"Kara doğum"ların önüne geçiliyor  

Halk arasında "kara doğum" olarak bilinen köyde, evde ya da tarlada yapılan doğumların önübne geçilmek için sağlık ekipleri seferber oldu.

Bahçesaray Devlet Hastanesi Başhekimi Abdullah Melikzade, yaptığı açıklamada, bazı köylerin ilçe merkezine uzak olması, arazi yapısı, yol ya da hava durumunun uygun olmaması nedeniyle hamile kadınların, ev ortamında sağlıklı olmayan koşullarda, tarlada ya da hastaneye getirilirken yolda doğum yaptığını belirtti.

Halk arasında 'kara doğum' olarak bilinen, doktor ve hastane gözetiminden uzak yapılan doğumların büyük bölümünün ölümle sonuçlandığına dikkat çeken Melikzade, kadınların, hastane ortamında, sağlıklı koşullarda doğum yapması için 6 ay önce çalışma başlattıklarını söyledi.

Reklam
Reklam

Bir ülkenin en önemli gelişmişlik göstergesi olan anne ve bebek ölüm oranını azaltmak için hastanede 'misafir anne' uygulamasına geçildiğini bildiren Melikzade şöyle devam etti:

''Altı ay önce başlattığımız uygulama kapsamında hamile kadınları, doğuma bir hafta kala, ebe ve hemşire gözetiminde evlerinden alıp hastanemize getiriyoruz. Bu şekilde hastanemizde konuk edilen kadınlarımızın, sağlıklı ve temiz bir ortamda doğum yapmaları sağlanıyor.''

Sosyal gelişmişlik bakımından çok iyi olmayan ilçenin, anne ve bebek ölümlerinde, Türkiyenin ortalamasının altında olduğunu vurgulayan Abdullah Melikzade, şöyle devam etti:

''Vatandaşlarımız devletin büyüklüğünü, İstanbul ya da Ankara'da değil, bu gibi yerlerde daha iyi görebilir. Personelimizin nasıl fedakarca çalıştığını, 10 kişinin yürüttüğü işi, iki kişiyle nasıl yürüttüğümüzü buraya gelerek görebilirler. Burada kimse mesai ve izin mefhumu gözetmez. Herkes vazife olduğu zaman, işinin başına gelir. Devletimiz çalışmamız için güzel imkanlar sunmuş. Arazi koşullarına uygun bir ambulansımız var. Bunun yanı sıra paletli kar üstü ambulansımız ile normal standartlarda iki ambulansımız daha var. En iyi hizmeti sunmaya çalışıyoruz.''

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz