"kaplumbağa Terbiyecisi" Yeşil Camii'nde Yapıldı

BurSanat Eğitim ve Gençlik Derneği ve Bursa Kent Konseyi Gençlik Meclisi, gençlerin şehre olan ilgisini...

BurSanat Eğitim ve Gençlik Derneği ve Bursa Kent Konseyi Gençlik Meclisi, gençlerin şehre olan ilgisini artırmak için 'Adım Adım Bursa' projesi başlattı. Kent Müzesi ve Yeşil Külliyesi'ni uzmanlar eşliğinde gezen gençler, şehrin pek bilinmeyen tarihi yönlerini öğrenme fırsatı yakaladı.

Bursa'nın sahip olduğu tüm tarihi zenginliklerin yerinde görülmesinin hedeflendiği proje, Yeşil Külliyesi'nde yapılan geziyle başladı. Gençlerin ilgi gösterdiği etkinlik kapsamında ilk olarak Bursa Kent Müzesi ziyaret edildi. Kentin tarihi, coğrafi, kültürel, sosyal, ekonomik, ticari ve turistik yapısına ilişkin bilgi ve belgeleri yakından inceleyen gençler, daha sonra Yeşil Camii'ne geçti. Caminin yapılış süreci, kullanılan malzemeleri ve Yeşil Türbe hakkında bilgi veren Arkeolog Fikret Alkan ve Şehir Rehberi Faruk Kurt, birçok kişinin bilmediği notları da gençlere aktardı.

Reklam
Reklam

Yapıların ilk dönem Osmanlı mimarisinin önemli örneklerinden olduğunu söyleyen Fikret Alkan, "Yeşil Camii'nin mimarı Hacı İvaz Paşa, nakkaşı ise ünlü divan şairi Lamii Çelebi'nin babası Nakkaş Ali'dir. Cami ters T şeklindedir. Caminin paha biçilemez değerdeki oyma süslemeleri kuzey cephededir. Caminin içerisinde Bizans başlıklı dört sütun da bulunmaktadır. Yapının üst katında ortada hünkar mahfili, iki tarafında saray daireleri bulunur. Ünlü Osmanlı Ressamı Osman Hamdi Bey, dünyaca ünlü 'Kaplumbağa Terbiyecisi' adlı tablosunu da Yeşil Camii'ndeki bir odanın içinde yapmıştır" dedi.

Kent Rehberi Faruk Kurt ise, caminin giriş kapısının tek bir çivi ve yapıştırıcı dahi kullanılmadan kündekari sanatıyla yapılan bir şaheser olduğunu dile getirdi. Kuzey cephedeki son cemaat kısmının ve dış cephedeki mermer üzerinde bulunan bazı yazıların henüz bilinmeyen bir sebeple yarım bırakıldığını da söyleyen Kurt, "Yeşil Camii, medrese ve türbeyle birlikte bir külliyeye dahildir. Çini süslemeleri, ilk dönem Osmanlı sanatında çininin ulaştığı düzeyi sergiler. Camide ise 4 adet sismograf niteliğinde dönen sütun bulunmaktadır. İkisi içeride, ikisi dışarıda bulunan sütunların dönmemesi kimilerine göre temelin tamamen oturduğunu, kimilerine göre de temelin sağlam olmadığını gösteriyor" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Yeşil Türbe hakkında da geziye katılan gençlere bilgi veren Faruk Kurt, "Çelebi Sultan Mehmed Han'ın türbesinin bulunduğu yapıdaki çiniler, İznik çiniciliğinin en önemli örneğidir. Türbe içerisindeki ahizeler, Sultan Abdülaziz tarafından gönderilmiştir. Dışarıdan bakıldığında tek katlı görünen türbe, sandukaların bulunduğu salon ve bunun altında yer alan beşik tonuzlu mezar odasıyla beraber iki katlıdır. Yeşil Türbe'de yer alan Çelebi Mehmet'in çocuklarının, eşinin mezar yerleri kesin olarak belli iken, kendisinin mezarının nerede olduğu net olarak bilinmiyordu. Çünkü Çelebi Mehmed, Timur'un babasının mezarına zarar verdiğini görmüş, kendi mezarına da zarar verilebileceğini düşünerek gizlemiştir. Mezarın yerini sadece defin işlemlerini yapan birkaç kişi biliyordu. Kazım Baykal'ın yaptığı araştırmalar sonucu Çelebi Mehmed'in mezarı bulunmuştur" dedi.

Yeşil Türbe'de bulunan paha biçilemez çinilerin yakın zamana kadar herkes tarafından rahatça yerinden kopartılarak alındığını hatırlatan Fikret Alkan ise, "Türbe içerisinde birde çini odası bulunuyordu. Burada binada tekrar kullanılabilecek orijinal çiniler saklanıyordu. Maalesef çiniler 1940'larda tamamen boşaltılıyor. Aynı dönemde bir miktar İznik çinisi de sergilenmek ve korunmak üzere Anıtkabir'e gönderildi" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Yeşil Türbe'nin ardından Türk-İslam Eserleri Müzesi'de giden gençler, halkın ücretsiz olarak gezebildiği tarihi mekanı da ziyaret etti. Memlük Sultanı tarafından Yıldırım Beyazıd'a hediye edilen el yazması Kuran-ı Kerim'i inceleyen gençler, 3. yüzyıldan kalma objeleri de görme imkanı buldu.

BurSanat Eğitim ve Gençlik Derneği Başkanı Sertaç Şipka, gençlerin yaşadığı şehri daha iyi tanıması için 'Adım Adım Bursa Projesi'ni başlattıklarını belirtti.

Tarihi eserlerin geçmişten günümüze kalan birer emanet olduğunu ve bu emaneti korumak için daha iyi anlamak gerektiğini ifade eden Şipka, gençler arasında bu bilinci oluşturmayı amaçladıklarını kaydetti.

Bursa Kent Konseyi Gençlik Meclisi Başkanı Hakan Darılmazlar, tarihi eserlerin miras değil, emanet olduğunu vurguladı. Proje kapsamında Bursa surlarını, Muradiye ve Yıldırım külliyelerini, İznik ilçesini gezeceklerini söyleyen Darılmazlar, tüm gençleri geziye davet etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: