"Kayıt dışı işçi çalıştırmayın, 100 binlerce liralık cezayla karşılaşmayın"

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başmüfettişi Beyazıt Ablay, Türkiye genelinde yüzde 41'i bulan kayıt dışı istihdamın...

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başmüfettişi Beyazıt Ablay, Türkiye genelinde yüzde 41'i bulan kayıt dışı istihdamın işverene yarardan çok zarar verdiğini söyledi. Kayıt dışı elaman çalıştıran işverenin yaklaşık 300 liralık faturayla karşılaştığına dikkat çeken Ablay, "Çalıştırdığı personeli kayıt dışı gösteren işverenler 100 binlerce liralık tazminatla karşılaşabiliyor." dedi.

Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (BSMMMO) tarafından 'Sosyal güvenlik reformu sonrası yaşanan sıkıntılar' konulu seminerde konuşan SGK Başmüfettişi Beyazıt Ablay, Türkiye'de 17 milyon 350 bin aktif sigortalı çalışan olduğunu kaydetti.

Reklam
Reklam

Aktif çalışanların 36 milyon kişiye bakmakla yükümlü olduğuna anlatan Albay, kayıt dışılığın büyük kayıplara yol açtığını söyledi. Kayıt dışı ile mücadelede 'Alo 170 Hattı'nın önemli olduğunu belirten Ablay 2011 Kasım ayına kadar 33 bin 720 kişinin kayıt dışı çalıştığı ve 3 bin 375 işyerinin tescilsiz olduğunun belirlendiğini açıkladı. Ablay, "Bu işçilerin hepsi sigortalandı. Bize gelen her ihbarı değerlendiriyoruz. En fazla 15 gün içinde ihbarları neticelendiriyoruz. Yüzde 41 ve 42'lerdeki kayıt dışı istihdam oranı sosyal güvenlik hizmetlerin devamı açısından önemli risk. İhbar hattımız kayıt dışı mücadelemizde önemli bir yere sahip." dedi.

Mükelleflerin ve işverenlerin kayıt dışı konusunda doğru bilgilendirilmesini istediklerinin altını çizen Ablay, kayıtlı istihdamın sağladığı avantajların birçok işadamının haberdar olmadığını dile getirdi.

İşverenlerin teşvik pirimlerinden faydalanmasının kayıt dışı ile mücadele için de önemli olduğunu aktaran Ablay şunları kaydetti: "Kayıt dışının işveren için de büyük zarar olduğunu bilmemiz lazım. Kayıt dışı bir işçi çalıştıran işveren 300 bin TL'ye varan tazminat ile karşı karşıya kalıyor. İşveren ve prim teşviklerinden de mahrum kalan işverenin kayıt dışı istihdamdan uzak durması gerekiyor. Mesela 100 sigortalı çalıştıran bir işveren, bir kişiyi sigortasız çalıştırması durumunda bir yıl boyunca bir puanlık indirimden mahrum kalıyor. Özelikle sigorta ve sağlık suiistimallerine karşı mükellefleri doğru yönlendirmek istiyoruz. SGK, geniş bilgi ve veri paylaşım ağına sahip. Sahte sigortalılık da önemli bir mesele. Fiili çalışma olmadığı halde sigortalı gösterme oluyor. Arkadaş hatırıyla da bir iş yerinden sahte sigortalılık karşımıza çıkıyor. Sahte sigortalılığın tespiti durumunda bildirimler iptal ediliyor. Sağlık ve sigorta yardımları geri alınıyor. İşveren, sigortalı ve meslek mensubu hakkında suç duyurusunda bulunuluyor. 2011 yılında 3 bin 178 kişinin sahte sigortalı olduğu tespit edildi. Bunlara verilen 89 milyon TL'lik yardım tahsil edilmeye devam ediliyor.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: