"Ecevit, Maraş olaylarında komutanı aradı, ancak olumlu cevap alamadı"

12 Eylül askeri darbesine ilişkin, dönemin genelkurmay başkanı, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile emekli Hava...

12 Eylül askeri darbesine ilişkin, dönemin genelkurmay başkanı, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile emekli Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Tahsin Şahinkaya'nın yargılanmasına, Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde ikinci günde devam ediliyor. Mahkeme Başkanı Süleyman İnce müdahil taleplerini dinliyor.

Müdahillik talebinde bulunan Hüseyin Doğan, o dönem CHP Kahramanmaraş milletvekili olduğunu, darbeyle birlikte görevinin son bulduğunu belirtti. Doğan, yaşlı annesinin çıldırdığını ifade etti. Gerekli tedbirler alınsaydı, hazırlık hareketleri olmasaydı, kilometre taşları döşenmeseydi darbenin olmayacağını belirten Doğan, darbenin bilerek, isteyerek, hazırlanarak olduğunu ifade etti. Maraş'ta pek çok suçsuz insanın öldürüldüğünü, yaralandığını, mal varlığına zarar verildiğini anlatan Doğan, ancak devletin bir hafta boyunca sessiz kaldığını vurguladı. Olayı Bülent Ecevit'e söylediğini, onun da haberi bulunduğunu dile getiren Doğan, "Ecevit, eşdeğer düzeyde bir komutan ile telefonla görüştü. Ancak tahminime göre karşıdan olumlu cevap alamaması nedeniyle kızgınlık ve çaresizlik içerisinde telefonu kapattığına şahit oldum. Dolayısıyla Maraş'ta yaşanan olaylar 12 Eylül hazırlık hareketidir. Davaya müdahillik talebimin kabul edilmesini istiyorum." dedi.

Reklam
Reklam

Darbe döneminde CHP Çorum milletvekili olan Şükrü Bütün de Çorum olaylarının kanlı ihtilalin kilometre taşlarından biri olduğunu söyledi ve müdahillik talebinde bulundu. Mehmet Mustafa Yalçıner ise Türkiye Devrimci Komünist Partisi genel başkanı olduğunu belirtti. Sağcı, solcuya değil, halka yönelik bir darbe olarak yargılanması gerektiğinin altını çizen Yalçıner, taşları döşenen hadiselerin planlı olarak döşendiğini söyledi. Hala 12 Eylül rejimi tarafından yöneltildiklerini ifade eden Yalçıner, ancak bunun yargılamaya engel olmadığını belirtti. Kenan Evren'in, 'Faşizm ve halk düşmanlığı, Amerika'dan dolayı vatan hainliğinden' yargılanması gerektiğini savunan Yalçıner, gerisinin teferruat olduğunu vurguladı.

Hükümet ve Meclis'in müdahil olarak kabul edilemeyeceğini savunan Yalçıner, tüzel kişilikleriyle bunun mümkün olmadığını, darbenin hükümetleri değil, halkı hedef aldığını ileri sürdü.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: