Samsun Eczacılar Odası Başkanı Ecz. Onur Ferhat Karacan, 4 yıl önce hastanelerde 75 kuruş olan acil servislerde muayene ücretlerinin 15 TL'ye kadar geldiğini söyledi. Bu rakamın gelecekte nereye çıkacağını bilmediklerine dikkat çeken Ecz. Karacan, acil servislere müracaat eden yaralanma dışındaki hastaların ise artık acilden sayılmadığını vurguladı. Yakın gelecekte de devletin sağlık harcamalarına ayırdığı yüzde 3'lük payı yüzde 1'e düşüreceğini savunan Ecz. Karacan, "Gidişat, devletin sosyal devlet olgusundan uzaklaşıp sağlıktan elini çekecek gibi görünüyor." dedi.
2007 yılında başlayan acil servislerde muayene ücreti alınması uygulamasında tarife giderek artıyor. İlk başta 75 kuruş olan muayene ücreti, Danıştay tarafından davalık olmuştu. Şuan özel hastanelerde 15 TL'ye yaklaşan muayene ücretine ilave olarak ilaç başına da 1 TL para kesiliyor. Muayene ücreti ve ilaç kesintisi hastalarla eczacıları sık sık karşı karşıya getirirken, eczacılar ücretlerin kendileri üzerinden tahsil edilmemesini istiyor. Yaşanan süreçle ilgili Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) konuşan Samsun Eczacılar Odası Başkanı Ecz. Onur Ferhat Karacan, gelir düzeyi farklılıklarının yüksek olması sebebiyle insanların ücretsiz muayene olabilecekleri yerlerin olması gerektiğini aktardı.
Acil muayene ve ilaç ücretlerinin eczacıları büyük sıkıntıya soktuğunu dile getiren Ecz. Onur Ferhat Karacan, "İlk başlarda 'Altı üstü 75 kuruş, bunu mu veremeyeceğiz' deniliyordu. Muayene ücretli olsun diyenler, olmasın diyenler oldu. Ama burada bir sağlık hakkı söz konusuydu. 75 kuruş da çok cüzi bir rakamdı ve üstü kapatılarak geçildi. Bugün vardığımız noktada muayene ücretleri 15 TL'ye kadar çıktı. Aynı şekilde kutu ilaç başına da 1 TL alınacak şekilde ekstra bir muayene ücreti daha getirildi. Kaçış yok. Bir gün eczaneye mutlak gelinecek ve bu katkı payı alınacak. Bunun tehlikesi şurada. Rakamlar artık 75 kuruştan 15 liralara geldi. Rakamın gelecekte nerelere gideceğini bilemiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
"SADECE YARALILAR ACİL KABUL EDİLİYOR"
Geçen yılın aralık ayında sağlık uygulama tebliğinde getirilen değişiklikle hastaların acil olup olmadığı kararının doktorlara bırakıldığını söyleyen Ecz. Karacan, "Doktora eğer hastan gerçekten acilse acil olduğunu ayrıca belirt, acil olmadığını düşünüyorsan belirtme, kişi muayene ücreti ödeyecek denildi. Yani artık yaralanma dışında hastalar acil görülmüyor. Ücret ödememek için yaralanmamak veya hastalanmamak gerekiyor. Dolayısıyla kişiler acil servislerine gitmelerine rağmen hekimlere göre acil olmadıklarından muayene ücreti ile karşı karşıya kalabiliyorlar. Yani acil servislerdeki muayeneler de ücretlendirilmiş oldu." şeklinde konuştu.
"DEVLET SAĞLIKTAN ELİNİ ÇEKECEK"
Hükümetin gayri safi milli hasıladan sağlığa ayrılan yüzde 3'lük payı yüzde 1'e düşürmek istediğini ifade eden Ecz. Karacan, "Devlet sosyal devlet olgusundan uzaklaşıp sağlıktan elini çekecek gibi görünüyor. Anadolu'da düştün yandın diye söz vardır, acillerde o duruma geliniyor. Bu nedenle sağlık koşullarını sağlamak da devletin görevi olmalı. Bu muayene ücreti meselesi, 5 yıldır bizi vatandaşla karşı karşıya getiriyor. Muayene ücretinin üzerimizden geçirilerek alınmasını istemiyoruz. Bunu da açıkça söylüyoruz. Ama ücretler ısrarla bizim üzerimizden alınıyor. Dolayısıyla da ilk tepki de bize gösteriliyor. Bu konuda çok muzdaribiz. Bunun bizimle alakası yok. " ifadelerini kullandı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz