Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin 27’nci kitabı olan ‘İzmit-Gebze’ adlı eser 27 Ekim Perşembe günü yapılacak olan programla kente tanıtılacak. Gebze Osman Hamdi Bey Kültür Merkezi’nde saat 14.00’da düzenlenecek olan programla Ordinaryüs Prof. Dr. Süheyl Ünver'in notları kent kültür haznesine eklenecek.
BİR DÖNEM DAHA HAYAT BULDU Kocaeli tarihinde bir dönem daha satırlarda hayat buldu. Açık Hava Müzesi Kocaeli, Zamanın Aynasında Bir Ulu Şehir Kocaeli, Kocaeli Turizm Rehberi gibi kitaplarla kent tarihini kayıt altına alan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanlığı ve Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı ortak çalışmasıyla bu kez Türkiye'nin yetiştirdiği ünlü bilim adamlarından biri olan Ordinaryüs Prof. Dr. Süheyl Ünver'in Kocaeli'nde bulunduğu dönemde aldığı notları ‘İzmit-Gebze’ adlı kitapta topladı. 1923-1969
YILLARI ARASI Araştırmacı-yazar Ahmet Nezih Galitekin'in hazırladığı Prof. Ünver'in İzmit'e geldiği 1923, 1926, 1930, 1938, 1957, 1962, 1967 ve 1969 yıllarından bazı notların bulunduğu 315 sayfalık kitap bu özelliğiyle önemli bir arşiv niteliğinde. Kitapta, Prof. Ünver'in Osmanlıca, Arapça ve Türkçe kaleme aldığı notlar, halktan edindiği rivayetlerle birlikte o yıllardaki Türk evleri, çeşmeler, camiler, hamamlar gibi çeşitli kültür mirası eserlerin resim ve fotoğrafları yer alıyor. Ayrıca Prof. Ünver'in Gebze hakkında aynı metotla derlenmiş bilgi belge ve resimleri ile yine resim hocası Ali Rıza Bey tarafından Gebze’de çizilip kendisine bırakılan resimler bulunuyor.
SÜHEYL ÜNVER KİMDİR? Süheyl Ünver, 17 Şubat 1898 tarihinde (26/27 Ramazan 1315) Kadir gecesi İstanbul Hakseki'de doğdu. Resme olan yeteneği ve ilgisiyle tanınan ve o dönemin ünlü ressamı Ali Rıza Bey'den ders alan Ünver, 1915 yılında askeriyeye girdi. Ancak ailesinin erkeksiz olması nedeniyle buradan ayrılarak lisans eğitimini İstanbul Darülfünün Tıp Fakültesi'nde tamamladı. Süheyl Ünver, 1916'dan itibaren hat, ebru ve tezhip dersleri gördü. Tıp talebesiyken savaş döneminde okulu kapalı olduğu günlerde mezar taşlarının süslemesiyle uğraşırdı. Ünver, çevresindeki yaşlılarla konuşmayı ve onların tecrübe ve deneyimlerini kaleme almayı çok severdi. Türkiye'nin dört bir yanını dolaşarak buradan edindiği bilgi, deneyim, hikâye, fotoğraf ve resimleri arşivlerdi. Kocaeli'ne de belli aralıklarla gelerek bu kentle ilgili bugün hazine değerindeki arşivi oluşturdu. Arşivi birçok yayınevi tarafından kitap haline getirildi.
1954’TE ORDİNARYÜS OLDU Süheyl Ünver'in, tıp tahsilini tamamladıktan sonra ilk görev yeri Gureba Hastanesi'nde dermotoloji ve zührevi hastalıklar bölümü oldu. 1933 yılında Üniversite Reformu'yla birlikte İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde Tıp Tarihi Enstitüsü'nü kurdu. Enstitüdeki arşiv ve kütüphanede 3000 yazma ve basma eser, tezhip, minyatür ve resimden oluşan 5000 adet sanat çalışması, yanında bilim tarihi, hekimlik, sanata dair 200 bin not birikimi gerçekleştirdi. 16 yıl sürdürdüğü Tıp Fakültesi'ndeki görevinin yanında Türk tezhibi, süslemesi, resim ve minyatür öğretmenliği yaptı. 1939'da profesörlüğe, 1954'te ordinaryüslüğe yükseldi ve 1973 yılında emekli oldu. 2 çocuk sahibi olan Ünver, 1986 yılında öldü.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz