"Çocuklar Maytap Ve Çatapatlardan Uzak Tutulmalı"

Bayramlarda çocukların bakkallardan alarak kullandığı maytap ve çatapat türü maddeler ciddi yaralanmalara ve ölümlere sebebiyet...

Bayramlarda çocukların bakkallardan alarak kullandığı maytap ve çatapat türü maddeler ciddi yaralanmalara ve ölümlere sebebiyet verebiliyor. Ailelere uyarıda bulunan uzmanlar, çocukların bu tür zararlı maddelerden uzak tutulması gerektiğini belirtiyor. Uzmanların tüm uyarılarına rağmen maytap ve çatapat türü patlayıcılar çocuklara rahatlıkla satılıyor.

Çocuk ölümlerine ve organ kayıplarına neden olan çatapatın yenmesi durumunda karaciğer, böbrekler, beyin ve kalpte büyük tahribatlar oluşuyor. Ciddi sakatlıklara yol açan bir silah olduğu değerlendirilen maytap ise körlüğe, elde ve parmaklarda doku kaybına sebebiyet verebiliyor. Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Plastik Cerrahisi Uzmanı Sabri Aka, maytap türü patlayıcıların sebebiyet verdiği yaralanmalarla zaman zaman karşılaştıklarını söyledi. Maytap türü tehlikeli patlayıcıların körlüğe ve doku kayıplarına neden olabileceğini kaydeden Aka, "Maytap patlatıldığında hastayı kör edebilir. Çünkü en açıktaki hassas olan gözümüz. Barut yanığına bağlı ciddi derin yanıklara sebebiyet verebilir. Yumuşak doku yaralanmaları ve sinir hasarlarına yol açabilir. Parmak kopmasına sebebiyet verebilir. Bu yüzden çocuklar bu tür zararlı patlayıcılardan kesinlikle uzak tutulmalı." dedi.

Reklam
Reklam

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abuzer Dirican da çatapatın sağlık açısından çok riskli olduğunu ifade etti. Çatapatın karaciğerde çok ciddi toksit etkiler oluşturarak hızlı bir şekilde karaciğer yetmezliğine sebep olduğunu anlatan Dirican, şunları söyledi: "Çatapat yutulduktan sonra 24 saat içinde etkisini gösteriyor. Az bir madde alınmışsa ve erken gelirse bunun bir miktar dönüşü oluyor. Bir miktar yoğun bakım tedavisiyle hasta nakile gitmeden geri döndürülebiliyor. Çok ciddi toksit madde yutmuşsa verilen tedavinin çok faydası olmuyor. Süreç nakile doğru gidiyor. Nakil yapılmazsa ölümle sonuçlanabiliyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: