"Enflasyon tekrar düşmeye başlayacak"

Merkez Bankası Başçı, cari açıkta hızlı artış eğiliminin dördüncü çeyrek itibarıyla kontrol altına alındığını, finansman kalitesinde iyileşmenin sürdüğünü belirtti.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Bakanlar Kurulu'na bir sunum yaptı.

Başçı'nın sunumunda şu bilgiler yer aldı: "Türkiye'de 2008 küresel krizi sonrası başlayan güçlü ekonomik toparlanma devam ediyor. Gelişmiş ülkelerdeki toparlanma oldukça zayıf seyrediyor. Gelişmiş ülkelerdeki kamu borçlarına ve bütçe açıklarına ilişkin sorunlar küresel büyüme üzerinde aşağı yönlü risk oluşturuyor.

Gelişmiş ülkelerde kolay bir çözüm olarak algılanan parasal genişleme, gelişmekte olan ülkeler açısından kısa vadeli sermaye akımlarındaki oynaklığa ilişkin riskleri artırıyor.

Reklam
Reklam

Ülkemizde kısa vadeli sermaye akımlarına karşı son bir yılda alınan tedbirler büyük ölçüde amacına ulaştı.

Cari açıktaki hızlı artış eğilimi 2011 yılının son çeyreğinden itibaren kontrol altına alındı. Cari açığın finansman kalitesindeki iyileşme devam ediyor.

Tasarruf oranlarını artırıcı ve enerjide dışa bağımlılığı azaltıcı yapısal reformların OVP'deki şekilde hayata geçirilmesi cari açığa kalıcı bir çözüm sağlayacak.

Kısa vadede cari açığı azaltmaya yönelik yapılan vergi artışları ise enflasyonda yılın son aylarında geçici bir yükselişe yol açtı. Uygulanmakta olan telafi edici parasal sıkılaştırma tedbirlerinin sonucunda enflasyonun 2012 yılının başından itibaren tekrar düşmeye başlayarak yılın sonunda yüzde 5'lik hedefe ulaşması sağlanacak."