"Eğitim sistemini demokratikleştirecek adımlar bir an önce atılmalı"

Eğitim Bir-Sen Bursa Şube Başkanı Numan Şeker, "Eğitim sistemini demokratikleştirecek adımlar bir an önce atılmalıdır."...

Eğitim Bir-Sen Bursa Şube Başkanı Numan Şeker, "Eğitim sistemini demokratikleştirecek adımlar bir an önce atılmalıdır." dedi.
Şeker, düzenlediği basın toplantısında 2011-2012 eğitim-öğretim yılıyla ilgili beklentilerini açıkladı. MEB’in Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun’da yapılan değişiklikler temel sorunlara yaklaşım açısından önemli bir adım olduğunu söyleyen Başkan Şeker, kök sorunlara yönelik kalıcı çözüm üretme adına 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’nda da paralel değişiklikler yapılması gerektiğinin altını çizdi.
Ek ders alanlara makam tazminatı verilmesi ve ek ders ücretinin sadece derse girenlere verilmesi taleplerinin yeni değişiklikle ek ödeme ve ek ders ayrımı ile dikkate alınmış olmasının memnuniyet verici olduğunu söyleyen Şeker, genel idare hizmetleri sınıfında şef, şube müdürü, ilçe milli eğitim müdürü, il eğitim denetmenleri kadrolarında görev yapan çalışanların ücretlerinin ek ödemeyle düzenlenmesi gerektiğini belirtti.

Reklam
Reklam

"EĞİTİM MÜFREDATI MASAYA YATIRILMALI"
Eğitim sisteminin test çözmedeki başarıyı kıstas almasının tartışma konusu olduğunu aktaran Şeker, yeni eğitim-öğretim yılında gerek geride kalan Anayasa referandumuyla getirilen değişiklikleri, gerekse gündemde olan sivil anayasa talepleri çerçevesinde eğitim müfredatı içeriğinin masaya yatırılması gerektiğini dile getirdi.
Eğitim alanında vesayetin halen devam etmekte olduğunu savunan Şeker, eğitim ortamlarının sivilleştirilmesi ile ilgili çalışmaların yapılması konusundaki gerekliliği vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Askeri okulların Milli Eğitim Bakanlığı’nca denetlenmemesi, demokratik eğitim hakkının tanınmayıp karma eğitim dayatmasının olması, kadın çalışanların kılık kıyafetini sorun haline getiren ‘kamusal alan’ yalanının devam ettirilmesi, din eğitiminin önündeki engellerin ve tabulaştırılan “and” gibi ritüellerin sorgulanmaması, öğrencilere okul üniforması zorunluluğu gibi konular, eğitimin ve eğitim sisteminin demokratikleştirilmesinin önünde engel olarak durmaktadır. Eğitim sistemini demokratikleştirecek adımlar bir an önce atılmalıdır."

Reklam
Reklam

"EĞİTİMCİLERİN HAYAT STANDARDI YÜKSELTİLMELİ"
Öğretmenliğin gelir düzeyi ve statüsünün yükseltilmesine dönük çalışmalara hız verilmesi gerektiğini dile getiren Şeker, şunları kaydetti: "Katkı düzeyi yüksek öğretmenler ödüllendirilmeli, ayrıca zorunlu hizmet alanlarında görev yapan eğitim çalışanlarına zorunlu bölge hizmet tazminatı ödenmelidir. Eğitim çalışanlarına ödenmekte olan ek ders ücreti en az 12 TL’ye çıkarılmalı, okul yöneticilerinin 6 saat derse girme zorunluluğu 6 saate kadar derse girer şeklinde değiştirilmelidir. İkili eğitim yapan okulların yöneticileri haftada 40 saatten fazla çalışmaktadır. Söz konusu okul yöneticilerinin çalışma süreleri dikkate alınarak ek ders ücretlerinde artış yapılmalıdır. Maliye Bakanlığı’nda bekleyen Ek Ders Taslağı gözden geçirilerek öğretmenlerin hak kayıpları karşılanmalıdır."

"MESLEK VE DİN EĞİTİMİNDEKİ ENGELLER KALDIRILMALI"
Kur’an kurslarına yaş sınırlaması getiren düzenlemenin Kanun Hükmünde Kararname ile yürürlükten kaldırılmasını yerinde bir karar olduğunu söyleyen Şeker, 28 Şubat sürecinin günümüze kadar süregelen dayatmalarının eğitimden temizlenmesi, meslek ve din eğitiminin önündeki engeller kaldırılması ve seçmeli din eğitimi dersleri ile halkın taleplerine cevap verilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz