"Evren'e 'suçlu ayağa kalk' denmesi dahi demokrasi adına önemli bir adım"

12 Eylül 1980 darbesi mağdurları, Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın yargılanmasının demokrasi adına önemli bir...

12 Eylül 1980 darbesi mağdurları, Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın yargılanmasının demokrasi adına önemli bir adım olduğu görüşünde. Mağdurlar, bu yargılanmanın geç kaldığını ancak suçluların suçunu mahkeme önünde kabul etmesinin Türkiye için önemli bir adım olduğunu ifade ediyor. Re'sen Emekliler Derneği Başkanı Servet Kahramaner, "Ceza almaları gayet normaldir. Ceza almasalar dahi 'Suçlu ayağa kalk' denmesi dahi çok önemli bir adımdır." ifadelerini kullandı.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 12 Eylül 1980 darbesine ilişkin soruşturmanın tamamlanıp iddianamenin mahkemeye sunulmasıyla birlikte Kenan Evren ile Tahsin Şahinkaya yargılanmaya başlanacak. Evren ve Şahinkaya’nın yargılanacak olması 12 Eylül mağdurlarını heyecanlandırdı. 12 Eylül döneminde üçlü kararname ile ordudan atılan subay ve astsubayları temsil eden Re'sen Emekliler Derneği Başkanı Servet Kahramaner, 12 Eylül döneminde Evren'in diğer komutanlarla birlikte ülkeyi darbeye hazır hale getirdiklerini söyledi. Milletin oyları ile başa gelen partinin Kenan Evren’in darbesi ile indirildiğini kaydeden Kahramaner, bunun demokrasi ile bağdaşmayan bir olay olduğunu dile getirdi. Arada geçen 30 yılın ardından darbecilerin yargılanmaya başlanmasının demokrasi adına çok güzel bir adım olduğunu vurgulayan Kahramaner, "Bu olay ileri yıllarımız adına çok önemli bir adım. Demokrasinin kazancı adına güzel bir olay ancak bu durum Evren ve Şahinkaya ile sınırlı kalmasın. Darbede kimin parmağı varsa hepsi yargılanmasın. Geçmişte yapılanlar örtbas edilmesin." dedi. Kahramaner, kendilerinin adil yargılanmadan ordudan atıldıklarını ancak Evren'in adil yargılanarak cezasını çekmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
12 Eylül darbesi döneminde ordudan ihraç edilen Talip İnan ise yargılamanın geç kalmış bir olay olduğunu dile getirdi. Darbecilerin 15. madde ile kendilerini kurtardıklarını zannettiklerini ancak bunda yanıldıklarını kaydeden İnan, yargılamanın çok geç kaldığını yineleyerek demokrasi adına güzel bir adım atıldığını, bu adımların daha da arttırılması gerektiğini belirtti.

Reklam
Reklam

"HAKKIN KAZANMASI ADINA ÇOK GÜZEL BİR OLAY"
12 Eylül 1980 darbesi döneminde 'ülkücü tabanla birlikte' öğrenci olaylarına katıldığı gerekçesi ile hapishanelerde kalan Yusuf Kenek, Kenan Evren ve darbeci paşaların suçlu suçsuz herkesi aynı kefeye koyduğunu ve suçsuz olanların cezaevlerinde işkencelere tabi tutulduğunu anlattı. Darbecilerin bu yöntemlerle fikir ve iş üretecek beyinleri yok etmeye çalıştığı tespitinde bulunan Kenek, darbenin ülkeyi kaosa sürüklemek adına planlı projeli yapıldığını dikkati çekti. Suçlu suçsuz herkesin aynı kefeye konularak cezaevlerinde işkencelere tabi tutulduğunu belirten Kenek, "Hapishaneler yetmeyince kışlaları cezaevi olarak kullandılar. Suçlu suçsuz herkesi aynı kefeye koydular ve işkenceler yaptılar. Bir gençliği böyle yok etmeye çalıştılar. Suçlular tutuklandı ancak suçsuz olanlar da evinden işinden gücünden eğitiminden oldu." şeklinde konuştu.
Bu olaylarının hesabının sorulması için Kenan Evren'in yargılanmasının Türkiye için önemli bir adım olarak değerlendiren Kenek, "Ceza almaları gayet normaldir. Ceza almasalar dahi 'Suçlu ayağa kalk' denmesi dahi çok önemli bir adımdır." diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz