Adana'da yaşanan ekonomik durgunluğun inşaat sektöründe yaşanan daralmadan kaynaklandığı bildirildi.
Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Ali Gizer, Adana Sanayi Odası (ADASO) Başkanı Sadi Sürenkök, Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Muammer Çalışkan konuyla ilgili ortak bir açıklama yaptı. Oda başkanlarının açıklamasında, yerel yönetimlerin imar planlarını düzenli kentleşme ve rantabl yönde kullanmalarının ekonomik hareketliliği de beraberinde getireceği belirtildi. İnşaatın 200 farklı sektörü etkilediğini hatırlatan oda başkanları, “İnşaat sektörü son dokuz aylık dönemde yüzde 12,7, gayrisafi milli hasıla da buna paralel yüzde 9,6 büyümüştür. Sadece bu rakamlar bile inşaat sektörünün ne denli önemli olduğunu ortaya koymaktadır. İnşaatlar kentlerin yüzüdür. İnşaat sektörünün durumu da sağlıklı işleyen ekonominin göstergesidir. Ancak Adana’nın bu avantajdan yeterince yararlanamamasının üzüntüsünü yaşıyoruz.” açıklamasında bulundu.
Kentin kuzey bölümünün uzun süredir “Doğal Hayatı Koruma” uygulaması çerçevesinde yapılaşmaya kapalı olduğuna dikkat çekilen üç başkanın açıklamasında, son zamanlarda hazırlanan imar planlarının çeşitli nedenlerden dolayı uygulanamamasının kent ekonomisine olumsuz yansıdığı belirtildi.
Arsa üretiminde yaşanan sorunların şehir ekonomisini durgunluğa ittiğini ileri süren başkanlar, "Özellikle inşaat yapacak arsa konusunda önemli sıkıntılar yaşanıyor. Mevcut arsaların ise ya imarlarının uygun değil ya da iptal ediliyor. Yeni hazırlanan 1/25000'lik imar planı da yapılan itirazdan dolayı dava konusu olmuştur. Bölge İdare Mahkemesi’nden çıkan karar gereğince kentin en gözde yerlerinden Kabasakal ve Şambayadı bölgesi itirazlar nedeniyle yıllardır imara açılamadığından, inşaat yapılamaz hale gelmiş ve sonuçta kentin gelişimi durmuştur.” ifadelerini kullandı.
BELEDİYELER ORTAK HAREKET ETMELİ
Adana’nın başta yerel yönetimler olmak üzere tüm sivil toplum kuruluşlarının koordinasyon gerektiren bir çalışma içerisinde olmayışından hak ettiği noktalara gelemediğini vurgulanan açıklamada şöyle denildi. "İnşaat, tek başına bir il, bölge, hatta ülkeyi kalkındırabilecek önemli bir katma değere sahip sektör olmasına rağmen, şehrimiz ne yazık ki bu değerden yeterince yararlanamamıştır. Bunun en önemli nedeni ise arsa üretme yetkisine sahip kurumların uygulamaları ile yerel yönetimlerin plan ve uygulamalarının örtüşmemesidir. Kurumlar arası eşgüdümün ve bilgi paylaşımının sağlanması yönünde çözüm önerileri geliştirilmesi zorunluluktur. Çünkü yerel yönetimler, kendi sınırları içerisinde kalmış, Adana’yı tek parça düşünmek yerine ilçeler bazında değerlendirdiklerinden yeterince arsa üretilememiştir. Bu anlamda en büyük görev, başta Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz ile ilçe belediyelerine düşüyor. Büyükşehir’in koordinatörlüğünde yapılacak düzenlemelerle şehrin önü açılır.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz