"Koah'ta erkan tanı, tedavi için büyük önem taşıyor"

16 Kasım Koah Günü sebebiyle açıklama yapan Giresun Sağlık Müdürü Dr. Cengiz Cindemir, hastalığın tedavisinde...

16 Kasım Koah Günü sebebiyle açıklama yapan Giresun Sağlık Müdürü Dr. Cengiz Cindemir, hastalığın tedavisinde erken teşhisin önemli olduğunu söyledi. Cindemir, hastalığın yıkıcı bir akciğer hastalığı olduğunu kaydetti.
Her yıl dünyada 3 milyondan fazla kişinin Koah sebebiyle hayatını kaybettiğini, 40 yaş üstü yetişkinlerin yüzde 10'dan fazlasında ise hastalığın görüldüğünü hatırlatan Cindemir, Koah'ın ölüm nedeni olabilecek 3. hastalık olduğunu belirtti. Türkiye'de de her yıl 26 bin kişinin hastalıktan dolayı hayatını kaybettiğini ifade eden Cindemir, "Koah'ın tedavisi vardır. Hastalık ne kadar erken teşhis edilirse, tedavi de o kadar etkili olur. Hastalar, kendilerine çok dikkat etmeli, ilaçlarını düzenli kullanmalı, egzersiz yaparak sürekli aktif kalmalıdır. Hastalar, Koah'a neden olan risk faktörlerini azaltarak ın ilerlemesini yavaşlatabilir ve hatta durdurabilir.” dedi.
En önemli risk faktörünün sigara olduğuna dikkat çeken Cindemir, "Sigara, erkekler arasında hastalığın gelişiminden yüzde 70, kadınlar arasında ise yüzde 10 oranında sorumludur. Diğer faktörler, toz ve kimyasal maddelere maruziyet, iyi havalanmayan evlerde kömür ve odun dumanıdır. Bundan korunmak için sigara bırakılmalıdır. Düzenli kontroller yapılmalı, nefes problemleri yaşandığında hemen doktora gidilmelidir. Evde hayat mümkün olduğunca kolaylaştırılmalı ve sağlıklı beslenilmelidir.” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz