"İskenderiye'ye yapılacak Ro-Ro seferleri Mısır ile ilişkileri geliştirecek"

Mersin ile İskenderiye arasındaki Ro-Ro seferlerinin Mısır ile ilişkileri geliştireceği belirtildi. İskenderiye Ticaret Ataşeliği desteği...

Mersin ile İskenderiye arasındaki Ro-Ro seferlerinin Mısır ile ilişkileri geliştireceği belirtildi.
İskenderiye Ticaret Ataşeliği desteği ile İskenderiye Ticaret Odası üyelerinden oluşan bir heyet, Mersin’i ziyaret etti.
Mersin’in ticari ve ekonomik potansiyelinin Mısır’a daha fazla yönlendirilmesi ve yeni dönemde Mısır-Mersin ticari ilişkilerinin artırılması amacıyla gerçekleştirilen ziyaret kapsamında, Mısırlı işadamları ile Türk işadamları Mersin Ticaret Borsası’nda (MTB) ikili iş görüşmeleri yaptı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Mersin Ticaret Borsası Meclis Başkanı Hüseyin Arslan heyeti Mersin’de ağırlamaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Arslan ikili ilişkilerin gelişmesinde bu gibi etkinliklerin önemine işaret etti. MTSO Meclis Başkanı Faik Burakgazi de ilişkilerin gelişmesi amacıyla Mersin’den bir heyetin geçen ay İskenderiye’ye bir gezi yaptığını hatırlattı.
Mersin’in Anadolu’nun doğu Akdeniz’den dünyaya açılan kapısı olduğunu ifade eden Burakgazi, “En önemli rotamızın da İskenderiye olmasını istiyor ve bunun için çalışıyoruz. İşbirliğimizin daha verimli bir hale gelmesini temenni ediyorum” diye konuştu.
Türk Arap Ülkeleri İşadamları Derneği (TURAB) Genel Başkanı Doğan Narin de, yeni dönemde Mısır ile ilişkilerin daha da gelişmesini temenni ettiklerini belirtti.
Bu ülke ile ilişkilerin çok derin yıllara dayalı ve geçmişinin çok eski olduğuna dikkat çeken Narin, “İlişkilerimizi her geçen gün daha da iyiye götürmekteyiz. 2010 yılında Mısır ile dış ticaret hacmimiz 3 milyar dolar seviyesindeydi, Temmuz ayı itibariyle de yılsonunda bu hacmin 4 milyar dolar ile kapatacağımızı tahmin ediyoruz. Bu da en az yüzde 25’lik artışa tekabül etmektedir. Mısır’da Türk yatırımcılarımızın 2 milyar dolar seviyesinde yatırımı vardır. Türk şirketleri Mısır ekonomisine ve istihdamına ciddi katkılar sağlamaktadır ki bu katkıların devam edeceğin inanıyoruz. Yeni dönem Mısır’da umarım daha iyi ticari ilişkiler kurarız ve işadamlarımız orada daha çok yatırımlar yaparlar. Aynı zamanda Mısırlı işadamlarımızın da Türkiye’de yatırım yapmalarını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

RO-RO SEFERLERİ TANITIMDA ÖNEMLİ
Mersin ile İskenderiye arasında Ro-Ro seferlerinin hayata geçirilmesinin, ithalat, ihracat ve transit taşımacılığa çok büyük katkı sağlayacağının da altın çizen Narin, bu sayede Türk işadamlarının Mısır’a ihracat yaptığı gibi Afrika’ya kadar Türk ürünlerini, İskenderiye aracılığı ile aktarmış olacağını belirtti.
Aynı zamanda Mısırlı iş adamlarının da ürünlerini Türkiye üzerinden Afrika, Rusya’da Avrupa, Türk Cumhuriyetleri ve hatta Ortadoğu’ya ihraç etme fırsatına sahip olacağını belirten Narin, bu seferlerin iki ülkeye de kazandıracağını kaydetti.

MISIR, MERSİN’DE BAŞKONSOLOSLUK AÇMALI
İskenderiye’de Türk Başkonsolosluğu bulunmakta aynı şekilde Mısır’ın da Mersin’de bir başkonsolosluk açmasını arzu ediyoruz” diyen Narin, şöyle devam etti; “Konsolosluk açıldığı takdirde Türkiye Mısır ve Mersin ile İskenderiye arasındaki kültürel ilişkiler daha da hızlanacaktır.
Birçok Arap ülkesi ile Türkiye arasında vizeler kaldırılmıştır. Mısır ile Türkiye arasında da karşılıklı olarak vizeleri kaldırmalı, iş adamları ve vatandaşlar bu iki dost ülkede daha özgür seyahat edebilmelidir. Kültürel ilişkileri daha da arttırma yolunda Mersin Üniversitesi ile İskenderiye üniversitelerinin karşılıklı işbirliği yapmasını istiyoruz. Son olarak Mersin ile İskenderiye’nin kardeş şehir olması da ilişkiler için önemli bir adım olacaktır”.

Reklam
Reklam

MISIR’DAKİ YATIRIMLAR GÜVENCE ALTINA ALINMALI
Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Alican Yamanyılmaz da, ihracat sektörü paydaşları olarak Mersin’i Akdeniz’in en önemli ihracat ve finans merkezi konumuna getirmek istediklerini ve bu kapsamda çeşitli çalışmalar yürüttüklerini söyledi. “Kuzey Afrika’da yaşananlar toparlanmakta olan dünya ekonomisi için bir handikap ancak Mısır’da yaşanan krizin dünya ekonomisine çok olumsuz etki etmemesi önemli” diyen Yamanyılmaz, Türkiye ve Mısır’ın, bankalara çok borcu olan ülkeler olmadığını, bu anlamda kriz dönemlerini daha rahat atlatabilen ülkeler olduklarını kaydetti.
Türkiye’nin komşu çevre ülkeler ile ilişkilerini geliştirmeye yönelik atağının da ekonomiye önemli katkılar sağladığını bildiren Yamanyılmaz, “Ancak bu ülkelerde yaşananlar ihracattaki gelişime sekte vurdu. Türkiye, Mısır’a demir- çelik, tekstil, kimyevi maddeler ve makine parçaları satarken, Mısır’dan da petrol ve türevlerini almaktadır. Karşılıklı ticaretin artması için Mısır’daki yatırımların güvence altına alınması önemlidir” diye konuştu.

Reklam
Reklam

SİZİ BEKLERKEN ARAP BAHARI PATLADI
DEİK/Türk-Mısır İş Konseyi Başkanı Zuhal Mansfield de, karşılıklı ilişkilerin gelişmesine yönelik son yıllarda önemli adımlar atıldığını söyledi.
“Mısır’a geziler düzenledik. Tam sizi beklerken Arap baharı patladı ve Akdeniz’i kışa çevirdi” ifadesini kullanan Mansfield, “Ticaret durmadı ancak yavaşladı. Her ay yaklaşık 100 milyar dolarlık ürün ve para yer değiştiremedi. Aylar geçti ancak kimseden ses çıkmadı. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ise bu duruma ‘dur’ demek için işadamları ile birlikte Mısır’a gezi düzenleyerek, önemli bir adım attı” şeklinde konuştu.
Mersin ile İskenderiye arasında başlayacak Ro-Ro seferinin önemine işaret eden Mansfield şöyle devam etti: “Ro-Ro seferleri ile Arap coğrafyası, Mısır üzerinden dünyaya açılacak, böylece Mısır stratejik bir önem kazanacaktır. Türkiye’de Arap yarımadasına açılacaktır. Yani iki ülke için de ‘kazan kazan’ dönemi başlayacaktır. Dün siyah beyazdı ancak gelecek rengarenk. Mısır ve Türkiye’nin birlikte hareket etmesi Afrika pazarında Çinlilere karşı rekabeti de güçlendirecektir. Afrika gelecek kuşaklarımıza iş, istihdam oluşturabilmek için önemli bir pazardır. Bunun içinde bu bölgedeki ülkeler ile birliktelik yapmakta yarar var."
Heyet Başkanı Mostafa Mekawy ise Mısır ihracatının yüzde 70’inin İskenderiye üzerinden geçtiğinin altın çizerek, bu noktada Mersin ile İskenderiye arasında Ro-Ro seferlerinin başlamasının iki taraf içinde çok iyi olacağını belirtti.
“Bugün 2011 yıl sonunda 5 milyar dolara ulaşması hedeflenen karşılıklı iş hacminin 10 milyar dolara ulaşması çok zor değildir” diyen Mekawy, şunları söyledi; “Vizeler kaldırılmalıdır. Ancak bu gerçekleşinceye kadar bizim kolaylık sağlama çalışmalarımız devam edecektir. TURAB, Ticaret Borsası gibi kurumlarda ilişkilerin gelişmesi için daha çok proje üretmeli, karşılıklı buluşma platformları artırılmalıdır”.
Konuşmaların ardından MTB Meclis Başkanı Arslan, Heyet Başkanı Mostafa Mekawy ve DEİK/Türk-Mısır İş Konseyi Başkanı Zuhal Mansfield’e çeşitli hediyeler verdi. Konuşmaların sona ermesi ile de firmalar ikili iş görüşmeleri yaptı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz