Özel Medline Eskişehir Hastanesi’nden Uzm. Dr. Filiz Kızılırmak, hava kirliliğine uzun süre maruz kalan kişilerin kalp yetmezliği şikayetlerinde artış olduğunu söyledi.
“Hava kirliliği denildiğinde esas olarak kastedilenler havadaki küçük parçacıklar, ozon, karbon monoksit, sülfür oksit, azot oksitler ve kurşundur. Bunlar arasında, özellikle gaz formunda olmayan, küçük parçacıklar kalp sağlığı için tehdit oluşturuyor” diyen Uzm. Dr. Kızılırmak, söz konusu parçacıkların dolaşıma geçerek kalp ve damar hastalığı riskini artırdığını belirtti. ‘Solunabilir kaba parçacıklar’ olarak da adlandırılan bu parçacıkların özellikle yol kenarlarında veya tozlu üretim yapılan sanayi siteleri civarında oturanları etkilediğini ifade eden Kızılırmak, "Havadaki bu zararlı maddelerin esas kaynağı tüketilen fosil yakıtları ve sanayide yapılan yanma işlemleridir. Dolayısıyla taşıt trafiğinin yoğun olduğu veya özellikle tozlu üretim yapılan sanayi bölgelerinde yaşayanlar bu maddelere daha fazla maruz kalıyor.” diye konuştu.
Nefes darlığı, çarpıntı ve göğüs ağrısı gibi şikayetlerin kalp hastalığına işaret ettiğini belirten Uzm. Dr. Kızılırmak, bu tür şikayetlerde zaman kaybetmeden bir uzmana başvurulması gerektiğinin altını çizdi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz