"Dünyayla Ortak Değerler Bulunmalı, Diyalog Faaliyetleri Artırılmalıdır"

Eğitimci Yazar Muammer Türk, dünyanın hızlı bir şekilde kaosa süreklendiğine dikkat çekip, insanlıkla ortak değerler...

Eğitimci Yazar Muammer Türk, dünyanın hızlı bir şekilde kaosa süreklendiğine dikkat çekip, insanlıkla ortak değerler bulunup konuşma ortamlarının oluşturulması ve diyalog faaliyetlerinin artırılması gerektiğini söyledi.

Antakya Belediyesi ve Antakya Kültürlerarası Diyalog Derneği (AKADİM) işbirliğiyle hazırlanan ve eğitimci yazar Muammer Türk’ün kaleme aldığı “Havariler ve Habibi Neccar” isimli kitap düzenlenen bir programla basına tanıtıldı.

Konuşmasına kültür hayatımıza böyle bir eserin kazandırılmasında desteklerinden dolayı Antakya Belediyesi’ne ve AKADİM’e teşekkür ederek başlayan eğitimci yazar Muammer Türk, “Bu kitabı yazmamın sebebi, Avrupa'ya baktığınız zaman Antakya ve havarilerle alakalı binlerce kitap kaynak var. Yazılan çok şey var. Ama bu insanlar buralara ait değerler. Buralarda yaşamışlar, buralarda dolaşmışlar. Fakat bizde bunlarla alakalı pek bilgi yok. Bunun için memleketimizi başka insanların diliyle, bu değerlerimizi tanımasını arzu etmedim. Habibi Neccar ve Havarileri'ni anlatanları dinlediğiniz zaman akla mantığa kitaplara sığmayan ve hiçbir yerde geçmeyen bir yığın bilgi kirliliği var. Hurafeye kaçan bilgiler. İlmin kaynağından çok uzak. Hz. İsa (as)’ın, “Allah’a giden yolda kim bana yardımcı olur dediğinde, “Allah’a giden yolda yardımcılarınız bizleriz” diyen Kur'an-ı Kerim’de Hz. İsa (as) arkadaşları Havariler övülmüş. Dolayısıyla Kur'an’da övülen çok değerli bu insanlar merakımızı uyandırdı. Sonunda çok şükür böyle bir eser ortaya çıktı.” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Dünyada bir kaosun bir karmaşanın olduğunu ifade eden Muammer Türk, “Kültür ve Medeniyetler arası çatışmadan bahsedenler oluyor. Sıkıntılı bir ortam yaşanıyor. Dolayısıyla bizim huzura ihtiyacımız var. Peki bu nasıl sağlanacak. İnsanların oturup konuşmaları için ortak değerleri olması gerekiyor. İşte Hristiyanlarca ve Müslümanlarca ortak bir değer olan Allah tarafından bize örnek olarak sunulmuş Habib-i Neccar hazretleri. Biz Müslümanlar bu ve bunun gibi birçok ortak değerimizin farkında değiliz. İncil’de Havarileri anlatan geniş geniş bölümler var. Hristiyanlar İncil’de geçtiğinden dolayı sahipleniyor. Fakat biz Müslümanlar İncil’de geçtiği için uzak duruyoruz. Aslında bunlar ortak değerlerimiz. Bununla daha başka ortak yerlere gidilebilir. İnsanlar arasında bir diyalog unsuru olsun, anlaşma unsuru olsun diye böyle bir çalışmayı kaleme aldım.” dedi.

Kitaptan kısa pasajlar aktaran Türk, “Hristiyanlığın ilk şekillendiği ve kendi ilmiğini attığı yer Antakya’dır. Havariler buraya geldikleri zaman, İsa (as) talebeleri Celileliler şeklinde isimlendiriliyordu. Antakya’da yapılan tebliğlerden sonra dini gelişmeler sonucu Hristiyan ismini almışlardır. İncil’e göre de böyledir. Bu konuda söylenecek bir şey daha var. Antakya, Müslümanlar için de çok önemli. Çünkü Anadolu’ya İslam Antakya’dan yayılmıştır. 638 yılında “Ebu Ubeyde Bin Cerrah” Antakya’yı feth ediyor. Buradan öte geçilmiyor. Anatakya’da çok büyük medreseler, ilim yuvaları kuruluyor. İslam Anadolu’ya Antakya topraklarından taşınmıştır.” şeklinde bilgi verdi.

Reklam
Reklam

“Havariler ve Habibi Neccar” isimli kitabın yurtiçinde ve yurtdışında birçok diyalog faaliyetlerine ışık tuttuğunu belirten AKADİM Başkanı İsa Aydın ise kitabın İngilizceye çevrilerek Avrupa'ya dağıtıldığını, İtalyanca ve Almanca çeviri çalışmalarının da devam ettiğini söyledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: