"EXPO, dünya kupası ve olimpiyatlardan 100 kat daha büyük"

Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) Başkan Yardımcısı Necil Nedimoğlu, EXPO’ların düzenlendiği şehri, bölgeyi ve ülkeyi ileri...

Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) Başkan Yardımcısı Necil Nedimoğlu, EXPO’ların düzenlendiği şehri, bölgeyi ve ülkeyi ileri götüren bir etkinlik olduğunu söyledi. Bu tür organizasyonların dünyada çapında daha fazla bilindiğini ifade eden Nedimoğlu, "EXPO, dünya kupası ve olimpiyatlardan 100 kat daha büyük. Diğer organizasyonlar en fazla bir ay sürerken EXPO’lar en az üç ay devam ediyor. Dolayısıyla büyük etkinlikler hem ülkeye hem de bulunduğu bölgeye ciddi fayda sağlıyor. Bu nedenle EXPO’lar bir anlamda bölgesel kalkınma projesi olarak da yapılıyor." diye konuştu.
Antalya’nın 2016 tarihinde EXPO’ya ev sahipliği yapması önümüzdeki ay resmen onaylanacak. Merkezi Fransa’nın başkenti Paris’te bulunan ve 157 ülkenin üye olduğu Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE)’nun, 23 Kasım 2011 tarihindeki toplantısında, 2016 EXPO’nun Antalya’da düzenlenmesi resmiyet kazanacak. Aynı zamanda Antalya’nın 2016 EXPO danışmanlığını da yapan BIE Başkan Yardımcısı Necil Nedimoğlu, Cihan'a yaptığı açıklamada, "Antalya’nın 2016 EXPO’ya tek aday olarak katılacağını bildirdi. Nedimoğlu, "Antalya’dan başka aday yok. Dolayısıyla 23 Kasım’daki oylama formalite icabı olacak." dedi.
Organizasyonun Antalya’da düzenlenmesine resmen karar verilmesinin ardından hızlı ve kapsamlı bir planlama yapılması gerektiğini vurgulayan Nedimoğlu, EXPO’ların önemine dikkat çekti. EXPO organizasyonlarının dünyada en büyük tanıtım etkinliği olarak bilindiğine dikkat çeken Nedimoğlu, EXPO’ların ilk defa 1861 yılında İngiltere’de başladığını hatırlattı. Paris’teki Eyfel ve Belçika’nın başkenti Brüksel’deki Atomyum yapısının, EXPO’ların dünyaya kazandırdığı en önemli değerler arasında yer aldığını belirten Nedimoğlu, “Eyfel kulesini dünyada bilmeyen yok. Türkiye’nin de EXPO ile tanıtım sorunu ortadan kalkacak. Haritada yerini perçinlemiş bir şekilde dünyada tanınır bir hale gelecek." ifadelerini kullandı.
Necil Nedimoğlu, Antalya’nın EXPO macerasına 2008 yılında başladığını hatırlatırken 2016’da düzenlenecek organizasyonun sadece Antalya ve Akdeniz değil, tamamıyla bir Türkiye projesi olduğuna vurgu yaptı. EXPO’nun her bakımından Türkiye’ye yıllarca artı değer katacak bir etkinlik olduğunun da altını çizen Nedimoğlu, şunları kaydetti: "EXPO’da en önem verdiğimiz hususlardan birisi kalıcı olması. Sadece halkın ziyaret edeceği sonrada ortadan kaldırılacak bir EXPO olarak düşünmüyoruz. Hedefimiz 100 kadar ülkenin bahçelerinin burada kalıcı olarak muhafaza edilmesi. Ayrıca organik tarım, çevre ve alternatif enerji konusunda müzeler kurmak istiyoruz. Yine bu bağlamda amfi tiyatro salonu ve kongre merkezleriyle Antalya’da devamlı kalacak bir kültür turizmi merkezi oluşturmayı hedefliyoruz."
Hükümetin EXPO’ya büyük destek verdiğini de dile getiren Nedimoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın BIE yapılan başvuruda bunun bir devlet projesi olduğu taahhüdünde bulunduğunu aktardı. EXPO dolayısıyla Konya’dan Antalya’ya hızlı treninin getirilmesinin de söz konusu olduğunu ifade eden Nedimoğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Antalya Valiliği’nin EXPO ile ilgili bir yasa tasarısı hazırladığını, önümüzdeki günlerde bu tasarının yasalaşacağı bilgisini de verdi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz