İstanbul Tuzla'da, bir gemi inşasında gaz sıkışmasından meydana gelen patlamada 2 işçinin hayatını kaybetmesi, 6 işçinin yaralanması iş güvenliğini gündeme getirdi. Birlik İş Sağlığı ve Güvenliği Derneği (BİR-DER) Başkanı Abdullah Bozkır, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) verilerine göre, iş kazalarının yüzde 98'inin önlenebilir, yüzde 2'sinin önlenemez olduğunu, ancak Türkiye'de yeterli denetim olmaması sebebiyle iş kazalarının sadece yüzde 2'sinin önlenebildiğini belirtti.
BİR-DER Başkanı, iş güvenlik uzmanı Abdullah Bozkır; insanların, göz göre göre kurban edildiğini ifade ederek, "Ne yazık ki ölümler devam ediyor. Halbuki tedbirler alınsaydı, ihmalkarlık olmasaydı bu üzüntüler yaşanmayabilirdi. Ortam ölçüm cihazlarının olmaması, gazın maruziyet sınır değerlerini aşıp patlama noktasına gelmesi 2 işçinin hayatına mal oldu, acaba işçilerin hayatı ortam ölçüm cihazlarından daha az mı değerli? ILO verilerine göre, iş kazalarının yüzde 98'i önlenebilir, yüzde 2'si önlenemez; ancak bizde ne yazık ki yeterli denetimler olmayınca ancak yüzde 2'si önleniyor. Bundan dolayı 6 milyar insanın yaşadığı yerkürede iş kazalarında 3., Avrupa kıtasında ise açık ara birinciyiz. Kanunlar, tüzükler, yönetmelikler kağıt üzerinde kaldığı sürece süslü cümlelerden öteye geçemez, bir an önce denetimleri yapanların sayısını artırmak ve denetimleri yapmak lazım, aksi takdirde bu acılar yaşanmaya devam edecek, ateş düştüğü yeri cayır cayır yakarken, biz kağıt üzerindeki süslü cümleleri okumaya devam edip, kendimizi ve toplumu aldatacağız." dedi.
"REÇETEYİ OKUMAK DEĞİL, İLAÇ İÇMEK TEDAVİ GETİRİR"
Doktorun verdiği reçeteyi sabah akşam okumanın hastaya fayda etmeyeceğine dikkat çeken BİR-DER Başkanı Abdullah Bozkır, tedavi için reçetenin uygulanarak, ilaç tedavisine geçilmesi gerektiğini söyledi. Ateşin düştüğü yeri yaktığını, ancak ateşin düştüğü ocaklardan yükselen feryatların da bir gün sorumluların ocağını yakacağının kesin olduğunu dile getiren Bozkır, şunları kaydetti:
"En kısa zamanda İş Sağlığı ve Güvenliği Kanun Taslağı'nın yasalaşması ve somut adımların atılması gerekiyor. AB ilerleme raporlarında sürekli vurgulanan, iş sağlığı ve güvenliği alanında yeterli denetçilerin olmadığı. Bu sorunun istihdamla derhal çözülmesi gerekiyor. Kazların ve meslek hastalıklarının büyük çoğunluğu istatistiklere girmediğini de göz önünde bulundurursak durumun ne kadar vahim olduğunu anlarız. İçinde ağır yaptırımlar ve para cezaları bulunan 4857 Sayılı İş Kanunu ve İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği'nin ülke genelinde yüzde 90 uygulanmadığını biliyoruz. Bu yönetmeliği uygulayamayan sistem İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nu nasıl uygulayacak, kafalarda soru işaretleri var. Bunların çözülmesi gerekiyor. İnşallah kanun çıktıktan sonra daha sıkı ve disiplinli bir uygulamayla bu acıları en aza indiririz.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz