"Karadeniz'deki kirliliğin önlenmesi koruma-kullanma dengesi ile mümkün olur"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Karadeniz ve çevresindeki kirliliği önlenmesinin, koruma-kullanma dengesinin gözetilmesi ile...

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Karadeniz ve çevresindeki kirliliği önlenmesinin, koruma-kullanma dengesinin gözetilmesi ile mümkün olacağını ifade etti.
Bakan Bayraktar, 31 Ekim'de kutlanan Karadeniz Günü'yle ilgili yayımladığı mesajda, "Belediye atıkları, tarımsal faaliyetler kaynaklanan kirleticiler, denizcilik faaliyetleri deniz ekosistemini ve su kalitesini olumsuz yönde etkilemekte, doğal kaynakların sürdürülebilirliği ve insanların geleceği üzerinde büyük problem oluşturmaktadır." dedi.
Deniz kirliliği ve kıyılar ile ilgili sorunların önemli gündem maddelerinden birisi olduğunu söyleyen Bayraktar, "8 bin 333 kilometre uzunluğundaki sahil şeridine sahip Türkiye için Karadeniz ve çevresinde kirliliğinin önlenmesi, koruma-kullanma dengesinin gözetilmesi ile mümkün olacaktır. Esasen, sürdürülebilir kalkınma ilkesi de bunu öngörmektedir. Karadeniz’in Avrupa ile Asya arasında paha biçilmez bir transit koridoru olması, üzerinde enerji ulaşım hatlarını bulundurması, Hazar Havzası’nın enerji kaynaklarına olan yakınlığı, Orta Asya'ya ve genişletilmiş Orta Doğu'ya açılan kapılardan en birisi olması, çok zengin bir ekosisteme sahip olması gibi siyasi, ekonomik ve farklı çevresel zenginlikleri bünyesinde bulundurmaktadır. Bu özellikleri nedeniyle de uluslararası ilişkilerde ve küresel güvenlik bağlamında önemi her geçen gün artmaktadır." değerlendirmsinde bulundu.
Bayraktar, başta Türkiye olmak üzere bölge ülkeleri için çok önemli bir hayat kaynağı olan ve sayısız imkânlar sunan Karadeniz’in çevre güvenliğinin korunması ve kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı konusunda, son yıllarda artan bir uluslararası hassasiyetin oluştuğuna işaret etti.
Türkiye’nin Karadeniz’in kirliliği ve kirliliğin önlenmesi ile ilgili yapılacak faaliyetlere büyük önem verdiğine vurgu yapılan Bayraktar, şöyle devam etti: "Bu kapsamda, özellikle son yıllarda Bakanlığımız, Bükreş sözleşmesi gibi taraf olduğumuz uluslararası sözleşmelerden ve ulusal mevzuatımızdan kaynaklanan görevlerini yerine getirmek ve Karadeniz ekosistemini korumak için bir çok faaliyeti hayata geçirmeye başlamış ve ilgili bir çok çalışmayı da planlamaktadır."
Bayraktar, deniz kirliliğini önlemek amacıyla, 69 noktada kirlilik izlemesi yapıldığını, Karadeniz Bölgesi’nde Artvin, Rize, Trabzon, Giresun, Bartın ve Kastamonu illerinde 1 limanda, Zonguldak’ta 2, Ordu ve Samsun’da 3 limanda olmak üzere toplam 13 adet lisanslı atık kabul tesisi bulunduğuna değindi.
Samsun ve Ordu’da 2 adet atık alım gemisi bulunduğunu anlatan Bayraktar, gemi ve kıyı tesislerinin neden olabileceği kazalara müdahale amacıyla 2 tanesi Karadeniz’de olmak üzere 6 Bölgesel Acil Müdahale Planı hazırlandığı ve çevre denetimleri etkin bir şekilde yapıldığını kaydetti.
Bakan Bayraktar, atıksu yönetimi ile ilgili olarak, Giresun, Trabzon, Karabük, Düzce, Adapazarı atıksu arıtma tesisleri tamamlandığını, bölgede yer alan 11 ile ait atıksu artıma tesisinin de fizibilite, ihale ve inşa işlerinin devam ettiği bilgisin verdi. Atık yönetimi ile ilgili Samsun, Bayburt, Bolu, Sinop, Trabzon-Rize katı atık sahalarının da tamamlandığını dile getiren Bayraktar, 5 ile ait katı atık sahası yer seçiminin yapıldığı ve inşa aşamasında olduğunu belirtti.
Bayraktar, geçtiğimiz yıl içerisinde bölge illerine toplam 84 milyon 605 bin 189 lira çevresel yatırımlar ve yerel yönetimlere yapılan yardımlar da kullanılmak üzere kaynak aktarıldığını da söyledi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz