"Güneş, insanların birbirlerini öldürmeden yararlanabileceği tek enerji kaynağı"

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar, "Güneş, insanların birbirlerini öldürmeden yararlanabilecekleri tek...

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar, "Güneş, insanların birbirlerini öldürmeden yararlanabilecekleri tek enerji kaynağı." dedi.
Bitlis Eren Üniversitesi'nde 'Yüzde 100 Yenilenebilir Enerji' konferansı yapıldı. Konferansta EUROSOLAR Türkiye Başkanı ve Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar sunum yaptı. Uyar, enerjinin en etkili şekilde nasıl kullanılacağını ve yenilenebilir enerji kaynaklarının neler olduğunu anlattı. Prof. Dr. Uyar, yenilenebilir enerji kaynaklarına dikkat çekerek, "Güneş özgürlük demek, herkese eşit ulaşıyor. Bu da insanların birbirlerini öldürmeden yararlanabilecekleri enerji kaynağı olduğunu gösteriyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarında; kaynak, teknoloji, jeotermal ve rüzgar enerjisi varsa sorun ve çözümü bulmak kolay olur." şeklinde konuştu.
1850'li yıllarda sanayileşme döneminde yapılan araç ve gereçlerin rüzgar, güneş gibi enerji kaynaklarını yok ettiğini anlatan Uyar, sözlerine şöyle devam etti: "1970'li yıllarda petrol krizi ile birlikte endüstrileşmiş ülkelerde alternatif enerji için birçok çözüm yolu aranmış, daha az enerji harcayan teknolojik aletler ortaya çıkarılarak kömür santrallerini kapatıp petrol ve doğalgaz santralleri ortadan kaldırıldı. Daha çok güneş ve rüzgar gibi tribünler kullanıldı. Bu da Avrupa ve Amerika ülkelerinin rüzgar tribünleri kurmalarına neden oldu. Avrupa kömür yataklarını Türkiye'ye yollayarak daha az enerji sağlayan teknolojilere yöneldi ve bu durum son on yıl içerisinde dünya üzerinde rüzgar tribünlerinin artmasına sebep oldu. Çin, Japonya, Güney Kore, Amerika gibi ülkelerde 1980'li yıllardan itibaren rüzgar tribünleri hızla arttı. Amerika'da rüzgar tribünlerini geliştirmek için pazarlar kuruldu. 1980'li yıllardan önce kaynak vardı, teknoloji yoktu fakat 1980'li yıllardan sonra teknolojinin gelişmesiyle birlikte daha çok güneş, jeotermal ve rüzgar gibi enerji kaynakları kullanıldı. Bunun sonucunda Avrupa ve Amerika gibi ülkeler rüzgar tribünleri, güneş ve jeotermal santralleriyle elektrik sağladılar."
Prof. Dr. Uyar, herhangi bir enerji için kaynak gerektiğine vurgu yaparak, "Söz konusu petrol de olsa, kömür de olsa, rüzgar da olsa kaynak gerekiyor. Bu kaynakları insanların ihtiyaç duyduğu ısı ve elektrik enerjisine çevirmek için teknoloji gerekiyor. Kaynak da olsa teknoloji de olsa çözüme inanmış karar lazım. Eğer kaynak ve teknoloji yoksa karar vericinin yaptığı pek de önemli olmuyor. Karar verici çözüm istemiyorsa, kalkınmış olmak için daha çok tüketmek gerek gibi yanlış bir düşünceyi savunuyor." ifadelerini kullandı.
Uyar, çözüm için daha az enerji tüketen konutların yapılabileceğini ve enerji tasarruflu beyaz eşyaların uygun fiyatlar ile tüketicilere verilebileceğini söyledi. Bu konuda Almanya, Hollanda gibi gelişmiş ülkelerde enerji tasarrufu için çözümler arandığını ve başarıya ulaştıklarını da anlattı.
Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Doğru, konferans sonunda EUROSOLAR Türkiye Başkanı Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar'a plaket verdi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz