"Hacettepe farklı bir ekiple başvurursa ruhsat tekrar değerlendirilir"

Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan, Hacettepe Üniversitesi Kompozit Doku Nakli Merkezi’nin ruhsatının...

Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan, Hacettepe Üniversitesi Kompozit Doku Nakli Merkezi’nin ruhsatının iptali ile ilgili, “Teftiş Kurulu’nun tespitlerine göre de gerekli işlem görülürse, bunlar hem kurumsal hem kişisel uygulanacaktır.” dedi. Şencan, adli sürecin başlayıp başlamayacağı konusunda ise “Adli süreç, resen başlayabilir veya şikayet üzerine başlayabilir ya da kurumların incelemesi sonucunda buna ihtiyaç duyulursa o şekilde başlayabilir. Şu an için hem Sağlık Bakanlığı teftişi hem Hacettepe Üniversitesi’nin kendi inceleme heyeti incelemesini sürdürüyor. Bu incelemeler tamamlandıktan sonra çıkan sonuca göre karar verecek.” diye konuştu. Üniversitelerin disiplin yönünden YÖK’e bağlı olduğunu hatırlatan Şencan, nakil ruhsatının kurum alt yapısına, kişilerin ve ekibin yetkinliğine verildiğini dile getirerek, “Bu ruhsat şu anda iptal edilmiş durumda. Daha sonra Hacettepe Üniversitesi çok farklı bir ekiple başvurduğunda tekrar değerlendirilebilir. Ancak, şu an için orada bekleyen diğer hastaların da burada olamayacağı açık.” ifadesini kullandı.

Reklam
Reklam

Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan, Kompozit Doku Nakli Bilimsel Danışma Komisyonu’nun kararını basın mensuplarına değerlendirdi. Bilim Kurulu’nun sadece endikasyon yönünden değerlendirme yaptığını dile getiren Şencan, “Hem hasta hem kişiler hem kurumun kurumsal eksiği var mı yok mu, bu yönlerden incelemeyi Teftiş Kurulu ve Hacettepe Üniversitesi’nin kendi inceleme heyeti sürdürüyor.” açıklamasını yaptı.

İlgili mevzuata göre kol nakillerinin dirsekten, bacak nakillerinin ise dizden yapılması gerektiğini, yüzde de fonksiyonel bir kayıp olmasının öngörüldüğünü hatırlatan Şencan, sözlerine şöyle devam etti: “Bu prensipler çerçevesinde Bilim Kurulu nakilleri değerlendirdi. Sonucunda da Gazi Üniversitesi’nin yaptığı yüz naklinin endikasyonlara uygun olduğunu, Akdeniz Üniversitesi’nde yapılan yüz naklinin endikasyonlara uygun olduğunu, Akdeniz Üniversitesi’nde yapılan kol nakillerinin uygun olduğunu, bacak naklinin ise diz seviyesinin üstüne çıktığı için bu konuda uyarılmasını öngördü. Hacettepe Üniversitesi’nde yapılan kol ve bacak nakillerinin ise diz ve dirsek seviyelerinin üzerine çıktığı için endikasyonların dışına taştığını tespit etti. Yüz nakli ile ilgili de elbette bir takım kayıplar var ama bunun yüz nakli için zorunlu olmadığı yönünde bir değerlendirmede bulundu. Bu değerlendirme sonucunda da Hacettepe Üniversitesi’nin kol, bacak ve yüz nakli ile ilgili ruhsatının geri alınması kararı çıktı.”

Reklam
Reklam

“ÜNİVERSİTE ÇOK FARKLI BİR EKİPLE BAŞVURDUĞUNDA TEKRAR DEĞERLENDİRİLEBİLİR”

Bir gazetecinin, 'Bu Hacettepe Üniversitesi’nin bir daha hiç nakil yapamayacağı anlamına mı geliyor?' sorusu üzerine Şencan, şunları söyledi: “Mevzuat bir kez iptal edildiğinde bunun 10 sene, 20 sene, 50 sene, 100 sene nakil yapamaz şeklinde bir şeyi öngörmüyor. Ancak şu anda bir gerçek var. Nakil ruhsatı, hem kurum alt yapısına, hem kişilerin yetkinliğine hem ekibin yetkinliğine veriliyor. Bu ruhsat şu anda iptal edilmiş durumda. Daha sonra Hacettepe Üniversitesi çok farklı bir ekiple başvurduğunda tekrar değerlendirilebilir. Ancak şu an için orada bekleyen diğer hastalar da burada olamayacağı açık.”

“GEREK GÖRÜLÜRSE HEM KURUMSAL HEM KİŞİSEL UYGULANACAK”

Teftiş Kurulu kararına göre Hacettepe Üniversitesi’ne bir müeyyide uygulanıp uygulanmayacağı hususunda Şencan şunları dile getirdi: "Bilim Kurulu ruhsat yönüyle ilgili uygulamasının müeyyidesini yapıyor. Onu tespit etti. Hem Sağlık Bakanlığı’nın Teftiş Kurulu hem de Hacettepe Üniversitesi’nin kendi inceleme heyeti inceleme soruşturmasını burada sürdürüyor. Bu kurulun verdiği karar çok önemli bir nokta. Bu kararın üzerine Bakanlığın çok daha kısa süre sonra bunu tamamlayacağını bekliyoruz. Teftiş Kurulu’nun tespitlerine göre de gerekli işlem görülürse, bunlar hem kurumsal hem kişisel uygulanacaktır.”

Reklam
Reklam

“ÜNİVERSİTELER DİSİPLİN YÖNÜNDEN YÖK’E BAĞLI”

'Adli süreç başlayacak mı?' sorusunu Şencan, şöyle cevapladı: “Adli süreç, resen başlayabilir. Veya şikayet üzerine başlayabilir. Ya da kurumların incelemesi sonucunda buna ihtiyaç duyulursa o şekilde başlayabilir. Şu an için hem Sağlık Bakanlığı Teftişi hem Hacettepe Üniversitesi’nin kendi inceleme heyeti incelemesini sürdürüyor. Bu incelemeler tamamlandıktan sonra çıkan sonuca göre karar verecek.” Başka bir soru üzerine Şencan, “Üniversiteler disiplin yönünden YÖK’e bağlı.” dedi.

Başka bir gazetecinin, 'Teftiş Kurulu raporu sonucunda adli süreç başlayabilir, dediniz. Yaptırımlar doktor bazında mı olur, hastane bazında mı olur? Ne gibi kararlar çıkabilir?' sorusu üzerine Şencan, “Teftiş Kurulu raporu bitmeden ne yazacağını bilmem mümkün değil. Çıkacak rapora göre hareket edilecek.” ifadesini kullandı.

“MEVZUATTA EKSİKLİK VAR BUNU GİDERELİM ŞEKLİNDE BİR İHTİYAÇ ORTAYA KONMUŞ DEĞİL”

Sağlıkta dönüşüm çemberi çerçevesinde her zaman geri bildirimler alındığını ve ihtiyaç duyulduğunda gerekli düzenlemelerin yapıldığını söyleyen Şencan, “Fakat şu an için bizim mevzuatımızda bir eksiklik var, bunu derhal giderelim şeklinde bir ihtiyaç ortaya konmuş değil.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Bu kararın ardından Cengiz Gül’ün ailesinin kendilerinden herhangi bir talebi olup olmadığı konusunda Şencan, “Ruhsatın kaldırılmış olması; orada tedavisi başlamış, bu ruhsat çerçevesinde ameliyat yapılmış hastanın tedavisinin yarım bırakılıp başka yere gönderilmesi gereğini ortaya çıkarmıyor.” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: