"Hey Onbeşli Bir Türkü Değil Yüreklere Kan Damlatan Bir Çanakkale Eseridir"

Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, 'Hey Onbeşli' adlı eserin bir türkü olmadığını, yüreklere kan damlatan...

Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, 'Hey Onbeşli' adlı eserin bir türkü olmadığını, yüreklere kan damlatan bir Çanakkale eseri olduğunu söyledi.

Çorum Belediyesi tarafından Çanakkale Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen 'Tevellüd 1315 Kalanların Savaşı' adlı tiyatro oyunu izleyenlere duygulu anlar yaşattı. Devlet Tiyatro Salonu'nda düzenlenen programa Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Vali Yardımcısı Zülkarnin Öztürk, Başkan Yardımcısı Zeki Gül ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Tokat yöresine ait, günümüzde de oyun havası olarak çalınan 'Hey Onbeşli' türküsünün gerçek anlamının anlatıldığı tiyatro oyununda Çanakkale Savaşı'nın nasıl kazanıldığı dramatik bir oyunla sahnelendi. Çanakkale Savaşı'na katılan 15 yaşındaki çocuk askerlerin arkasından yakılan ağıtın da canlandırıldığı 'Tevellüd; 1315 Kalanların Savaşı' adlı tiyatro oyunu izleyenlerden tam not aldı.

Reklam
Reklam

Tiyatro oyunu sonrası konuşma yapan Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, tiyatro oyununu kendilerini bir kez daha düşünmeye sevk ettiğini, çok öğretici ve etkileyici bir oyun olduğunu belirterek ''Japonlar çocuklarını nasıl Hiroşima'ya, Nagazaki'ye götürüyorlarsa, oradaki yaşananları unutturmamak için çocuklarını nasıl eğitiyorlarsa bizler de Çanakkale'de olanları çocuklarımıza iyi öğretmemiz gerekiyor. Bu konuda belediye olarak yapılması gerekeni yapmak için gayret gösteriyoruz.'' dedi. Çanakkale Zaferi'nin nasıl kazanıldığının iyi anlatılması gerektiğini ve bir Tokat türküsü olan Hey Onbeşli türküsünün bir oyun havası olmadığını herkesin bilmesi gerektiğini kaydeden Başkan Külcü, şunları ifade etti: ''Hey Onbeşli türküsü dinlendiğinde yüreklere kan damlatan bir eser, bir ağıttır. Analar yavrularını gönderirken gitsinler de hemen gelsinler diye göndermediler. Gitsinler Anadolu'ya taş olsunlar, Anadolu'ya toprak olsunlar, toprağı vatan yapsınlar, vatanda bayrak olsunlar diye gönderdiler. Çanakkale'de yedi düvele karşı bir zafer kazanıldı ise bu inançla, bu ruhla kazanıldı. Bir iman gücü ile kazanıldı. Oraya giden herkes de döneceğim diye gitmedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: