okul saatleri miktarı göz önüne alınırsa, çocuk yaşamının üçte dördünün bu dönemde aile içerisinde geçirildiği gerçeği ortaya çıkar. Bu durum, okul yıllarında da çocuk-aile etkileşiminin önemini göstermektedir. Anne-babanın çocuk üzerindeki etki alanı çok geniştir. Bir bakıma, anne babalar 0-6 yaş döneminde hem çocuklarına tüm gereksinimlerinin yerine getirilmesinde en yakınında olan kişiler, hem de ilk öğretmenleridirler. İnsan kişiliğin gelişimsel temellerinin 0-6 yaş döneminde atıldığı göz önüne alındığında, eğitsel kimliğin belirlenmesinde anne-baba rolünün önemi daha da iyi anlaşılmış olur. Çocuğun aile içerisinde edindiği statü, kazandığı değer ve geliştirdiği kimlik; onun giderek toplum içerisinde kazanacağı kimliğin, statünün ve değerin belirleyicisi olmaktadır.” diye konuştu.
Ailede anne yoksunluğunun etkilerini inceleyen anne bakımından yoksun büyüyen çocukların hem fizik hem de ruhi gelişmelerinin gerileyeceğini aktaran Açıl şu değerlendirmede bulundu:
“Öğrenci ailelerinin yanlış tutumu, ilgisizliği, baskısı, sertliği, sevgisizliği ya da aşırı ilgisi gibi durumlar öğrencilerin ders çalışmaktan soğumalarına, korku ve gerginlik duymalarına neden olmaktadır. Ailesi yanında kalmayan, örneğin; yurtta veya yatılı okullarda kalan öğrencilerin, ailelerinin yanında kalan öğrencilere göre çok ağır sorunları olmaktadır. İletişimi kuvvetli olan aile ortamında yetişen çocukların konuşma becerilerinin; cümle uzunluğu, soru sayısı, sözcük dağarcığı bakımından daha iyi durumda oldukları saptanmıştır. Çocuğuna yakın ilgi gösteren, çocuğunun çalışma ortamını düzenleyen ve planlayan, çocuğunun başarısını övücü sözlerle destekleyen, çocuğunun başarısızlığında onu 'çalışırsan başarılı olursun' sözleriyle yüreklendiren anne-babaların çocuklarının akademik başarılarının yüksek olduğu sonucuna varılmıştır. Anne yoksunluğu ile duygusal ilgisizlik arasında bir korelasyon bulmuş, sevgi objesinin kaybedilmesinin, gelişim gerilikleri ve çocuk suçluluğu gibi anti sosyal davranışların nedeni olduğunu saptamıştır. Yapılan araştırmalar, anne-baba yoksunluğunun çocuğun eğitimini olumsuz yönde etkilediğini göstermektedir.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz